Bu ilacı kullananlar dikkat: İlginç bir yan etkisi ortaya çıktı! İlaç firması da doğruladı

Bu ilacı kullananlar dikkat: İlginç bir yan etkisi ortaya çıktı! İlaç firması da doğruladı

İlaçların yan etkileri genellikle olumsuz olsa da bir kilo verme ilacının bu kez olumlu yan etkisi olduğu kanıtlandı. İşte, olumlu yan etkisi olan o ilaç...

Danimarka merkezli çok uluslu ilaç firması Novo Nordisk’in geliştirdiği ve obeziteyle mücadelede kullanılan Wegovy adlı iğnenin kalp krizi ya da felç riskini azalttığı kanıtlandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, son çalışma, ilacın kalp hastalığına sahip aşırı kilolu insanlarda kardiyovasküler bir durum riskini yüzde 20 azalttığını gösteriyor. Firma obeziteye yaklaşım ve tedavi şeklini değiştireceğini belirterek bu gelişmeyi 'çığır açan bir deneme' olarak övdü. Bulgular halen tamamen değerlendirmiş olmasa da uzmanlar sonuçların potansiyel olarak çok önemli olduğu konusunda hemfikir. İlacın bu özelliği nedeniyle reçeteye yazılması için yetkili kuruluşların onayını alması gerekiyor.

"BÖYLE BİR İLAÇ YOK"

Novo Nordisk Başkan Yardımcısı Martin Holst Lange, iğnenin insanların kilo kaybetmesine yardımcı olmasının yanında açık bir tıbbi faydasının olduğunu belirtti. Lange, "Obeziteyle yaşayan insanlarda kardiyovasküler hastalık riski daha yüksek. Fakat bugüne kadar etkili kilo yönetimi sağladığı kanıtlanan, ayrıca kalp krizi, felç ve kardiyovasküler kaynaklı ölüm riskini azaltan onaylanmış bir kilo kontrol ilacı yoktu" dedi.

HAFTADA BİR KEZ 2.4 MG VERİLDİ

45 yaş ve üstü 17 bin 600'den fazla yetişkinin incelendiği son çalışma, beş yılı aşkın bir süre devam etti. Her hastanın vücut kitle endeksi 27 ya da daha üzerindeydi ve diyabet olmaksızın bir kardiyovasküler hastalığa sahiptiler. Araştırma, kalp krizi ve felce karşı standart bakımın yanında, haftada 2.4 mg doz ilaç verilen hastalarda kalp krizi ve felç riskinin plasebo ilaç verilenlerle mukayese edildiğinde yüzde 20 azaldığını gösterdi.

"YÜKSEK TANSİYON GİBİ GÖRMELİYİZ"

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Stephen O'Rahilly, uzun zamandır beklenen sonuçların hayal kırıklığı yaratmadığını söyledi. O'Rahilly, "Bu bulguların açık sonucu şu ki obeziteyi etkili ve güvenli ilaç tedavisinin istenmeyen ciddi sonuçların azaltılmasına katkı sağladığı yüksek tansiyon gibi tıbbi bir durum olarak görmeliyiz" dedi.

TOKLUK HİSSİ VEREREK İŞTAHI KESİYOR

Wegovy kilo vermek için hafta bir uygulanan bir iğne. Tokluk hissi vererek daha az yemek yemesini sağlıyor. BBC'de yer alan habere göre, çalışmalarda kullanıcıların ilacı bıraktıktan sonra genellikle kilo aldı.

Öte yandan ilacın yeni faydalarını ortaya koyan çalışmanın yayınlanmasıyla birlikte Novo Nordisk şirketinin hisseleri ABD borsalarında yüzde 17 değer kazandı. Dow Jones verilerine göre, bu rakam, şirketin 1987 yılından bu yana bir günde yaptığı en yüksek prim.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN