Babacan'dan Erdoğan ve Albayrak'a sert tepki: Ülke son 2,5 yıldaki 3. döviz krizini yaşıyor

1. Olağan Mersin Tarsus İlçe Kongresi'nde konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ı sert sözlerle eleştirdi. Babacan, "Ülke son 2,5 yıldaki 3. döviz krizini yaşıyor" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 1. Olağan Mersin Tarsus İlçe Kongresi'nde konuştu.

"GÜLER MİSİNİZ AĞLAR MISINIZ?"

Dün Ankara Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen AK Parti 7. Olağan Kongresi'ni gündemine alan Babacan, "Dün Ankara'da lebaleb kongrelerinden biri vardı. Salon dolunca seviniyorlar. Tedbiri açıklayan kendileri, uymayan kendileri. Sayın Erdoğan aldı eline mikrofonu anlattı da anlattı. Kongrenin slogan yazılarında 'Güven ve istikrar' yazmışlar. Güler misiniz ağlar mısınız? Ciddiler mi ben anlamakta güçlük çektim. Hayal dünyasında geziyorlar. Bunlar bu ülkede ne güven bıraktılar ne de istikrar bıraktılar" dedi.

"ASKERİ VESAYET GÜNLERİNDEKİ GİBİ YÖNETMEYE BAŞLADILAR"

Babacan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınmasına ilişkin, "Bir kişinin kafasına esince Merkez Bankası başkanının görevden alındığı bir ülkede istikrar olmaz. Askeri vesayet dönemlerinde hep gece alınır kararlar. O günlerdeki gibi yönetmeye başladılar ülkeyi" diye konuştu.

"ALDIĞINIZ KARARLARIN NEDENİNİ NEDEN ANLATMIYORSUNUZ?"

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin de konuşan Babacan, şunları söyledi: "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının gerekçesini merak ediyordu millet. Geçen hafta cumadan beri bekliyoruz hala bir açıklama yok. Keyfi isteyince karar alıyor, keyfi istemeyince de sebeplerini anlatmıyor. Daha sonra basına konuşma metninde bu konu var ama konuşurken gerekçelere girmedi. Kürsüdeyken vazgeçti. Bu aldığınız kararların nedenini neden anlatmıyorsunuz?

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN TATLANDIRICI OLARAK SUNDULAR"

Bir siyasi partiyi ittifaka katabilmek için tatlandırıcı olarak sundular bu İstanbul Sözleşmesi'ni. Bu yanlış karar yüzünden artacak kadına şiddet vakalarından mı korktular acaba? Vebali günahı boynunuza.

Erdoğan konuşmasında 'Kadın hakları kağıtlarla korunmaz vicdanla korunur' dedi. Kağıtlar dediği hukuk, anayasa, kanunlar, kurallar. İşte zihniyet bu. Böyle bir ülkede güven ve istikrar olur mu? Bu ülkenin sorunlarının çözümü hukuktan, adaletten, insan haklarından, demokrasiden geçiyor. 

Tek yetki istediniz 2018'de. Eğer yetkiyi aldıysanız o zaman sorumlu tek kişi de sizsiniz. Bu ülkenin yaşadığı sorunlarının sorumlusu sizsiniz. Kaçamazsınız. Benim alanım ekonomi diyen siz değil miydiniz? Neden şimdi diyemiyorsunuz?

"BU ÜLKENİN KADINLARINA GERÇEK DÜŞÜNCENİZİ ANLATIN"

Seçimde 3-5 oy fazla oy almak uğruna neden İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğinizi hala açıklamadınız? Birkaç fısıltı argümanı var. Yaşam tarzı farklı olan kadınlar ve anlaşmada adı geçiyor. Anlaşmada 'kültürel farklılıklar şiddet sebebi olamaz' diyor. 'Yaşam tarzı farklı olan bir kadın varsa şiddet görebilir. Bizim kültürümüzde kadına dayak vardır' demek istiyorlar. Bu ülkenin kadınlarına gerçek düşüncenizi anlatın. Biz hukuk sürecini başlattık."

"HEDEF 25 BİN DOLARDI, ŞİMDİ 10 BİN DOLAR"

Babacan, eski adıyla Dışişleri ve Ekonomi Bakanı olduğu döneme atıfta bulunarak, "11 yıl ekonominin başındaydım ve iyi bir ekiple bu işi yönettik. Çok güzel gelişmelere de şahit olduk. Yıl 2011. 2023 hedeflerinin açıklandığı ilk yıl. 2011 Türkiye'nin AB ve ekonomide ciddi mesafeler aldığı yıl. 2023 için koyduğumuz hedef 25 bin dolarlık milli gelir. Geçen sene sonunda Orta Vadeli Program'da 2023 için koydukları milli gelir 10 bin dolar. Belgeler ortada. Biz 12 bin 500 doları 2013'te gördük. Ülke ne hale düştü görüyor musunuz? 2023 deyip durdukları bizim işin başındayken koyduğumuz hedefler değil" şeklinde konuştu.

"ÜLKE SON 2,5 YILDAKİ 3. DÖVİZ KRİZİNİ YAŞIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı eleştiren Babacan, şöyle konuştu: 

"Son 2 buçuk yılda partili cumhurbaşkanı ve akraba bakan el ele verdiler. Ülke 2 buçuk yıldaki üçüncü döviz krizini yaşıyor. Son 2 yılda bu ülkenin hazinesinin borcunun 2'ye katlandığından bahsetmiyor. Övündükleri bütün rakamlar bizlerin iş başında olduğumuz döneme ait rakamlar. Yerinde saymayı, patinaj yapmayı hatta geri saymayı dünkü konuşmasında anlattı durdu. Bu ülkenin derdine çare olacak bir şey yok. Önce milletin tepesine sert iniş yapan enflasyon ve faizleri çözün. Akraba bakanı parlatmaya çalışıyorlar ama olmuyor. İnsanlar güvenmiyor."

"130 MİLYAR DOLARLIK REZERVİ ERİTİRKEN AKLINIZ NEREDEYDİ?"

Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde 'eriyen' 130 milyar dolar ile ilgili konuşan Babacan, "Dün, eritilen 130 milyar dolardan bahsetmediler. Devletin 130 milyar dolarlık rezervini eritirken aklınız neredeydi? Dün 'altın, döviz ne varsa getirin' diyor. Siz 130 milyar dolarlık rezervi eritin sonra döviz krizi yaşayınca hemen vatandaşa dönüp 'altınları, dövizi getirin' deyin. Böyle bir şey var mı ya?" diye tepki gösterdi.

"BU KABUSTAN HEP BERABER UYANACAĞIZ"

Babacan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Gece yarısı kararları ile ülkeyi yönetiyorlar. Güven ve istikrar için dürüst kadroları işin başına getireceksiniz. Bu olumsuz tablo sakın içinizi karartmasın. Bu kabustan hep beraber uyanacağız.

"EĞİTİMDE BAŞARI SAĞLAYAMAZSAK EKONOMİDE BAŞARI SAĞLAYAMAYIZ"

Eğitimde başarı sağlayamazsak, ekonomide başarı sağlamak mümkün değildir. Gençlere ne kadar imkan oluşturursak, bu ülke o kadar zenginleşir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN