Son dakika! Ermenistan ateşkesi bozdu, bombardıman başladı

Son dakika! Ermenistan ateşkesi bozdu, bombardıman başladı

Son dakika haberi... Ermenistan ordusu, Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Hadrut kasabasına peş peşe saldırılar düzenledi. Ateşkesin resmi olarak başlamasının ardından gelen ilk açıklamaya göre, Ermeni güçleri, Ağdam ve Terter illerine de ateş açtı.

Son dakika haberi... Ermenistan ordusu, Azerbaycan’ın işgalden kurtardığı Hadrut’taki yerleşim yerlerine roketli saldırılar düzenledi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Ermenistan ordusunun Hadrut’a yoğun roket saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.

HOCALI'DAN YOĞUN SALDIRI

Saldırıların, Ermenistan’ın işgal ettiği Hocalı’dan gerçekleştirildiği bilgisine yer verilen açıklamada, Azerbaycan ordusunun Ermenistan ordusuna yönelik gerekli adımları attığı kaydedildi.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan ikinci açıklamada da, dünün ikinci yarısından bu sabaha kadar ve tüm cephe boyunca şiddetli çatışmaların devam ettiği belirtildi. 

ERMENİSTAN SİVİLLERİ HEDEF ALDI

Çatışmalarda, Ermenistan'a ait 13 tank, 4 Grad füze sistemi, 6  D-20 ve D-30 obüs topu, 3 Akatsiya kundağı motorlu obüsü, 2 Zastava hava savunma sistemi, 2 radar istasyonu nokta atışıyla imha edildi. 

Bakanlığın bir diğer açıklamasında da Ermenistan ordusunun Goranboy, Terter, Ağdam, Ağcabedi ve Fuzuli illerindeki sivil yerleşim birimlerine yoğun şekilde top atışı gerçekleştirdiği bildirildi.

114821477-nk-english-clear-english-v8-7-10-2020-nc-002.jpg

ATEŞKES SONRASI İLK AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan ateşkesin resmi olarak başlamasının ardından ilk açıklama geldi. Ermenistan ordusunun Azerbaycan'ın sivil yerleşim birimlerine saldırılarını sürdürdüğü bildirildi.

AA'nın haberine göre, Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan ateşkes ilanından sonra yapılan açıklamada, Ağdam ve Terter illerine Ermenistan ordusunca ateş açıldığı kaydedildi.

"ERMENİSTAN ATEŞKESİ KABACA İHLAL EDİYOR"

Ateşkesin resmi olarak yürürlüğe girmesinin ardından Ermenistan ordusunun ateşkesi kabaca ihlal ettiği açıklandı.

Ateşkesin ardından yapılan Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan ikinci açıklamada, bugün yerel saatle 12.00'da ateşkes ilan edilmesi yönündeki mutabakata rağmen Ermenistan ordusunun cephenin Ağdere-Terter ve Fuzuli-Cebrail yönlerinde saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, bazı sivil yerleşim birimlerinin de Ermenistan ordusu tarafından top atışına tutulduğu kaydedildi. Saldırı girişiminin Azerbaycan ordusunca başarıyla engellendiği, Ermenistan ordusuna karşılık verildiği ifade edildi. 

"ERMENİSTAN SİVİLLERİ FOSFORLU SİS ROKETLERİ VURDU"

Öte yandan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun sivil yerleşim yerlerine beyaz fosfor içeren sis roketleri fırlattığını açıkladı.

01-008.jpg

Askeri Enformasyon Merkezi adına basın açıklaması yapan İlnur Kasanov, Ermenistan'ın 27 Eylül'den bu yana Azerbaycan'ın yerleşim merkezlerine yönelik saldırılarda kullandığı mühimmat ve silahları basınla paylaştı. 

ERMENİ GÜÇLERİ 15 KENTİ HEDEF ALDI

Kasanov, Ermenistan silahlı güçlerinin aralıksız şekilde Dağlık Karabağ'a yakın konumda bulunan Ağdem, Ağdaş, Ağcabedi, Berde, Beylegan, Cebrayl, Goranboy, Naftalan, Fuzuli, Terter, Şemkir, Zerdeb, Yevlah, Genje ve Mingeçevir kentlerini hedef aldığını ifade etti. 

Ermenistan'ın sivilleri hedef alan bölgelere yönelik saldırılarında kullandığı silahlar için Kasanov, "122 milimetrelik 2 adet D-4 beyaz fosfor içeren sis roketleri Terter kentinin Eskipara köyü ile Fuzuli kentinin Arayatlı köyüne düştü" dedi. 

01-007.jpg

Kasanov, 1 savaş uçağı bombası, 23 adet 300 mm Smerch füzesi ve 12 antitank roketinin de sivil alanlara düştüğünü kaydetti. 

TÜRKİYE'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, Moskova'da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında ‪bugün yerel saatle saat 12.00’da‬ yürürlüğe giren ateşkes hakkında açıklama yaptı. 

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "27 Eylül 2020 tarihinde başlayan silahlı çatışmalarda Azerbaycan yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını kendi imkanları ve özgüveniyle geri alabileceğini Ermenistan ve tüm dünyaya göstermiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

"CAN AZERBAYCAN'IN YAYINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bu süreçte, tüm dünyadan insani saiklerle ateşkes talepleri geldiği ve Azerbaycan'ın da son kez Ermenistan’a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat verdiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İnsani gerekçelerle esirlerin ve cenazelerin değişimi amacıyla ilan edildiği belirtilen ateşkes önemli bir ilk adım olmakla birlikte kalıcı çözümün yerine geçmeyecektir.

Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir."

MSB: ERMENİSTAN İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARI ASIL SAHİBİNE VERMELİ

Milli Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları asıl sahibine vermesi gerektiğini duyurdu. 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Azerbaycan ordusunun işgal altındaki öz topraklarını kurtarmak için büyük kahramanlık gösterdiği ve büyük başarılar kazandığı belirtildi.

Açıklamada, "Ermenistan, artık işgal ettiği toprakları asıl sahibine vermelidir. Bu adım atılıncaya kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

20200928-2-44563429-58470992-1-002.jpg

LAVROV'DAN BİLGİ ALDI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bakan Çavuşoğlu cephe hattındaki geçici ateşkes kararına ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu'nun, Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan geçici ateşkes kararına ilişkin süreci yakından takip etmeyi sürdürdüğü belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan ordusu, dün Hadrut kasabası ile birkaç köyü daha işgalden kurtarmıştı. Böylece Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı yerleşim yerlerinin sayısı 30'u geçmişti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de ulusa sesleniş konuşmasında Hadrut kasabasının yanı sıra Çaylı, Yukarı Güzlek, Gorazıllı, Kışlak, Karacalı, Efendiler, Süleymanlı ve Sur köylerinin kurtarıldığını duyurmuştu. Bu bölgelerin kurtarılmasını 'tarihi zafer' olarak nitelendiren Aliyev, operasyon planının tam uygulandığını belirmişti.

TARAFLAR MOSKOVA'DA MASAYA OTURDU

Cephe hattında çatışmalar devam ederken, Moskova'da da sıcak bir gelişme yaşanmıştı. Dün Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, 10 saatten fazla süren görüşmenin ardından ateşkes kararı almışlardı. 

01.jpg

Rusya'nın önderliğinde  masaya oturan taraflar, Dağlık Karabağ'da esir ve cenaze değişimi için ateşkes ilan etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ateşkes kararını "10 Ekim 2020'de (bugün) saat 12.00'dan itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi" sözleriyle duyurmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN