Son dakika! Ermenistan'ın füzeli saldırısının ardından Aliyev'den sert çıkış

Son dakika! Ermenistan'ın füzeli saldırısının ardından Aliyev'den sert çıkış

Son dakika haberi... İşgalci Ermenistan'ın, Gence kentindeki sivilleri uykudayken füze ile vurduğu kanlı saldırının ardından açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 'Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz' dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde 27 Eylül'de başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Ermenistan, ikinci kez Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti olan Gence'deki sivilleri orta menzilli balistik füzeyle uykudayken vurdu. Azerbaycan Başsavcılığı, füze saldırısında hayatını kaybeden ve aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin sayısının 12'ye yükseldiğini bildirdi, 40'tan fazla kişi de yaralandı. 

Türkiye'den alçak saldırıya tepki yağarken, uykudayken füzeyle vurulan Gence kentinin sakinleri, "Tam uykudayken terör saldırısına yakalandık. Bir müddet sonra bağırış, feryat ve haykırış sesleri geldi. Ermenistan sivillerden intikam alıyor" dedi.

Yaşanan dehşetin boyutu ise gün ağarınca ortaya çıktı.

ALİYEV'DEN SERT ÇIKIŞ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise alçak saldırı sonrası sabah saatlerinde kameralar karşısına geçerek ulusa seslendi.

 

"Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak" diyen Aliyev'in açıklamaları şöyle:

"Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz. Yoksul Ermenistan bu kadar silahı nereden alıyor? Kim bunlara silah veriyor? Kaçak yollarla silahlar gönderiliyor."

FUZULİ KENTİ İŞGALDEN KURTARILDI

Aliyev, Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köylerinin Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldığını açıkladı.

Azerbaycan ordusu topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda daha önce de Fuzuli'nin bazı köylerini Ermenistan güçlerinden temizlemişti. Fuzuli ilinin kent merkezi ve köylerinin çoğu, 1993'te Ermenistan ordusunca işgal edilmişti. Arazisi 1386 kilometre kare olan Fuzuli'de işgalden önce 144 bin Azerbaycanlı yaşıyordu. Fuzuli ilinin Ermenistan güçlerine karşı 1990'lı yıllarda 1100'den fazla şehit verdiği biliniyor. Ermenistan güçlerinin saldırılarında yaklaşık 1500 Fuzulili yaralanmış, 155 çocuk anne ve babasını kaybetmişti. Kent merkezi, 1 kasaba ve 75 köyden oluşan Fuzuli ilinin sadece 20 köyü işgal edilmemişti.

 

GENCE CEPHE HATTINDA DEĞİL

Ermenistan'ın 11 Ekim'deki kanlı saldırısının şokunu henüz üzerlerinden atamayan Azerbaycan'ın Gence kentinin sakinleri, yine uykudayken daha yıkıcı 2'nci kanlı saldırıya maruz kaldı. Ermenistan'ın Gence kentine yönelik füze saldırısı nedeniyle şu ana kadar 2'si çocuk 12 sivil hayatını kaybetti, 40'tan fazla sivil yaralandı.  

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev'in verdiği bilgilere göre, sivilleri uykudayken hedef alan füze, Ermenistan topraklarından ateşlendi. Hacıyev, Ermenistan'ın Gence'deki sivillere yönelik 2'nci kanlı saldırısını yine "Elbrus" veya "Scud" diye adlandırılan orta menzilli balistik füzeyle gerçekleştirdiğini belirtti.

Ermenistan'ın 2'nci defa Elbrus füzesiyle saldırısına maruz kalan Gence kenti, Ermenistan ve Azerbaycan cephe hattında yer almıyor.

Elbrus füzesi, 700 kilogram patlayıcı taşıma kapasitesi bulunan ve menzili 300 kilometre olan yıkıcı gücü yüksek bir silah. 

Ermenistan sınırlarına yaklaşık 60 kilometre mesafede yer alan Gence, 500 bin nüfusa sahip ve Azerbaycan'ın 2'nci büyük kenti. 

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN