Son dakika! Türkiye'den ateşkes için ilk açıklama: Ermenistan'a son fırsat verildi

Son dakika! Türkiye'den ateşkes için ilk açıklama: Ermenistan'a son fırsat verildi

Son dakika haberi... Azerbaycan ile Ermenistan arasında Moskova'da ilan edilen ateşkesin başladığı ilk dakikalarda Dışişleri Bakanlığı'ndan kritik bir açıklama geldi: Ermenistan'a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için son fırsat verildi.

Son dakika haberi... Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde, 27 Eylül'de başlayan şiddetli çatışmalar devam ederken, çatışmalarla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un arabuluculuğunda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova'da yapılan istişare toplantısında bir araya geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığında 10 saatten fazla süren toplantı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak açıklamayı tek başına okudu. 

20201009-2-44759669-58776654.jpg
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov (ortada), Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakanyan (sağda) ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov (solda)

ATEŞKES RESMEN BAŞLADI

Dağlık Karabağ'da insani amaçla cenazelerin ve esirlerin değişimi için Azerbaycan ile Ermenistan arasında anlaşmaya varılan ateşkes bugün yerel saatle 12.00'da devreye girdi. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin ve cenazelerin değişimi için ilan edilen ateşkesin süresi konusunda şimdilik bilgi verilmedi. Taraflar, ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışma gerçekleştiriyor.

114821477-nk-english-clear-english-v8-7-10-2020-nc-001.jpg

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı da ateşkesin başladığı ilk dakikalarda açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "27 Eylül 2020 tarihinde başlayan silahlı çatışmalarda Azerbaycan yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını kendi imkanları ve özgüveniyle geri alabileceğini Ermenistan ve tüm dünyaya göstermiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu süreçte, tüm dünyadan insani saiklerle ateşkes talepleri geldiği ve Azerbaycan'ın da son kez Ermenistan’a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat verdiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İnsani gerekçelerle esirlerin ve cenazelerin değişimi amacıyla ilan edildiği belirtilen ateşkes önemli bir ilk adım olmakla birlikte kalıcı çözümün yerine geçmeyecektir.

Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir."

20200928-2-44563429-58470992-1-001.jpg

NELER YAŞANMIŞTI?

Ermenistan, 27 Eylül 2020 sabahında Azerbaycan topraklarını hedef aldı. Saldırılarda çok sayıda sivil şehit oldu, çok sayıda sivil de yaralandı. Sivillerin hedef alındığı saldırı bardağı taşıran son damla oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, orduya talimat vererek harekatı başlattı. Azerbaycan ordusu, Türkiye'den satın aldığı SİHA'lar ile Azerbaycan'ı sindirirken, karadan da obüsler ve top atışları ile büyük başarı elde etti.

Hezimet sonrası Paşinyan, Fransa başta olmak üzere, Rusya ve Avrupa'yı ateşkes için yardıma çağırdı. Fransa dışında çok da bir karşılık bulamayan Ermenistan, taviz vermeye hazır olduğunu da açıkladı.

20201010-2-44766583-58786055.jpg

Azerbaycan kesinlikle bir ateşkese yanaşmazken, 30 yıllık işgali sonlandırmakta kararlı olduğunu defalarca duyurdu.

Türkiye, Azerbaycan'ın sahada ve masada her koşulda yanında olduğunu açıklarken, dün insani ateşkes gerçekleşti. Ateşkesin ardından Dışişlri Bakanı Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı ile görüştü.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yalnızca Azerbaycan'ın kabul ettiği şartları kabul edeceği ve destekleyeceğini dünyaya duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN