Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, Gazze’de yaşananlara sessiz kalmadı. Fahri doktora unvanı aldığı törende yaptığı etkileyici konuşmada, yaşanan olayların insanlığın ortak sorunu olduğunu vurguladı.
Dünya futbolunun en saygın teknik direktörlerinden Pep Guardiola, Manchester Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doktora unvanı töreninde yaptığı konuşmayla, Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Törende sadece futbol değil, vicdan da konuştu. Guardiola’nın sözleri, salondaki dinleyicilerden büyük alkış aldı.
Gazze’de yaşananlara sessiz kalamayacağını belirten Guardiola, "Gazze'de gördüklerimiz bana acı veriyor. Bu bir ideoloji meselesi değil. Bu 'Ben haklıyım, sen haksızsın' meselesi de değil. Belki 4 yaşındaki çocukların bir bombayla öldürülmesini ya da artık hastane bile olmayan yerlerde hayatlarını kaybetmelerini izlediğimizde, 'Bu bizim meselemiz değil' diye düşünüyoruzdur. Tamam, böyle düşünebiliriz ama dikkatli olun. Bir sonraki olay bizimle ilgili olacak. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde çocuklarımız tehlikede olacak.
Üzgünüm ama bu kabus başladığından beri her sabah çocuklarım Maria ve Valentina'yı gördüğümde Gazze'deki bebekleri hatırlıyorum ve çok korkuyorum. Belki orada yaşananlar şu an bize çok uzakmış gibi geliyor ve 'Biz ne yapabiliriz?' diye sorabilirsiniz. Aklıma bir hikaye geliyor.
Bir ormanda yangın çıkmış. Tüm hayvanlar korkmuş şekilde ormandan kaçıyor, çaresiz, eli kolu bağlı ama küçük bir kuş denize gidip geliyor, gidip geliyor… Gagasında su damlaları taşıyor. Bir yılan ona gülerek soruyor: 'Neden böyle yapıyorsun kardeşim? Yangını asla söndüremezsin.' Kuş cevap veriyor: "Ben sadece üzerime düşeni yapıyorum." O küçük kuş, yangını söndüremeyebilir ama hiçbir şey yapmamayı reddediyor.
Dünyanın bize çoğu zaman 'Fark yaratamayacak kadar küçüksün' dediği bir yerde, bu hikaye bana bir kişinin gücünü hatırlatıyor. Bu büyüklükle ilgili değil bu bir tercih meselesi. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsan özellikle de en önemli anlarda susmamayı ve bir şeyler yapmayı seçmelisin." ifadelerini kullandı.