Strese doğal antidepresan Bette Midler

Strese doğal antidepresan Bette Midler

Dr. Ömer Avlanmış’ın, pop müziğin strese etkisi üzerine yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. New York Post’un da yer verdiği çalışmaya göre, 80’li yılların hit pop şarkıları stres atmaya yardımcı oluyor.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türk doktor Dr. Ömer Avlanmış’ın pop müzik türlerinin strese etkisi üzerine yaptığı araştırma 80’li yıllarda hit olan pop şarkılarının stres atmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu. Sonuçları yabancı basında da yankı uyandıran araştırmaya göre 80’lerin meşhur İngiliz Rock grubu Joy Division’ın ‘Love Will Tear Us Apart’ı, Amerikalı rock grubu Blondie’nin ‘Call Me’si, İngiliz pop ikilisi Wham!’ın ‘Freedom’ı, Amerikalı şarkıcı Bette Midler’in ‘Wind Beneath My Wings’i ve İngiliz grup Pet Shop Boys’un ‘It’s a Sin’i dinleyenlere dertlerini unutturup, sakinleştiriyor. 

Türk doktor Ömer Avlanmış, pop müzik türlerinin strese etkisini ilişkisini inceleyen bir çalışmaya imza attı. Sonuçları Daily Star ve New York Post gibi yabancı basında da yankı bulan araştırmada 18 ile 65 yaş arası değişen 1540 gönüllü yer aldı.   

Öncelikle zihinsel stres testine giren gönüllülere bu testler sırasında, 60’ların ‘Golden Oldies’, 70’lerin rock şarkıları, 90’ların R&B’si de dahil olmak üzere çeşitli popüler müzik türlerinden oluşan çalma listeleri dinletildi. Deneyde, dubstep (elektronik dans müziği), caz ve modern klasik gibi daha az dinlenen tarzlar da gönüllülere dinletildi. 

NOSTALJİ POZİTİF DUYGULARI UYANDIRIYOR 

Çalışma sonucunda, 80’lerden sevilen hitlerini içeren çalma listelerinin katılımcılar üzerinde en sakinleştirici etkiye sahip olduğu, grubun yüzde 96’sının melodileri dinlerken kan basıncında bir düşüş olduğu, yüzde 36’sının da kalp atış hızının düştüğü görüldü. Sakinleştirici şarkılar arasında 80’lerin meşhur İngiliz Rock grubu Joy Division’ın ‘Love Will Tear Us Apart’ı, Amerikalı rock grubu Blondie’nin ‘Call Me’si, İngiliz pop ikilisi Wham!’ın ‘Freedom’ı, Amerikalı şarkıcı Bette Midler’in ‘Wind Beneath My Wings’i ve İngiliz grup Pet Shop Boys’un ‘It’s a Sin’i yer aldı.  

Gönüllülerin yüzde 78’inin ise tekno müzik dinledikleri sırada kan basıncında bir artış yaşadığı tespit edildi. Heavy metal türünün de, şaşırtıcı bir şekilde, hem kalp atış hızını hem de kan basıncını düşürmede en etkili olan müzik türleri arasında olduğu görüldü. Metal müzikle ise  birlikte kalp atış hızında yüzde 18’lik, kan basıncında ise yüzde 89’luk düşüş olduğu belirtildi.  

Çalışma 80’lerin en iyi 40 melodisinin birçok dinleyicide nostalji ve pozitiflik duyguları uyandırabileceğini gösterdi. Çalışmanın sonuçlarına göre, 80’ler müziğinden sonra 2000’li yılların ilk on yılından müzikler, Bridgerton film müziği, 90’ların R&B’si ve klasik müzik kalp hızını ve kan basıncını düşüren, yatıştırıcı nitelikli ilk beş müzik olarak öne çıktı.  

70’lerin rock şarkıları, dubstep (elektronik dans müziği), ‘oldies’ (1950’ler ile 1980’ler arası hitler), caz ve blues ise tekno müziğin hemen üstündeki yerini aldı. Araştırmayı yürüten Dr. Ömer Avlanmış, araştırmasının sonucunu şu sözlerle değerlendirdi: “Sonuca önce şaşırıyorsunuz ama sonra nedenini anlıyorsunuz. Çünkü yüksek tempolu, parti soundu taşıyan müzikler beyne endorfin ve serotinin salgılattığından ötürü insanları mutlu ediyor ve sakinleştiriyor.” 

ARABA SÜRERKEN DİNLENMEYECEK TEK MÜZİK 

2016’da İngiltere’de hangi müziklerin rahatlatıcı olduğu konusunda yapılan başka bir araştırmada ‘Weightless’ (Ağırlıksız) isimli bir şarkının katılımcıların genel anksiyetesinde yüzde 65, dinlenme durumundaki normal psikolojik değerlerinde yüzde 35 gibi çok önemli bir azalma sağladığı tespit edildi. İşin ilginç tarafı ise, bu müziğin, Marconi Union (Markoni Birliği) adı verilen bir grup müzisyen ve müzikli terapi uzmanı tarafından rahatlama sağlamak için özel olarak tasarlanmış olması.  

Araştırmadaki kadın katılımcıların çoğunun müziği dinlerken oldukça uykulu hale geldiği belirtilerek, araba sürerken kesinlikle dinlenilmemesi tavsiye edildi. Şarkı YouTube hesabında bugüne kadar 63 milyon kişi tarafından dinlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN