Tarihte Berke Han’ın önemi | Diriliş’teki Berke Han kimdir?

Tarihte Berke Han’ın önemi | Diriliş’teki Berke Han kimdir?

Diriliş Ertuğrul’da esen Berke Han rüzgârının ardından herkes Berke Han kimdir, kaç yaşındadır, gerçek Berke Han’ın tarihteki önemi nedir? gibi sorulara yanıt arıyor. Türk televizyonlarında ününü yurt dışında birçok ülkeye taşıyan ender dizilerden olan Diriliş Ertuğrul’da gerçekte Moğollar'ın 1236-1242 yılları arasındaki Doğu Avrupa seferlerinde Batu Han'ın kardeşi ve komutanı olan Berke Han, Diriliş Ertuğrul’da izleyicilerin karşısına çıktı. Peki Berke Han kimdir? Berke Han’ın önemi nedir? İşte detaylar…

Diriliş Ertuğrul dizisinin son yayınlanan bölümünde izleyicilerin karşısına çıkan Berke Han’ın gerçekte kim olduğu, tarihteki önemi, katıldığı savaşlar ve hayatı araştırılıyor. Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad'ın kızı Melike Hatun ile evlenerek Anadolu Selçuklu sarayına damat olan Altınordu Devleti'nin hanı Berke Han, 1240'lı yılların başında Müslüman oldu. Bu anlamda, Moğol Devletleri içerisinde Müslümanlaşan ilk hanedanın Altınordu Hanedanı olduğu biliniyor. Berke Han, 1257’de Altınordu tahtına çıkış yaptı. İşte Berke Han ile ilgili aradıklarınız…

DİRİLİŞ ERTUĞRUL DİZİSİ İÇİN TIKLAYIN

Berke Han’ın tarihteki önemi nedir?

Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad'ın biricik kızı Melike Hatun ile hayatını birleştirerek Anadolu Selçuklu Sarayına damat olan Berke Han, 1259 yılında Polonya ve Litvanya’yı yenilgiye uğratarak, toprakları ele geçirdi. 1265 yılında da Doğu Roma İmparatorluğu ve Bulgaristan’ın Trakya topraklarını yağmaladı ve bu devleti vergiye bağlamayı başardı. Saltanatı döneminde İran'a hâkim olan bir diğer Moğol devleti İlhanlı İmparatorluğu ile çatışmaya başlayan Berke Han, İlhanlı hükümdarı Hülagü'nün 1258 yılında Bağdat'ı yerle bir ederek Halife'yi öldürmesi, Müslüman olan Berke'nin tepkisine neden olmasının yanında, Büyük Moğol Hanı Möngke'nin Azerbaycan'ı İlhanlılara vermiş olması da bir başka ihtilaf konusunu oluşturdu ve iki Moğol devleti arasında 1262’de sıcak çatışmanın başlamasına sebep oldu. 1263’te Kafkas Dağları'nın kuzeyine harekât gerçekleştiren İlhanlı Ordusu Berke'nin yeğeni Nogay Han komutasındaki Altınordu ordusunca Terek Nehri yakınlarında hezimete uğratıldı.

19-05/23/tarihte-berke-hanin-onemi.jpg

Bu savaş Moğol devletleri arasındaki ilk askeri çatışma olarak tarihe geçerken, Büyük Moğol İmparatorluğu'ndaki ilk çatlağı da oluştu. 1266 yılında Berke Han vefat ederken, arkasında iç huzurunu sağlamış, Müslümanlaşmış ve barındırdığı yoğun Kıpçak nüfusu sebebiyle git gide Türkleşen bir imparatorluk bıraktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN