Hawaii lavlarında keşfedilen izotop, altın ve değerli metallerin Dünya'nın 3 bin kilometre derinliğindeki çekirdekten yüzeye taşınmış olabileceğini ortaya koydu. Yeni keşif, gezegenin iç yapısına dair ezberleri bozuyor.
Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, yeryüzündeki bazı altın ve değerli metallerin kökenine dair ezber bozan bulgular ortaya koydu. Bilim insanlarına göre bu metaller, Dünya'nın yaklaşık 3 bin kilometre derinliğinde bulunan çekirdekten yüzeye kadar taşınmış olabilir.
Araştırma, Hawaii Adaları’nda alınan lav örneklerinde bulunan ve nadir bir metal olan rutenyum (özellikle 100Ru izotopu) üzerinde yoğunlaştı. Göttingen Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmada, 100Ru izotopunun beklenenden daha yüksek oranlarda tespit edilmesi, kökeninin Dünya’nın çekirdeğine kadar uzanabileceğini düşündürdü.
ALTININ İZLERİ LAVLARIN İÇİNDE SAKLI
Yıllardır kullanılan teknolojiler bu tür izotopları ayırt etmede yetersiz kalırken, yeni geliştirilen analiz yöntemleri bu küçük ama kritik farkların net bir şekilde ölçülmesini sağladı. Bu da bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı.
Çalışmada görev alan Dr. Nils Messling, “İlk veriler elimize ulaştığında, deyim yerindeyse altın bulduğumuzu anladık. Bulgularımız, Dünya’nın iç çekirdeğinden gelen materyalin mantoya ve oradan da yüzeye ulaştığını net bir şekilde ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
OKYANUS ADALARI DERİNLERDEN YÜKSELMİŞ
Ekipte yer alan bir diğer uzman, Profesör Matthias Willbold ise bu bulguların, uzun süredir kabul gören “çekirdek-manto ayrımı” teorisine yeni bir bakış açısı getirdiğini belirtti. Willbold, “Veriler, yüzlerce katrilyon tonluk aşırı ısınmış kayanın, çekirdek ile manto sınırında biriktiğini ve bu malzemenin Hawaii gibi okyanus adalarını oluşturmak üzere yükseldiğini gösteriyor” dedi.