Çip endüstrisinin altın dönemi: Yıllık cirosunun 1 trilyon dolar olmasına az kaldı

Çip endüstrisinin altın dönemi: Yıllık cirosunun 1 trilyon dolar olmasına az kaldı

Altın dönemini yaşayan çip endüstrisi siparişleri karşılayamıyor. Yılık cirosu 600 milyar dolar olan çip sektörünün 2030’da 1 trilyon dolar ciroya ulaşması bekleniyor. Yapay zeka uygulamaları çip üretimini öngörülemez yoğunlukta tetikliyor

KARAR/ALMANYA

Artan oranlarda akıllı telefonlar, elektronik cihazlar ve otomobillerde kullanılan çipler, yapay zekanın yaygın kullanımıyla birlikte daha birçok makine ve cihazda kullanılmaya başlandı. Yapay zeka uygulamalarının artmasıyla birlikte olağanüstü cirolara ulaşan çip üreticilerinin dünyadaki yıllık cirosu 600 milyar dolar. Danışmanlık şirketi McKinsey’in tahminlerine göre sektörün yıllık cirosu 2030 yılında 1 trilyon dolara ulaşacak.

Çip sektörünün en önemli uluslararası fuarlarından birisi olan Semicon Tayvan’ın başkenti Teipeh’de gerçekleştiriliyor. Dünyanın en büyük çip üreticisi Tayvan firması TSMC’nin (Taiwan Semiconducktor) CEO’su Mark Liu yapay zeka çiplerine olan ilginin bir anda artmasıyla müşterilerin taleplerinin ancak yüzde 80’ini karşılayabildiklerini söyledi. Liu bu durumun geçici olduğunu yaptıkları üretim artışlarıyla birlikte bu sorunu aşacaklarını da belirtti.

SEKTÖRÜN KALBİ TAYVAN

Büyük internet şirketleri en artık en büyük yatırımlarını yapay zekaya yapıyor. Çip üreticileri bu durumdan fazlasıyla memnun. Yine Tayyan’da üretim yapan ASE isimli şirketin CEO’su Tien Wu ‘’Akıllı telefonlar ve otomobillerde gelecek on yılda ne kadar çip üreteceğimizi tahmin edebiliyoruz. Ana söz konusu olan yapay zekayla çalışan makine ve cihazlar olunca hangi rakamlardan bahsettiğimizi hiçbir şekilde söyleyemiyoruz’’ diyor.

Çip üretimine olan ilginin arttığını Semicon Taiwan fuarında da gözlemlemek mümkün. Fuara dünyanın bütün ülkelerinden bin firma katılıyor ve 50 bin kişinin bu fuarı ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda Çin’in Tayvan’a karşı sergilediği tutumun Tayvanlı üreticiler tarafından konu edilmemesi dikkat çekici olaylardan birisi.

Çip üreticileri yeni üretilen araçlarda normal yakıtla çalışan bir araç başına yaklaşık 550 dolar ciro yapıyor. Bateriyle çalışan araçlarda ise bu rakam 1600 dolar. 2035 yılına kadar dünya genelinde üretilen otomobillerin yüzde 60’ı bateriyle çalışacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN