Dünyada bir ilk! James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği görüntüler müziğe dönüştürüldü

Dünyanın en gelişmiş teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği görüntüler bilim insanları ve müzisyenler tarafından müziğe çevrildi. Toronto Üniversitesi'nde gerçekleştirilen işlem ise Matt Russo adlı fizik profesörü tarafından yapıldı. Müziğe dönüştürülen o görüntüler ise sosyal medyada büyük ilgi gördü.

James Webb Uzay Teleskobu'nun kaydettiği görüntüler, bilim insanları ve müzisyenler tarafından Toronto Üniversitesi'nde müziğe dönüştürüldü.

Görüntüleri müziğe dönüştüren bilim adamlarından olan fizik profesörü Russo konu hakkında, "Amacımız Webb'in görüntülerini ve verilerini sesle anlaşılır kılmak, dinleyicilerin kendi zihinsel görüntülerini oluşturmalarına yardımcı olmak" yorumlarında bulundu.

Görüntülerde sırasıyla; Karina Bulutsusu, Güney Halka Bulutsusu ve Ötegezegen WASP-96b'nin müziğe dönüştürülmüş halleri yer alıyor.

SENFONİK BİR SESE SAHİP

Karina Bulutsusu ve Güney Halka Bulutsusu'nun görüntülerinin çevirileri de dahil olmak üzere ses manzaraları, görüntüleri ve verileri ses deneyimlerine dönüştürmek için sonifikasyon (titreşim) tekniği kullanıldı. Yıldızlar, gazlar ve tozla dolu çarpıcı bir gök cismi olan Karina Bulutsusu'nun "Kozmik Uçurumları" senfonik bir sese sahip.

KULAĞA ELEKTRONİK MÜZİK GİBİ GELİYOR

Güney Halka Bulutsusu, yaylı çalgılarla yapılan deneysel elektronik müzik gibi ürkütücü bir sese dönüştü. Parlak yıldızlar, koparılmış piyano telleri gibi belirgin sesler çıkarıyor. Bilim insanları ve müzisyenlerden oluşan ekibin sese dönüştürdüğü sadece görüntüler değil. Webb'in gaz devi ötegezegen WASP-96 b'nin atmosferine ilişkin verileri, alçalan tonlarla ve damlayan su gibi bir efektle dolu bir ses ortamına dönüştü.

Müziğe dönüştürülen o görüntüler ise sosyal medyada paylaşıldı ve büyük ilgi gördü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir