Dünyanın Ağırlığı Ne Kadar? Dünyayı Yok Etmek İçin Ne Kadar Büyük Bir Asteroid Olmalıdır? Çok Şaşıracaksınız!

Dünyanın Ağırlığı Ne Kadar? Dünyayı Yok Etmek İçin Ne Kadar Büyük Bir Asteroid Olmalıdır? Çok Şaşıracaksınız!

Pek çoğumuz, sevgili gezegenimiz Dünya'nın gerçekte ne kadar büyük olduğu fikriyle boğuşuyoruz. Ölçeğinin bir anlamı için, işte How Stuff Works'ten bir istatistik: Dünya'nın kütlesinin 6.000.000.000.000.000.000.000 kilogram olduğu tahmin ediliyor. Bu tür imkansız bir ölçekte uzayda bir kayanın üzerinde yaşadığımız gerçeğini hesaba katmadan, söz konusu matematik kendi içinde neredeyse tamamen anlaşılmaz.

Daha geniş alan genişlikleri açısından, gezegenimiz özellikle büyük bile değil. Örneğin Ocak 2020'de NASA , Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde staj yapan bir öğrenci olan Wolf Cukier tarafından bir gezegenin bulunduğunu duyurdu. TOI 1338 olarak adlandırılan bu yeni gezegen, Dünya'dan neredeyse yedi kat daha büyüktür ve Neptün ve Satürn arasındaki ölçekte güzel bir şekilde yer almaktadır.

Güneş sistemimizde ve onun dışında, Dünya büyüklük açısından özellikle etkileyici değildir. Aynı zamanda çok çeşitli doğal afetlere maruz kalmaktadır. Bu iki faktörü göz önünde bulundurarak, bir asteroit veya meteor çarpmasının ne kadar yıkıcı olabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Görünen o ki, gezegeni yok etmek için gerçekten iri bir asteroit gerekiyor.

haberici1-006.jpg


ŞAŞIRTICI SAYIDA KÜÇÜK YAVRU ASTEROİT DÜNYA'YA ÇARPTI

İnsanlık, evrenin merkezi olduklarını düşünmekten hoşlansa da, orada sayısız başka gezegen ve astrolojik cisim var. Sonuç olarak, Dünya, etrafta dolanan asteroitler için oldukça küçük bir hedeftir, ancak çarpışmalar olabilir ve olmuş olabilir. Bazı kaynaklara göre, bunların en ünlüsü, 93 mil genişliğinde bir kraterle sonuçlanan feci bir etkiyle dinozorları (ve o sırada gezegendeki yaşamın geri kalanını) harap eden asteroit olan Chicxulub çarpıştırıcısıydı.


Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, buzdolabı mıknatısları, akıllı telefonlar, Cheetos ve diğer tanıdık Dünya lükslerinin milyonlarca yıl sonra hala burada olduğudur, bu nedenle bu etkinin gezegeni olduğu kadar anıtsal olarak da yok etmediğini söylemek güvenlidir.

Gerçekten de, Dünya asteroitlerin endişe verici bir şekilde düzenli ilgisine tabidir. NASA Science , 1994 ile 2013 arasındaki yirmi yılda 556 farklı asteroitin gezegenin atmosferine girdiğini bildirdi. Neyse ki, söz konusu atmosfer onlar için bir arkadaş değil ve bildirildikleri kadarıyla 60 fitten üç fit kadar küçük bir alana dağıldılar. Dünya'yı gerçekten tehlikeye atmak için bundan çok daha büyük bir şey gerekir.

haberici2-010.jpg

NEYSE Kİ DÜNYADAKİ TÜM YAŞAMI YOK ETMEK KOLAY DEĞİL

Doğal olarak, bir asteroitin potansiyel olarak verebileceği hasar, yanından büyük ölçüde etkilenir. Yapılan açıklamalara göre, yaklaşık yarım mil (bir kilometrenin onda sekizi) büyüklüğünde bir asteroitten çarpışma, saçma bir TNT miktarına eşit enerji üretmek için yeterli olacaktır: 100 milyar ton.

Böyle bir grev trajik ve derinden etkili olurdu, ancak Fütürizme göre, yalnızca 60 millik bir asteroidin Dünya'daki tüm yaşamı gerçekten sona erdirecek kadar güçlü olacağına inanılıyor.

Ancak dünyanın en iyi beyinlerinden bazıları, şimdi ve gelecekte gezegeni bu tür tehditlerden korumanın çeşitli yollarını araştırıyor. Örneğin, NASA ve SpaceX 2021 yılının Aralık ayında bir Çift Asteroid Yönlendirme Testi başlattı. Dimorphos olarak bilinen devasa, uzak bir asteroide (yolculuk neredeyse bir yıl sürecek) doğru küçük bir insansız sonda fırlatıldı. Bu gezegen bir tehlike değil, ancak öncü deney, büyük tehditleri Dünya'dan uzaklaştırmanın uygun bir seçenek olup olmadığını görmek için bir testtir. Sonuçlar geleceğimizi şekillendirmeye yardımcı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN