NASA, 50 yıl sonra Ay'a roket fırlattı

NASA, 'Artemis 1' adlı roketini Ay'a fırlattı. 50 yıl sonra fırlatılan roketin üzerindeki insansız Orion kapsülü, Ay çevresinde yapacağı 3 haftalık testten sonra Dünya'ya dönecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) iki başarısız denemenin ardından aylar sonra 'Artemis 1' mega roketini Ay'a fırlattı.

Tarihi 'Artemis 1' görevi, aylarca süren beklentinin ardından yerel saatle çarşamba sabahı Ay’a uçtu. Bu uçuş NASA'nın yarım yüzyılda ilk kez astronotları Ay yüzeyine geri döndürmesinin de yolunu açmış oldu.

nasa-roket-4.jpg

50 YIL SONRA İLK ROKET

Florida'daki fırlatma rampasındaki 98 metre yüksekliğindeki SLS roketi bu defa zamanında motorlarını ateşlerken, havaya fırlatmak için 9 milyon pound (4,1 milyon kilogram) kadar itme gücü yayarak gökyüzüne çıktı.

NASA'nın '50 yıl sonra Ay'a dönüşü' olarak anılan insansız roketinin ucunda, insanları taşımak için tasarlanmış, uzaya ulaştıktan sonra ayrılacak olan sakız şeklinde bir kapsül olan Orion uzay aracı bulunuyor.

nasa-roket-2.jpg

2 MİLYON KİLOMETRE YOL KATEDECEK

NASA'ya göre, Orion'un insan uçuşu için tasarlanmış diğer tüm uzay gemilerinden daha uzağa götürecek bir yol izleyerek yaklaşık 2 milyon kilometre yol katetmesi bekleniyor.

Ay yörüngesinde döndükten sonra dönüş yolculuğuna çıkacak olan Orion, yolculuğunu yaklaşık 25.5 günde tamamlayacak.

nasa-roket-1.jpg

nasa-roket-3.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN