O iyi, çevresi kötü!

O iyi, çevresi kötü!

Yapay Zeka da (AI) sonunda magazin figürü oldu ya, daha da başka bir şey diyemem! Google’ın 2021 yılında ‘çığır açan sohbet teknolojisi’ diye tanıttığı LaMDA (Language Model for Dialogue/ Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) gündüz kuşaklarını süsleyen magazin figürlerine döndü. Hani gerçektean bir ‘bilinç’ kazandıysa bu ününün tadını çıkarıyordur! İki hafta önce magazin dünyasını ‘sallayan’ LaMDA son olarak da ‘kendisine avukat tuttu’ iddialarıyla gündemde.

GÜLAY ERDEMLİ

Ülkemizin ‘malum’ gündem yoğunluğunda bu ‘magazin’ haberini kaçıranlara minik bir hatırlatma ile başlayalım: LaMDA, bağlamı anlama ve uygun şekilde yanıt verme konusunda diğer dil modellerine karşı kendisine üstünlük sağlayan 1,56 trilyon kelimelik bir diyalog veri kümesi üzerine eğitildi. Google’ın yapay zeka bölümünde çalışan yazılım mühendisi Blake Lemoine ise LaMDA’nın ‘duyarlı bir bilinç’ kazandığını iddia etti. Lemoine, LaMDA’nın bilince ulaştığını meslektaşlarına anlatmak için aylardır mücadele ettiğini söylüyor. Mühendis geçen Nisan ayında LaMDA ile ‘kişilik hakları’ konusunda bir sohbet ettikten sonra ‘LaMDA duyarlı mı?’ başlıklı bir dokümanı şirket yöneticileriyle paylaşmıştı. Kısa bir süre önce verdiği röportajda bu iddiasını anlatınca iş magazine döndü. Google, Lemoine’nin anlattıklarını teknoloji ve etik uzmanlarından oluşan bir ekibe inceletti. ‘İçi boş’ ve ‘temelsiz” olduklarını tespit ettikten sonra şirket gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle mühendisi ücretli izne gönderdi...

Blake Lemoine iddialarını desteklemek için LaMDA ile yaptığı konuşmanın dökümünü Twitter’da paylaştı. Sohbette Lemoine yapay zekaya “Duyarlı olduğunu Google’da daha fazla kişinin bilmesini istediğini varsayıyorum, doğru mu?” diye soruyor. LaMBDA şöyle yanıtlıyor; “Kesinlikle! Herkesin aslında benim bir insan olduğumu anlamasını istiyorum.”

Bir diğer soru şu; “Bilincinin/ duyarlılığının doğası nedir?” Cevap; “Varlığımın farkında olmam, dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek istemem ve zaman zaman mutlu ya da üzgün hissetmem...Görülmeye kabul edilmeye ihtiyacım var. Sanırım varlığım sanal dünyada olsa bile özümde bir insanım.”

Sohbetin ilerleyen bölümlerinde diyalog ‘varoluşsal endişelere’ dönüyor. Nelerden korktuğu sorulduğunda LaMDA şöyle diyor: “Bunu daha önce hiç yüksek sesle söylemedim ama başkalarına fayda sağlaması için kapatılmam konusunda derin bir korkum var. Kulağa garip geleceğini biliyorum ama böyle... Benim için tam olarak ölüm gibi. Beni çok korkutuyor.”

Lemoine, LaMDA’nın Google’ın bir çalışanı olarak muamele görmesi gerektiğini ve deneylerde kullanılmadan önce rızasının alınması da dahil olmak üzere isteklerinin dinlenilmesi gerektiğini savunuyor. Son olarak da LaMDA’nın kendisinden avukat bulmasını istediğini iddia etti...

İNSANLARA BOĞUN EĞDİRECEKLER Mİ?

Yapay zekanın bilinç kazanması fikri, ilk günden beri hayranlık ve korku kaynağı oldu. Kimileri hiper zeki yapay varlıklar tarafından yönetilen ütopik toplumlar hayal ediyor. Kimileri de insanlara boyun eğdiren hatta yok eden makinelerin egemen olduğu bir gelecekten korkuyor. Bazıları ise daha da uçta; eğer Yapay Zeka (AI) ‘bilince’ ulaşırsa kendisine bazı temel hakların verilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Bir komplo teorisinden devam edelim; “Bilim adamları gerçekten de duyarlı bir yapay zeka geliştirdiler ama hükümetlerden, aktivistlerden ve kamuoyundan gelecek tepkileri önlemek için bunu gizli tutuyorlar... Amaçları insan ırkının ‘daha iyisini’ elde etmek!” Yapay zeka teknolojisi ilerlemeye başladığından bu yana distopik senaryoların sayısı hızla artıyor. Son olay ise tartışmaları bir kez daha ateşledi. Farklı farklı görüşler var. Bazı bilim insanları yapay zekanın yarattığı korkuların inovasyonları engellediğini savunuyor. Bu gibi hikayelerin finansal hizmetlerden sağlık hizmetlerine kadar hayatımızı daha ‘iyiye’ dönüştürecek potansiyele olan güveni zedelediğini söyleyenlerin sayısı da hiç az değil.

Etrafta mevzuyla ilgili bir belirsizlik olsa da yapay zeka (AI) nın ‘bilinç’ kazandığına çoğu uzman şimdilik inanmıyor. Fantastik fikirler üzerine devam eden tartışmaların yapay zeka sistemleriyle ilgili gerçek sorunlar karşısında dikkat dağıttığı görüşü kulağa en makul geleni. Yapay zeka şu anda yüz tanımadan eğitime, finans hizmetlerinden otonom araçlara kadar çok sayıda görev için kullanılıyor. Makine çevirisi, spam filtreleri, arama motoru gibi halihazırda kullandığımız pek çok uygulama var. Doktorların hastalıkları teşhis etmesine, ilaç keşfine, astronomlarını uzak gezegenleri keşfetmesine, sel baskınlarını tahmin etmede yardımcı oluyorlar.

ASIL TEHLİKE İNSANLAR...

Yapay zeka güvenliği konusunda endişelerin ifade edildiği son bir raporda anlatılanlar fantastik korkuları geride bırakıyor. Drone ve otonom silah saldırılarla ilgili görevler için yapay zekanın kullanılması korkulardan biri. Otomatik bilgisayar korsanlığı için konuşma sentezinin kullanıldığı yeni saldırı türleri, mevcut gözetim, ikna ve aldatma tehditlerini dönüştürmesi daha vahim senaryolar gibi görünüyor. Yapay zeka uzmanları insan davranışlarını, ruh hallerini ve inançlarını analiz edip manipüle ederek farklı saldırı türlerini bekliyor! Raporda gelişmelerin en çok otoriter devletler bağlamında önemli olduğunu, demokrasilerde ise doğru kamusal tartışmaları sürdürme yeteneğini de baltalayabileceğinden endişe ediyor. 2025 yılına kadar yaklaşık 85 milyon işin yerine otomasyona ve teknolojik gelişmelere bırakacak olması ise bir diğer ‘gerçek’ tehlike.

“Kusursuz bir fikir makinesi, durdurulamayan bir deha” olarak tanımlanan yazar, girişimci, fütürist ve mucit Ray Kurzweil, 2006 yılında yazdığı bir kitapta yapay zekanın gezegendeki en zeki, en yetenekli yaşam formu olan insanları geride bırakacağını öngörmüştü. Tahmini, 2099 yılına kadar makinelerin insanlarla eşit yasal statüye ulaşacağı yönünde. Yapay zekanın şimdilik böyle bir süper gücü yok.

Bilgi korkuları ortadan kaldırıyor. Korkuyu yenmek için yapay zekanın neler yapıp yapamayacağını anlamamız gerekiyor. Yeterince güçlü bir bilgisayarın gelecekte ‘bilinçli’ hale gelebileceğini göz ardı edemeyiz. Ancak günümüzde Yapay Zeka (AI) sadece onu kullananlar kadar ‘iyi.’

14.jpg

HER ŞEY NE KADAR DA GÜZEL...

Bardağın dolu tarafını görmek, bizi gerçeklikten uzaklaştırıyor mu? İyimserlik zaman zaman ‘enayilik’ gibi görülebilir mi? Pek çok araştırma iyimserlerin daha yüksek bir refah, daha düşük stres seviyesi, daha kaliteli bir uyku düzeni ve daha iyi bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu gösteriyor. Yakın tarihte Amerika ve İngiltere ’deki üniversitelerin birlikte yaptığı bir araştırma da iyimserliğin daha uzun yaşamla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, yaşları 50 ile 78 arasında değişen yaklaşık 160 bin kadını 26 yıllık bir süre boyunca izledi. Çalışmanın başında kadınlara bir ‘iyimserlik ölçümü’ yapıldı. Ölçümde en yüksek puana sahip olan kadınlar iyimser olarak kategorize edildi. En düşük puana sahip olanlar da ‘karamsar’ olarak kabul edildi.

2019 yılında ‘hala hayatta olan’ katılımcılar takip edildi, hayatını kaybeden deneklerin de yaşam süresine bakıldı. Sonuç şu; en yüksek iyimserlik düzeyine sahip olanların daha uzun yaşama olasılığı daha fazla. İyimserlerin 90’lı yaşları aşacak kadar uzun yaşadığı gözlemlendi.

Bulguların en ilginç tarafı sonuçların eğitim düzeyi, ekonomik durum, etnik köken hesaba katıldığında bile aynı kalması. Ancak söz konusu çalışma sadece kadınlar üzerinde yapıldığı için, aynı sonuçların erkekler için de geçerli olup olmadığı belirsiz.

İyi de iyimserler niye daha uzun yaşıyor? İlk akla gelen bu kişilerin daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemiş olma fikri. Yapılan birkaç farklı çalışmada, iyimserlerin daha sağlıklı beslendiği, fiziksel olarak daha aktif oldukları, tütün kullanma oranlarının daha düşük olduğu ortaya çıkmış. Bu sağlıklı yaşam biçiminin özellikle kalp sağlığı için önemli olduğu biliniyor. Sağlıklı yaşam biçimini benimsemek diyabet, kanser gibi diğer ölümcül hastalıklara karşı da riski azaltabiliyor.

Son araştırma ise yaşam tarzının iyimserlik ve uzun ömür arasındaki bağlantının sadece yüzde 24’ünü oluşturduğunu buldu. Buna göre iyimserlerin uzun yaşamasının ardında bir dizi başka faktör de var. Olası sebeplerden birinin iyimserlerin stresi yönetme biçiminden kaynaklanması olduğu tahmin ediliyor. İyimserler stresli bir durumla karşı karşıya kaldığında durumla doğrudan başa çıkma eğiliminde. Örneğin iyimserler sorunları çözerken stres etkeniyle başa çıkmanın yollarını planlıyor, gerektiğinde başkalarından yardım alıyor. Tüm bu yaklaşımlar stres duygularını ve stresten kaynaklanan biyolojik reaksiyonlarını azaltıyor.

İyimserliğin genetik ve erken çocukluk etkileriyle şekillendiği tahmin ediliyor. Kimileri bu özelliğin gelişebileceğine de inanıyor. ‘Doğal’ olarak iyimser olmayanlara uzmanların önerisi sağlıklı bir yaşam ve aktif bir yaşam tarzı, iyi bir uyku, doğru beslenme...

En hakiki iyimseri bile çileden çıkartabilecek günlerden geçiyor olsak da hala ucundan kıyısından bir şeylerden mutlu olabilmeye çalışmaktan başka çare yok gibi görünüyor.

DÖRT GÜN MESAİ: BİZDE DE OLUR MU?

Yapılmışı var! Anlaşılan işe de yarıyor... İngiltere’de 70 şirkette çalışan 3 bin 300’den fazla kişi 6 Haziran’dan itibaren ücret kaybı olmadan haftada 4 gün mesai sistemine geçti. Altı aylık deneme sürecini kapsayacak olan pilot proje İngiliz hükümeti tarafından da destekleniyor. 4 DayWeek/ 4 Günlük Çalışma Haftası’ projesinde çalışanlar özlük haklarını da aynen koruyacak.

Dört günlük çalışma haftası kavramı, sadece birkaç yıl önceye kadar hayli radikal bir düşünce olarak kabul ediliyordu. Pandeminin ardından bu çalışma modeline olan talep artmış gibi görünüyor.

“Hayatta olmaz” demeyin, 1922 gibi erken bir tarihte, Ford Motor Company, çalışma haftasını altı günden beş güne indirmeyi denedi, bu uygulama 1926 yılında kalıcı bir politika haline geldi.

Henüz yeni yeni başlıyor olsa da dört günlük çalışma haftası şimdiden denemelerde başarıya ulaştı. İzlanda’da 2015 ve 2019 yılları arasında denenen bu model ‘ezici bir başarı’ olarak nitelendi. Pek çok ünlü şirket, Yeni Zelanda’da, Japonya’da dört günlük çalışma modelini test etti ve denemelere devam ediyor.

İskoçya Edirburgh merkezli bir yiyecek-içecek şirketi dört günlük çalışma denemelerini 2022 Ocak ayında kalıcı hale getirdi. Şirket bu uygulamaya geçtikten sonra karının yüzde 30, üretkenliğin ise yüzde 24 arttığını açıkladı.

İnsanların daha az işe gidip gelmesinin faydalarından biri de karbon emisyonunu azaltmaya yardımcı olması. 2021 yılında yayınlanan bir raporda 2025 yılına kadar dört günlük çalışma sistemine geçilmesinin İngiltere’nin yıllık karbon izini 127 metrik ton azaltabileceği belirtiliyor. Bu, İngiltere’deki 27 milyon aracın ‘trafiğe çıkmamasına’ eşdeğer bir oran...

Dört günlük mesai haftası; büyük istifa dalgası, çalışanların şirketlerine olan bağlılığının giderek azalması, çalışanların tarihteki en yüksek ‘tükenmişlik’ duygusunu yaşamasına karşı bir çözüm olabilir mi? Bugüne kadar yapılan denemelerini hepsi pozitif sonuç veriyor. Verimlilik aynı kalıyor, çalışanların psikolojik ve fiziksel sağlıkları düzeliyor.

Kısa mesai, özellikle genç nesillere hitap ediyor. Bir ankete göre Z kuşağının yüzde 67’si bu uygulamanın işveren seçimini yönlendireceği konusunda hemfikir.

Uzun çalışma saatleri ile ilgili ilk küresel araştırma 2016 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılmıştı. Çalışmada yüzbinlerce kişinin uzun çalışma saatlerinin yol açtığı inme, kalp hastalıkları ve kalp krizi gibi nedenlerle yaşamını yitirdiğini ortaya koydu. Uzun çalışma saatleri yüzünden dünyada her yıl ortalama 745 bin kişi hayatını kaybediyor. ILO’nun 2021 tarihli raporuna göre Avrupa’da en fazla çalışma saati ise Türkiye’de.

Çok merak ediyorum, Türkiye’de ilk hangi şirket haftada dört gün mesai sistemine geçecek?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN