2024’te Visa, oyun harcamalarının seyahat, moda ve sinemayı geride bırakarak rekor kırdığını duyurdu. Türkiye, Avrupa'nın oyun harcamasında lider konumda...
Visa, 2024 yılına ait harcama alışkanlıkları raporunu yayımladı ve rapor, özellikle oyun sektöründeki hızlı artışı gözler önüne serdi. Artan dijitalleşme ve oyuncu kitlesinin büyümesiyle birlikte, oyun harcamaları Avrupa genelinde rekor seviyelere ulaştı. Visa’nın verilerine göre, oyun harcamalarındaki artış, seyahat, moda ve sinema gibi geleneksel sektörleri geride bıraktı.
OYUN SEKTÖRÜNE YAPILAN HARCAMALAR REKOR KIRDI
Visa raporuna göre, 2024'te Avrupa'da oyun sektörüne yapılan harcamalar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 16,7 artış gösterdi. Bu artış, Visa kart kullanıcılarının genel harcama büyümesinin yüzde 40’ını oluşturdu. Seyahat harcamaları, oyun harcamalarına göre yüzde 60 daha düşük, moda harcamaları ise yüzde 75 daha az oldu.
Türkiye'de ise oyun harcamalarının hızlı artışı dikkat çekiyor. Ülkemizdeki Visa kart kullanıcılarının yüzde 24’ü, kendini “gamer” yani oyuncu olarak tanımlıyor. Bu oran, Avrupa’daki diğer ülkelerden daha yüksek ve her dört kişiden birinin düzenli olarak oyun oynadığını gösteriyor. Türkiye, bu alanda Norveç ve Danimarka gibi ülkeleri geride bırakıyor.
GENÇLERİN DİJİTAL EKOSİSTEMİNDEKİ YERİ
Z kuşağının oyun sektörü üzerindeki etkisi oldukça büyük. Z kuşağı oyuncularının yüzde 70’i, haftada en az bir kez oyun içerik üreticileriyle etkileşimde bulunuyor. Visa’nın raporuna göre, oyuncuların yüzde 28’i satın alma kararlarını içerik üreticilerinin önerileri doğrultusunda veriyor. Ayrıca, her 10 oyuncudan 3’ü, canlı yayın yapıyor ya da oyun içerikleri paylaşıyor. İçerik üreticilerinin yüzde 52’si, gelecekte bu faaliyetleri ana gelir kaynağına dönüştürmeyi hedefliyor.
GELECEĞE YÖNELİK DİJİTAL GİRİŞİMCİLİK
Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, oyun sektörünün sadece eğlence değil, aynı zamanda bir dijital girişimcilik merkezi haline geldiğini vurguladı. Visa, içerik üreticilerinin finansal ihtiyaçlarına çözüm sunarak, onları küçük işletmeler olarak değerlendiriyor ve destekliyor.
OYUN VE DİJİTAL BECERİLER
Raporda, oyun oynamanın problem çözme ve hızlı karar alma gibi becerileri geliştirdiği de belirtiliyor. Oyuncuların yüzde 81’i, oyun oynamanın bu yeteneklerini geliştirdiğini söylerken, içerik üreticilerinin yüzde 71’i, dijital becerilerini oyunlar sayesinde geliştirdiğini ifade etti.