Şarjınız hızlı bitiyorsa akıllı telefonunuz izleniyor olabilir! İşte telefonu korumak için mutlaka dikkat etmeniz gerekenler

Şarjınız hızlı bitiyorsa akıllı telefonunuz izleniyor olabilir! İşte telefonu korumak için mutlaka dikkat etmeniz gerekenler

Akıllı telefonunuzda garip davranışlar görüyor musunuz? Bilgisayar korsanlarının telefonunuzu ele geçirdiğinin bir işareti olabilir. İşte dikkat etmeniz gereken bazı işaretler ve atmanız gereken adımlar.

Cep telefonunuz, özel mesajlar, banka numaraları, kişisel veriler, e-postalar ve kişiler dahil olmak üzere kendinizle ilgili hassas bilgiler içerebilir. Bir şeyden şüpheleniyorsanız, hızlı hareket etmek en iyisidir. Sorun şu ki, sinyalleri çoğu zaman zamanında tespit edemiyoruz.

Bazı iyi haberlerimiz var. Telefonunuzun güvenliğinin ihlal edilip edilmediğini belirlemek için bir teknoloji uzmanına ihtiyacınız yok. Bazı durumlarda bu belirtilere dikkat etmek yeterlidir. İşte o ipuçları.

DAHA YAVAŞ ÇALIŞIR

Kötü amaçlı programlar veya kötü amaçlı yazılımlar, telefonunuzun normalden daha yavaş çalışmasına neden olmuş olabilir. Bu virüs, cihazın internete bağlanma performansını ve hızını etkileyebilir. Apple'ın yakın zamanda kabul ettiği gibi, işletim sistemindeki belirli güncellemelerden kaynaklanabilir.

1-008.jpg

AŞIRI ISINMA

Telefonunuz çok ısınırsa şaşırmamalısınız. Kötü bir işaret, hücre sıcaklığının artmasıdır ve bunun nedeni, Intel'in Amerikan teknolojisini açıklayan arka planda çalışan kötü niyetli bir program olabilir.

PİL BEKLENENDEN DAHA AZ VERİMLİ

Aşırı ısınma da pilin aşınmasına neden olabilir. Bu etki, pilin bitmesine neden olan bir sistem yükseltmesinden de kaynaklanabilir. Ancak, değişiklik çok şiddetliyse, bunu düşünmek her zaman en iyisidir.

AÇILIR PENCERELER

Pop-up'lar genellikle bir şeylerin doğru olmadığının açık bir işaretidir. Bir siber güvenlik uzmanı, kötü amaçlı yazılımların bilgisayarlara benzer pencereler açabileceğini ve akıllı telefonunuzda çeşitli eylemler gerçekleştirmenizi isteyebileceğini söyledi. "Açılır pencereler görürseniz bunu aklınızda bulundurun."

ŞÜPHELİ UYGULAMALAR VE SATIN ALMALAR

Bu uygulama akıllı telefonunuzun ekranını nereden gösteriyor? Bu ay şüpheli veri kullanımınız oldu mu? Akıllı telefon faturanızda artış tespit ettiyseniz bu durum tehlikeli olabilir. Uzmanlar, servis sağlayıcının veya üreticinin zaman zaman uygulama yüklemesine izin verilse de, bunların yasal olduğundan emin olmanın en iyisi olduğunu söylüyor.

Yine de veri tüketimi beklenmedik bir şekilde arttıysa, bunu doğrulamak en iyisidir.
Bilgisayar korsanları, verilerinizi her türlü öğeyi satın almak için de kullanabilir. Uzmanlar, işlemleri doğrulamanızı önerir.

2.jpeg

GARİP GÖRÜNÜM VE ARKA PLAN GÜRÜLTÜSÜ

Bir bilgisayar korsanı, cihazınızı uzaktan manipüle ederek İnternet'te gezinirken web sayfalarının alışılmadık görünmesine neden olabilir. Garip bir ses duyuyor musun? Bu durum, sistemin olağandışı davranışını açıklayabilir. Arka plan gürültüsü, birinin aramanızı neden kaydettiğini de açıklayabilir. Sesler veya bip sesleri duyarsanız, bunun olma olasılığı daha yüksektir.

TELEFONUNUZU SALDIRIYA UĞRAMAKTAN NASIL KORURSUNUZ?

Güvenilmez veya yarım yamalak uygulamalar indirmekten kaçının. Uygulamayı yüklemeden önce lütfen yorumları okuyun ve biraz araştırma yapın. Güvenliğinden emin değilseniz uygulamayı yüklemeyin.

Telefonunuza jailbreak yapmayın. Resmi olmayan uygulama mağazalarına erişmenize izin vermesine rağmen, jailbreak, saldırıya uğrama şansınızı artırır. Jailbreak'leri işlevsel tutmak için jailbreak'ler güncellemeyi atlar ve hacklenme şansınız normalden daha yüksektir.

Telefonunuzu daima elinizin altında bulundurun. Bilgisayar korsanları, telefonunuzu çalmak için fiziksel erişimi kullanabilir ve telefonunuz basit bir hırsızlıkla veya tek bir günlük çabayla ele geçirilebilir. Telefonunuz yanınızdaysa, bilgisayar korsanlarının telefonunuza erişmek için daha çok çalışması gerekecektir.

Karmaşık şifreler ve bir şifre kilidi kullanın. Doğum günleri veya mezuniyet tarihleri ​​gibi kolayca tahmin edilebilen PIN'leri kullanmaktan kaçının. “0000” veya 1234 gibi temel varsayılanları kullanmayın. Altı karakterli gibi genişletilmiş bir parolanız varsa bunu kullanın. Aynı parolayı asla birden fazla yerde kullanmayın.

Cihazınızda şifre saklamayın. Bunun yerine KasperskyPassword Manager gibi güvenli bir parola yöneticisi kullanın. Bu hizmetler, tüm özel kimlik bilgilerinizi elektronik bir kasada saklamanızı sağlayarak size kolay erişim ve ihtiyaç duyduğunuz güvenliği sağlar.

İnternet geçmişinizi sık sık temizleyin. Tarayıcı geçmişinizdeki kırıntıları kullanarak yaşamınızdaki eğilimleri belirlemek kolaydır. Dahil olan her şeyi, çerezleri ve önbelleği temizleyin.

Kayıp bir cihaz takip sisteminin etkinleştirilmesine izin verin. Cihazınızın mevcut konumunu takip etmek için “kayıp cihaz bulma” aracını kullanabilirsiniz. Bazı telefonlarda zaten bu işlev bulunurken, diğerlerinin üçüncü taraf bir uygulama kullanması gerekebilir.

Tüm uygulamalarınızın güncel olduğundan emin olun. Bilgisayar korsanları, güvenilir uygulamalardan bile yararlanabilir ve güncellemeler, sizi bilinen risklere karşı koruyan hata düzeltmelerini içerir. Bu, işletim sisteminiz için geçerlidir, bu nedenle telefonunuzu mümkün olduğunda güncellediğinizden emin olun.

Oturum açmaya çalıştığınızda iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Apple Kimliği ve Google hesapları, cihazlar için iki faktörlü kimlik doğrulama sağlar. Güvenliği artırmak için her zaman etkinleştirin. Parmak izleri ve yüz kimlikleri gibi biyometri giderek daha popüler hale geliyor. Fiziksel USB anahtarları mevcut olduğunda, bunlar da harika bir seçenek olabilir.

2FA'nız olarak metin ve e-posta kullanın. Ancak, hiçbir korumadan daha iyi değiller ve SIM değiştirme gibi saldırılar onu ele geçirilebilir hale getirebilir.

VPN olmadan halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmaktan kaçının. Kaspersky VPN Secure Connection gibi ürünler, istenmeyen görüntülemeyi önlemek için verileri şifreleyebilir ve anonimleştirebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN