Türk Telekom CEO’su Şahin: 5G için kritik eşik aşıldı, Türkiye hazır

Türk Telekom CEO’su Şahin: 5G için kritik eşik aşıldı, Türkiye hazır

Türk Telekom, 2026 yılına yönelik stratejik hedeflerini açıkladı. CEO Ebubekir Şahin, 535 bin kilometreye ulaşan fiber ağ ve yüzde 58’lik fiber bağlı baz istasyonu oranıyla Türkiye’nin dijital omurgasını tamamladıklarını belirterek, “5G çağına her yönüyle hazırız” mesajı verdi.

Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom, 2025 yılını rekor altyapı yatırımlarıyla kapatırken, 2026’yı “5G ile iletişimde dönüşüm yılı” ilan etti. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin, hem altyapı çalışmalarındaki son durumu paylaştı hem de şirketin yeni yıldaki yol haritasını çizdi.

“2030 HEDEFLERİNİ ŞİMDİDEN GEÇTİK”

Dijital geleceğin temelini oluşturan fiber altyapı konusunda 2025 yılı itibarıyla kritik bir eşiğin aşıldığını vurgulayan Şahin, şu verileri paylaştı:

Fiber Ağ: Türkiye’nin 81 ilini saran fiber altyapı uzunluğu 535 bin kilometreye ulaştı.

Hane Kapsaması: Fiber erişim sağlanan hane sayısı 34,3 milyona yükseldi.

Baz İstasyonu Altyapısı: 5G teknolojisinin verimli çalışması için hayati öneme sahip olan “fiberle bağlı LTE baz istasyonu” oranı yüzde 58’e çıktı.

Şahin, bu oranla dünya genelinde belirlenen 2030 hedeflerini şimdiden geride bıraktıklarını belirterek, “Güçlü altyapımız, 5G’ye geçiş sürecinde ülkemizin en büyük güvencesidir” dedi.

İMTİYAZ SÖZLEŞMESİ VE 20 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Ağustos ayında sabit hizmetler imtiyaz sözleşmesinin 2050 yılına kadar uzatılmasını “stratejik bir adım” olarak niteleyen Şahin, bu süreçte Türkiye ekonomisine 20 milyar dolarlık doğrudan katkı sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Şirketin 2030 hedefleri arasında fiber abone sayısını 17 milyona çıkarmak ve bağlantı hızını 7 kat artırmak da bulunuyor.

5G İLE “YERLİ TEKNOLOJİ” DÖNEMİ

Türk Telekom’un sadece altyapı sağlayıcısı değil, aynı zamanda teknoloji üreticisi konumunda olduğunu hatırlatan Şahin, 5G ekosisteminde dışa bağımlılığı azaltacak adımlara dikkat çekti. Şirketin iştirakleri Argela ve Netsia aracılığıyla geliştirilen yerli çözümlerin önemine değinen Şahin, “Nisan 2026’dan itibaren Türkiye’nin her noktasında en kapsayıcı mobil deneyimi sunmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Şahin ayrıca, Silikon Vadisi’ndeki iştirakleri Netsia ile geliştirilen SEBA ve RIC gibi ileri teknolojilerin küresel pazara ihraç edildiğini ve bu sayede Türkiye’nin teknoloji ihracatına katkı sunduklarını belirtti.

SAĞLIKTAN SANATA 5G UYGULAMALARI

Türk Telekom’un 5G alanındaki öncü pilot uygulamalarını hatırlatan Şahin, sağlıktan spora kadar birçok alanda ilklere imza attıklarını söyledi. Şirketin gerçekleştirdiği 5G destekli projeler arasında şunlar yer alıyor:

İlk çevrimiçi uzaktan ameliyat,

Akıllı tarım uygulamaları,

Limanlarda akıllı taşıt takibi,

5G ile ilk canlı maç yayını,

Atatürk Kültür Merkezi’nde VR (Sanal Gerçeklik) tabanlı sanat deneyimi.

Şahin sözlerini, “2026 yılında fiber yatırımlarını büyütmeyi ve 5G’nin günlük yaşama entegrasyonunu hızlandırmayı sürdüreceğiz” diyerek tamamladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN