Martı, sürücüsüz taksileri Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor

Martı, sürücüsüz taksileri Türkiye'ye getirmeye hazırlanıyor

Şehir içi ulaşımda yapay zeka devrimini başlatmayı hedefleyen Türkiye merkezli mobilite platformu Martı, otonom sürüş teknolojileri geliştiren Tensor şirketiyle stratejik bir ortaklık kurdu. Anlaşma kapsamında kullanıcılar, mobilite uygulaması üzerinden Seviye 4 sürücüsüz araç filolarına erişim sağlama fırsatı yakalayacak.

Türkiye pazarındaki mobilite ağını büyüten Martı, sürücüsüz araç teknolojilerini ülkeye taşımak amacıyla Silikon Vadisi merkezli otonom araç girişimi Tensor ile çok yıllı bir iş birliği anlaşmasına imza attı.

Anlaşma çerçevesinde Martı, Tensor üretimi Seviye 4 otonom araçları bünyesine katarak kendi dijital platformu üzerinden yapay zeka destekli paylaşımlı ulaşım hizmeti sunmayı hedefliyor.

SEVİYE 4 OTONOM SÜRÜŞ İLE İNSANSIZ ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Gerçekleşen dev ortaklığın parasal boyutu, temin edilecek araç miktarı, hizmetin Türkiye sahasında ne zaman başlayacağı ve mevcut yasal mevzuatların bu operasyona vereceği izin konusundaki ayrıntılar henüz açıklanmadı.

Belirli güzergah ve hava şartlarında insan müdahalesine gereksinim duymadan yol alabilen Seviye 4 otonom sürüş teknolojisi, şehir içi taşımacılıkta robotaksi ve insansız filo devriminin en kritik eşiğini oluşturuyor.

Halen Türkiye genelinde 20 ayrı şehirde hizmet veren Martı, sahip olduğu geniş kullanıcı ağı ile saha birikimini harmanlayarak otonom ulaşım altyapısını yurt içinde yaygınlaştırmayı planlıyor.

SİLİKON VADİSİ'NDEN TÜRKİYE SOKAKLARINA UZANAN TEKNOLOJİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sınırları içerisindeki Silikon Vadisi'nde 2016 yılında faaliyete geçen Tensor, hem bireysel kullanıma hem de filo yönetimlerine uygun otonom araç platformları geliştiriyor.

Sürücüsüz sürüş sistemlerini küresel ölçekte genişletmeyi amaçlayan teknoloji firması, ABD pazarının yanı sıra farklı coğrafyalara da açılmayı sürdürüyor.

"YAPAY ZEKA ŞEHİR İÇİ ULAŞIMIN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK"

Atılan imzaların ardından değerlendirmelerde bulunan Martı Kurucusu Oğuz Alper Öktem, yapay zeka destekli insansız araçları kullanıcılarla buluşturmaktan heyecan duyduklarını vurguladı:

"Yapay zeka ve otonom sürüş teknolojileri, şehir içi ulaşımın geleceğinde son derece kritik bir rol oynayacak."

"GÜVENLİ VE ÖLÇEKLENEBİLİR MOBİLİTE HEDEFİ"

Ortaklığın önemine dikkat çeken Tensor Üst Düzey Yöneticisi Dr. Jay Xiao ise iş birliğinin otonom sürüş çözümlerini geniş kitlelere ulaştırma stratejisi bakımından büyük değer taşıdığını ifade etti:

"Martı ile gerçekleştirdiğimiz bu ortaklıkla, güvenli ve ölçeklenebilir otonom mobilite deneyimini Türkiye'deki kullanıcıların hizmetine sunmayı amaçlıyoruz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN