Selçuklu'nun Hürrem Sultan'ı: Terken Hatun kimdir?

Selçuklu'nun Hürrem Sultan'ı: Terken Hatun kimdir?

TRT 1'de yayınlanan 'Uyanış: Büyük Selçuklu' dizisinde yer alan 'Terken Hatun ile ilgili bilgiler' diziseverler tarafından merak ediliyor. Melikşah'ın eşi Terken Hatun, siyasi olaylarda aktif rol almasıyla biliniyor.

'Melikşah'ın eşi Terken Hatun kimdir, ne zaman ve nasıl öldü?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. 'Celaliye Hatun' olarak da bilinen Selçuklu Devleti hükümdarı Melikşah'ın eşi ve 1. Mahmud'un annesi olan Terken Hatun, kocası hayattayken oğlu Mahmud'un veliaht olarak atanması için vezir Nizamülmülk ile mücadeleye girmesiyle tanınıyor. Detaylar haberimizde...

TERKEN HATUN KİMDİR?

'Terken', hükümdarlık yetki ve hukukuna sahip hatun anlamına gelen bir unvandır. Terken Hatun'un Melikşah'tan Davud, Ahmed, Mah-Melek Hatun ve Mahmud adlı dört çocuğu olmuştur. Terken Hatun siyasi olaylarda aktif rol almıştır.

Kocası hayattayken oğlu Mahmud'un veliaht olarak atanması için üvey oğlu Berkyaruk taraftarı vezir Nizamülmülk ile mücadeleye girmesi ile bilinmektedir. Gazzali'nin oğlunun küçük yaşta olmasından dolayı sultan olamayacağına dair fetva vermesine rağmen hutbe okutmayı başardı.

Üvey oğlu Berkyaruk'u yakalatmak için İsfahan'a adam gönderip İsfahan'ı teslim alan Terken Hatun, Berkyaruk üzerine bir ordu göndermiş ve ordu yenilmiştir. Terken Hatun İsfahan'dan ayrılacağı sırada hastalanmış, 1094 yılında vefat etmiştir.

TRT 1'de ekranlara gelen 'Uyanış: Büyük Selçuklu' dizisiyle gündeme gelen Terken Hatun karakterini, oyuncu Hatice Şendil canlandırmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN