Unutulmayan seçimler: Yeter söz milletin

Unutulmayan seçimler: 
Yeter söz milletin

Türk demokrasi tarihinin dönüm noktası olarak kayda geçen 1950 seçimleri, tek parti vesayetinin aldığı ilk yenilgi oldu. "Yeter söz milletin" diyerek halkın karşısına çıkan Adnan Menderes'in Demokrat Partisi, yüzde 55.5 oy oranıyla iktidara geldi.

Cumhuriyet tarihinin ilk özür seçimleri olan 1950 seçimleriyle CHPnin 27 yıllık iktidarı sona erdi. Bu yüzden “Beyaz İhtilal” olarak anılır. Celal Bayar liderliğindeki DP ve Adnan Menderes'in "Yeter söz milletin" sloganı ve reklam kampanyası seçimler tarihinin unutulmazları arasına girdi. CHP'nin Türkçe ezan, Kur'an yasağı, ekonomi politikalarıyla bunalan halka tercüman olan Adnan Menderes meydanlara milyonları çekmeyi başardı.

Sandıklar açıldığında Türk siyasetinde günümüze kadar izlenecek, sağ siyasete yön verecek bir damar da hayat buldu. Celal Bayar ve Menderes hala geçilemeyen bir oy oranı ile ikdira geldi. 'Milli Şef' İsmet İnönü ile temsil edilen tek parti iktidarı tarih oldu. CHP bu seçimden sonra hiçbir zaman tek başına iktidar olamadı. 

 15-05/27/secim-1432714223.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN