Üsküdar'daki tarihi çeşmelere banyo musluğu!

Üsküdar'daki tarihi çeşmelere banyo musluğu!

Üsküdar'daki tarihi çeşmelere; tuvalet ve banyolarda kullanılan muslukların takılması tepki topladı. Açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü muslukların mahalle sakinleri tarafından emaneten takıldığını söyledi.

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde tarihi çeşmelere tuvalet ve banyolarda kullanılan musluklar takıldı.  Aziz Mahmud Hüdayi Camisi ve türbesinin alt kapısında bulunan tarihi çeşmelere bu muslukların takılması sosyal medyada tepki topladı. Biri yaklaşık 400 diğeri 300 yıllık olan tarihi çeşmelere takılan bu muslukların tarihi çeşmelerin özgün yapısına uygun olmadığı görüldü. Yapının girişinde yan yana bulunan üç çeşmeden birinin musluğu yok ve suyu akmıyor. Ayrıca bu yapı da yerleştirilen güvenlik kulübesi nedeniyle görünmüyor.

'MUSLUKLAR EMANETEN TAKILDI'


Konuya ilişkin açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü, daha önce takılan muslukların çalındığını, muslukların mahalle sakinleri tarafından emaneten takıldığını belirtti.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mülkiyeti Vakıflar 2. Bölge İdaremize ait Üsküdar İlçesi Gülfem Hatun Mahallesi'nde bulunan Aziz Mahmut Hüdai Külliyesi'nin çeşmesi olan 443 ada 23 parseldeki çeşme, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile İstanbul  Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü arasında 13 Mart 2019 tarihinde imzalanan  protokol kapsamında yer  almaktadır. Bu nedenle çeşme ile ilgili bakım ve onarımları protokol gereği İSKİ'nin sorumluluğundadır.  Ayrıca  çeşmenin daha önce 2010  yılında Üsküdar Belediyesi tarafından basit onarım kapsamında  taş ve mermer yüzeylerinin temizletildiği  takılan muslukların ise defalarca çalındığı yerinde tekrar takıldığı şu an tekrar çalındığı tarafımızda tespit edilmiştir. İstanbul Valiliği tarafından başlatılan çalışma ile bakım onarımı tekrar yapılacaktır. 
Mevcut olan musluklar mahalle sakinler tarafından emaneten takılmış musluklardır."

esme-1.jpg

'BUNLAR 300-400 YILLIK ÇEŞMELER'


Tarih araştırmacısı Halit Develioğlu, buranın İstanbul'da hatta Türkiye'de en çok ziyaret edilen mekanlardan biri olduğunu belirterek Hz. Pir Aziz Mahmud Hüdayi Efendinin dergahı, tekkesi. Burada 3 tane tarihi çeşme var. Üçünün de kitabeleri çok güzel, çok kıymetli eserler. İlk kitabe, 1523 yılında tarih düşüyor. İkinci kitabe ise Abdülmecid Han 1855 yılında dergahı ve çeşmeleri ihya ediyor. Diğer çeşme ise 1723 tarihli meşhur Damat İbrahim Paşa'nın oğlu tarafından yapılan çeşme. Bunlar 300-400 yıllık çeşmeler. Üzerinde gördüğünüz hatlar ve sanatlar bize çok güzel bir miras, mesaj veriyor. Ama bizim bugün 400 yıllık çeşmelere layık gördüğümüz, alelade bir demir musluk. Normalde bu tip tarihi çeşmelere altın varaklı, Osmanlı tuğralı güzel, estetik musluklar takılır" dedi.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN