Vegan nedir?

Vegan nedir?

Veganlar, etik, sağlık veya çevresel nedenlerle hayvansal ürünlerden veya bu üçünün bir kombinasyonundan kaçınan bireylerdir. Çeşitli tam tahılların yanı sıra çok çeşitli meyve ve sebzeleri tüketirler.

Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller , kuruyemişler, tohumlar ve bu gıdalardan yapılan ürünler dahil olmak üzere çeşitli bitki besinlerini yiyen veganlar, her türlü hayvan ürünlerinden kaçınırlar…

VEGAN NEDİR?

"Vegan" terimi, 1944'te İngiltere'deki Leicester Vejetaryen Derneği'nden ayrılarak Vegan Society'yi oluşturan küçük bir vejeteryan grubu tarafından icat edildi.

Veganlar, vejeteryan kişiler gibi et tüketmemenin yanı sıra süt, yumurta veya diğer hayvansal ürünleri tüketmemeyi seçtiler."Vegan" terimi, "vejetaryen" kelimesinin ilk ve son harfleri birleştirilerek seçildi.

Veganizm, şu anda her türlü hayvan sömürüsünü ve zulmünü yiyecek, giyecek veya başka herhangi bir amaçla dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanmaktadır.

İNSANLAR NEDEN VEGAN OLUYOR?

Veganlar genellikle aşağıdaki nedenlerden biri veya daha fazlası için hayvansal ürünlerden uzak durmayı seçerler.

Etik

Etik veganlar, tüm canlıların yaşam ve özgürlük hakkına sahip olduğuna kuvvetle inanırlar.

Bu nedenle, bilinçli bir varlığın hayatına sadece etini tüketmek, sütünü içmek veya derisini giymek için - özellikle alternatifleri olduğu için - sona erdirmeye karşı çıkarlar.

Etik veganlar, modern çiftçilik uygulamalarının bir sonucu olarak hayvanların dayanabileceği psikolojik ve fiziksel strese de karşı çıkıyor.

Örneğin, etik veganlar, birçok hayvancılığın yaşadığı ve genellikle doğum ile kesim arasında nadiren terk ettiği küçük ağıl ve kafesleri kınarlar.

Etik veganlar, protesto ederek, farkındalık yaratarak ve hayvan tarımı içermeyen ürünleri seçerek muhalefetlerini gösterebilir.

Sağlık

Bazı insanlar potansiyel sağlık etkileri nedeniyle veganlığı seçerler.

Örneğin, bitki bazlı diyetler kalp hastalığı, tip 2 diyabet, kanser ve erken ölüm riskinizi azaltabilir

Hayvansal ürün alımınızı düşürmek, Alzheimer hastalığı veya kanser veya kalp hastalığından ölme riskinizi de azaltabilir

Bazıları, modern hayvan tarımında kullanılan antibiyotikler ve hormonlarla bağlantılı yan etkilerden kaçınmak için veganlığı da tercih ediyor.

Son olarak, çalışmalar sürekli olarak vegan diyetlerini daha düşük vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi ile ilişkilendiriyor. Bazı insanlar kilo vermek için bu diyetleri seçebilir.

Çevre

İnsanlar ayrıca hayvansal tarımın çevresel etkileri nedeniyle hayvansal ürünlerden kaçınmayı da seçebilirler.

Bir 2010 Birleşmiş Milletler (BM) raporu, bu ürünlerin genellikle daha fazla kaynak gerektirdiğini ve fabrika bazlı seçeneklerden daha yüksek sera gazı emisyonlarına neden olduğunu iddia etti.

Dahası, hayvan tarımı su yoğun bir süreç olma eğilimindedir. Örneğin, 0,5 kg sığır eti üretmek için 1,700–19,550 litre suya ihtiyaç vardır.

Bu, aynı miktarda tahıl tanesini üretmek için gerekenden 43 kat daha fazla su demektir.

vegan-nedir.jpg

VEGAN TÜRLERİ

Bu yaşam tarzının öne çıkan türleri şunları içerir:

Diyet veganlar: Bu tür veganlar, diyetlerinde hayvansal ürünlerden kaçınan ancak bunları giyim ve kozmetik gibi diğer ürünlerde kullanmaya devam edenleri ifade eder.


Bütün yiyecek veganlar: Bu bireyler, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bütün gıdalardan zengin bir diyeti tercih ederler.


Abur cubur veganlar: Bu türdeki veganlar, vegan etler, patates kızartmaları, dondurulmuş akşam yemekleri ve kurabiyeler ve süt ürünü olmayan dondurma dahil tatlılar gibi işlenmiş vegan yiyeceklere büyük ölçüde güveniyor.

Çiğ gıda veganları: Bu grup yalnızca 48 ° C'nin altındaki sıcaklıklarda çiğ veya pişmiş yiyecekleri yer.

Az yağlı, çiğ gıda veganları: Meyveciler olarak da bilinen bu alt küme, fındık, avokado ve hindistancevizi gibi yüksek yağlı yiyecekleri sınırlar, bunun yerine esas olarak meyveye dayanır. Diğer bitkiler ara sıra az miktarda yenir.

VEGANLAR NE YEMEZ?

Veganlar, hayvansal kaynaklı tüm yiyeceklerden kaçınırlar. Bunlar şunları içerir:

Et

Tavuk

Balık

Kabuklu deniz ürünleri

Yumurtalar

Mandıra ürünleri

Bal

Dahası, veganlar albümin, kazein, karmin, jelatin , pepsin, gomalak, isinglass ve peynir altı suyu gibi hayvansal kaynaklı bileşenlerden kaçınırlar.

VEGANLAR NE YER?

Aslında, birçok yaygın yemek zaten vegandır veya kolayca ayarlanabilir.

Bazı örnekler arasında sebzeli burgerler, domatesli pizzalar, smoothie'ler, salsalı cipsler, humuslu dürümler, sandviçler ve makarna yemekleri bulunur.

Et bazlı ana yemekler genellikle aşağıdakileri içeren yemeklerle değiştirilir:

Fasulyeler

Mercimek

Soya peyniri

Fındık

Tohumlar

Süt ürünlerini bitki sütleri, çırpılmış yumurtaları çırpılmış tofu, bal pekmez veya akçaağaç şurubu gibi bitki bazlı tatlandırıcılar ve çiğ yumurtaları keten veya chia tohumu ile değiştirebilirsiniz .

Son olarak, vegan etler, zenginleştirilmiş bitki sütleri, vegan peynirler ve tatlılar dahil olmak üzere sürekli büyüyen hazır vegan ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN