Evcil hayvanlara mikroçip takmak zorunlu mu? Evcil hayvan mikroçipi nedir, ne işe yarar? Mikroçip takmama cezası var mı?

Evcil hayvanlara mikroçip takmak zorunlu mu? Evcil hayvan mikroçipi nedir, ne işe yarar? Mikroçip takmama cezası var mı?

Evcil hayvan besleyenlerin yapması zorunlu! Kedi, köpek ve gelincik sahibi olan vatandaşlar hayvanlarına mikroçip taktırmak zorundadır. Belirlenen süre içerisinde mikro çip taktırmayan vatandaşlara 10 bin TL ceza verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği ortak projeye imza attı. Yeni proje kapsamında kedi, köpek ve gelincik sahibi olan vatandaşlar hayvanlarına mikroçip taktırmak zorundadır. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik kapsamında 2022 yılı sonuna kadar mikroçip taktırılması zorunlu hale getirildi.

TÜPLERDE SERİ NUMARASI OLACAK

Edirne'nin Keşan ilçesinde Veteriner Hekim Yener Eker, yeni getirilen mikroçip uygulamasının hayvanlara ilgiyi artırdığını söyledi. Derinin altına acısız bir şekilde takılan kiplerin seri numarası olduğunu belirten Eker, bu şekilde hayvanların kişiler üzerine kaydedildiğini belirtti. Bilinçsiz bir şekilde kedi köpek sahiplen insanların çok fazla olduğunu aktaran Eker, bu şekilde hem hayvanların mağdur olduğunu hem de kontrolsüz bir çoğalma gerçekleştiğini vurguladı. Evde bakılan hayvanların dışarı atıldığında ciddi bir depresyon yaşadığının altını çizen Eker, kedi ve köpeklerin hayatta kalma şansının azaldığını da ifade etti.

Evcil hayvanlara çip takılacak

150 TL'YE ÇİP TAKILACAK

Yeni mikroçip uygulaması hakkında hayvan sahiplerine bilgi verdiğini söyleyen Eker, kliniğe gelen kişileri bilgilendirme yapıldığını aktardı. Mikroçip uygulaması yapıldığı zaman hayvanların bakanlık sistemine kayıt olduğunu anlatan Eker, bu sayede bilinçsiz sahiplenme olayının da önüne geçileceğini dile getirdi. Eker,” Mikroçip sayesinde hayvanın sahibinin ismi, adresi gibi bilgiler görülebilecek. Mikroçipin bedeli ise 150 lira. Kesinlikle taktırılmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca hayvana karşı ihlallerde bunun bir cezai yaptırımı da olacak. Hatta el koymaya kadar gidecek yaptırımlar olacak”diye konuştu. Yıl sonuna kadar çip taktırmayan kişilere 10 bin TL ceza verilecek.

Evcil Hayvanlara çip taktırmayan ceza verilecek

HAYVAN ŞİDDETLERİNE CEZA UYGULANACAK

Hayvan hakları yasası hakkında çalışmalar devam ederken konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Yener Eker, yaptırımların yüksek olduğunu belirtti. Hayvan canlarının da insanlar kadar önemli olduğunu vurgulayan Eker, yasanın çıkması ile birlikte örnek cezalar verileceğini söyledi. Çıkarılan yasa ile birlikte hayvanları olan şiddetinde son bulmasını istediğini aktaran Eker, şiddetin cezasız kalmaması gerektiğinin altını çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN