Anonymous nedir, kimlerden oluşuyor, amaçları ne? İsimsiz siber savaşçılar

Anonymous nedir, kimlerden oluşuyor, amaçları ne? İsimsiz siber savaşçılar

Dünya genelinde çeşitli ülkelerin devlet kurumlarının internet sitelerine siber saldırıları düzenlemeleriyle tanınan 'Anonymous ' hacker grubunun nerede olduğu ve kimlerden oluştuğu bilinmiyor. İngilizce olan 'anonymous' kelimesi ise 'anonim' anlamına geliyor. İşte, Anonymous hacker grubu hakkında bilgiler...

Yaptığı siber saldırılarla zaman zaman dünya kamuoyunu meşgul eden Anonymous hacker grubu, önceden genellikle sinema ve telif hakkıyla korunan diğer eserlerin ticaretini yapan firmaların korsan yayın karşıtı kampanyalarını hedef alırken, sonradan politikalarını beğenmedikleri devletlerin kamu kurumlarına yönelik siber saldırılar düzenleyerek protestolarda bulunmaya başladılar.

RUSYA DEVLET KURUMLARINA SALDIRDILAR

Rusya-Ukrayna savaşında sıcak saatler yaşanırken hacker grubu Anonymous, Rusya Savunma Bakanlığı'nı hacklediğini duyurdu. Bakanlığın resmi sitesine erişim de sağlanamadı.

Savunma bakanlığının veri tabanının çökertildiğini açıklayan grup, özel bilgileri indirmek isteyenler için de bir web sayfası linkini paylaştı.

Sadece savunma bakanlığı değil, Kremlin de dahil olmak üzere hükümetin resmi internet sayfalarına erişim sağlanamadı.

ANONYMOUS NEDİR?

Uluslararası hacker grubu olan Anonymous, isimsiz bir insanlardan oluşan kolektif bir yapıdır.

2008 yılında '4chan' adlı sosyal paylaşım sitesi, tüm kullanıcılarına anonim olma seçeneği sunarak içinde 50'den fazla alt kategoride insanlara, herhangi bir isim, link ya da adres olmadan paylaşım yapma olanağı sundu.

4chan, düşünce özgürlüğünü ilk kurulduğunda desteklese sonradan hükümet baskısıyla bu politikasından vazgeçti.

ANONYMOUS NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Anonymous hacker grubunu diğer hacker gruplarından ayıran özelliği, devlet teşkilatlarına ait sitelere saldırılar düzenleyerek çeşitli siyasi olayları protesto etmesidir.

Anonymous hacker grubu, tüm faaliyetlerini gizli yürütür ve hiyerarşik bir yapısı yoktur.

2008 yıllarında 'hacktivist' faaliyetlerini sürdüren grup, "Biz Anonymous'uz. Orduyuz. Affetmeyiz. Unutmayız. Bizi bekleyin" sloganıyla kendilerini tanıtıyor.

ANONYMOUS KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Anonymous'un dini, dili ve milleti yoktur. Etkileşimde bulunduğu ülkelerde onların dilini kullanarak iletişime geçer ve ırkçı tutumlara karşı çıkar.

Kendilerine 'Anon' ismini veren gurup, Wikileaks ve Occupy hareketlerinin de başlangıcının merkezinde bulunuyor.

Bugün dünya genelinde Anonymous destekçileri kendilerini 'Özgürlük Savaşçıları' veya 'Dijital Robin Hood' gibi isimlerle anarlar.

ANONYMOUS NE YAPAR, AMACI NEDİR?

İlk başlarda daha çok sinema ve telif hakkıyla korunan eserlerin ticaretini yapan firmaların korsan yayın karşıtı kampanyalarına karşı eylemlerle adlarını duyurdular.

Eylemleri, kendilerini 'Anonymous' (Anonim) olarak tanıtan bu kimliği belirsiz kişiler tarafından yapıldı.

Hackerlerin simgeleri 'V for Vendetta' filminde kullanılan maskeleri ile de dünya genelinde milyonların gönlüne sadece siyasi veya politik saldırılarla değil, çocuk istismarı yapan birinin yakalanmasını ve bir tecavüz vakasının çözülmesini sağladı.

Prensip olarak polisle çalışmadıkları halde bu gibi toplumu ilgilendiren konularda gönüllü olarak Anonymous üyeleri yardımda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN