Kurbanı dışarıda kestirenlerin kendi evde mi kalsın?

Türkiye Diyanet Vakfı’nın bu seneki kurban tarifesini biliyorsunuz. Diyanet Reisi Prof. Ali Erbaş açıklamıştı. Yurt içinde 11 bin 750 lira. Yurt dışında vekâletle kurban kestirme bedeli ise 4 bin 750 lira.

Yurt dışı, sadece kurban kesiminde daha uyguna gelmiyor. Kurban Bayramı’nda seyahat için de yurt dışı, yurt içinden çok daha ucuz.

O sebeple turist kılığına girerek yaz dönemi çalışmalarıma direkt Endüslüs’ten başladım.

Az önce İstanbul Havalimanı’nda yurt dışı çıkış harcımı yatırıp pulumu aldım, belki de son kez 150 liradan.

Çıkış harcı, 5 sene evvel 15 liraydı. 2022›de 10 kat zamla 150 liraya yükseldi. Bayram müjdesi verdiler, Maliye Bakanlığı bir 10 kat daha zamma hazırlanıyormuş. Kısmetse bayramdan sonra bin 500 liralara çıkarılacak.

Ne mi isteniyor milletten? Anladığımı yazmıştım; galiba dizini kırıp pahalı, mahalı demeden evde oturması.

Türkiye tatilinden daha ucuza geliyor diye yurt dışına çıkanlar, döviz de çıkarıyor. Sorun bu.

Uyarılara rağmen yanlışta ısrar edip Merkez Bankası rezervlerini boşaltan iktidar, o rezervleri geri doldurmak için dışarı döviz çıkarılmasını zorlaştırıyor şimdi.

Salgın kapanması bitti, ekonomik kapanma dönemi başladı. Bir tür yeni ‘Evde Kal’ günleri gibi.

Oz Büyücüsü masalı, “ev gibisi yok” repliğiyle bir kez daha devrede yani.

Fantastik masal ama kitabıyla, filmiyle bugüne de bir şey söylüyor. Beyin arayan Korkuluk’la kalp arayan Teneke Adam gibi kahramanları nasıl unutulur?

Etrafta eşkale uyan paslanmış ucuz tenekeden şovmenler görüyorsunuzdur. Beyin içermez komplolardan yapma korkutucuları da karşıdan tanırsınız muhakkak.

Tarifin cuk oturduğu kalp adamlar, sahte kahramanlar, naylon şahsiyetler artık iyi kamufle olamıyor, halkın gözünden saklanamıyorlar.

Halk kahramanı geçinip halka yabancılık çekenler, hemen kendini ele veriyor.

AK Parti, 2019 yerel seçim yenilgisinden sonra bu yüzden bir tedbir geliştirmişti. Halkın arasına, tebdil-i kıyafetle halk kılığına girmiş ekipler çıkaracaklardı. Halkı, böyle yakınlık kurarak anlamaya çalışmak için. Ne de olsa halkın partisiydiler, halka yabancılaşmış partilerden değildiler.

Sahici, gerçek ve halktan görünmek için tebdil-i kıyafetle halka karışma fikri, kulağıma çok parlak gelmişti.

O gün bugündür ben de halk kılığında dolaşma fırsatlarını kaçırmıyorum.

Yine dopaminim azaldı, Öğle Vakti Şeytanı dedikleri can sıkıntısından kurtulmak için ucuz yollara vurdum kendimi. Bulduğum bir İspanya uçağına atladım, ver elini Malaga. Ronda, Sevilla, Kurtuba ve Granada üzerinden bir daire çizip görevi tamamlamayı planlıyorum.

Ne zaman gezi-manyam tutsa, dromomanim depreşse kültürel aylaklığa yöneliyorum.

Evde kalanlara lâfım yok. Fakat Türkiye’de kalmaktan daha ucuz. Hazır yurt dışı çıkış harçlarına zam gelmeden atın kendinizi dışarı.

Daha uyguna geliyor diye kurbanı dışarıda kestirirken kendiniz niye evde kalasınız?

TL ile kazanıp turist kılığında avro harcamak daha ucuz değilse haber veririm mutlaka, endişeniz olmasın.

Şikayetlerinizi bana, teşekkürlerinizi ise bu ekonomik şahlanış mucizesini borçlu olduklarımıza bildirin lütfen.

YORUMLAR (26)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
26 Yorum