LGS'de son hazırlıklar bitti

Geçtiğimiz hafta LGS’nin Nisan ayına ait örnek sorularını MEB öğrencilerle paylaştı. Sorular üzerinden baktığımızda MEB LGS’de soracağı soru tarzlarını netleştirmiş. Türkçede 10 soruda bir dil bilgisi sorusu var.

Daha önce yayımlanan örnek sorularda da dil bilgisi bir iki soruyu geçmezdi. Derslerin ekseriyeti bilgiyi yorumlama.

Ziya Selçuk Bey daha önce LGS’yi Eğitimi dönüştürmede bir basamak olarak gördüklerini söylemişti. İlerleyen yıllarda LGS sorularına yönelik bir eğitim politikası izleyecek MEB. Benzer soru tarzlarından oluşan merkezi bir sınav dün 7. Sınıflara Türkçe dersinden yapıldı. Önümüzdeki hafta 4 ve 11. Sınıflara Türkçe ve matemetik derslerinde uygulanacak.
MEB, öğrencilerin Türkçeye ne kadar vakıf olduklarını Ve sayısal becerilerini tespit etmek istiyor.

LGS, Türkçeye hakim olmayan, kelime hazinesi kısıtlı öğrencilerin hem sayısal hem sözel derslerde başarıyı yakalamakta zorlanacağı bir sınava dönüştürülmüş.

Alışkanlıklarımızdan kurtulmaya yönelik sorular. Tek tip düşünme alışkanlığı olan öğrencilerin başaramada zorlanacağı sorular.
Reflekslerine hakim olup düşünmeden fevri davranan öğrencilerin LGS’de belli bir netin üstüne çıkmaları zor. Soruyu anlamak için zaman ve düşünme gerekir. Soru, öğrencinin verilen ön bilgiyi anlayıp anlamadığını ölçüyor. Matematik sorularına baktığımızda onlarda da Türkçede okuma anlama üzerinden soru ilerliyor.

Tüm derslere baktığımızda her dersin temel bilgilerini bilmek dışında doğrudan keskin sorulu ezber soru yok. Sorular, bilgiyi analiz etme, bilgiyi yorumlama, bilgiden yola çıkarak okuduğunu doğru anlama, sözel-sayısal zekayı aynı anda kullanma, aynı anda çok yönlü düşünme gerektiriyor. Özellikle mantık muhakeme sorularında OLASILIK kilit kelime. Doğrunun ve yanlışın verilerden yola çıkarak sonuç olasılığı nedir? Sorunun doğru ve yanlış olma olasılıklarını işlem yapma zorunluluğu üzerinden öğrenciden isteniyor.

Başına buyruk davranmak yerine verilen bilgilere bağlı kalarak olasılıklar üzerinde durmak. Sorunun günlük hayattaki karşılığın bir sorun ile karşılaşınca sorunu farklı açılardan ele alarak çözüme kavuşturmaya yardımcı olan tarzda. Gençlerin kendi ayakları üzerinde kalma olasılıkları ne kadardır? Sorumluluk alma cesareti var mı?
Sorunu doğru çözme olasılığı nedir ?

Okul, öğretmen, ebeveyn ve öğrenci olarak izlememiz gereken yol haritası

LGS’de örnek sorulardan yola çıkarak sorulacak soruların tarzı netleşti.
Sınava bir aydan az süre kaldı. Öğrenci, ebeveyn, öğretmen, okul nasıl bir yol izlemeli. Başarıyı yakalamak isteyen öğrenciler son bir ayını nasıl değerlendirmeli?
Önecelikle ebeveyn, okul, öğretmen eylül ayından beri öğrencilerin çalışma temposunu takip ediyor. Deneme sınavlarında öğrencinin yakaladığı başarıyı, çözdüğü sorulardaki doğru ve yanlışı görüyor. Öğrencilerin şu ana kadar yakaladıkları başarı puanına uygun bir beklenti içine girmek gerekir. Öğrenciyi motive olsun diye kazanamayacağı okulu çocuğun hedefine yerleştirmek çocuklardaki eyvah ve acabalarını arttırır. Hedefini yakalayamama kaygısı Dimyat’a pirince giderken öğrenciyi evdeki bulgurdan da eder.

Doğru olan, okul hedefli çalışmak değil amaç odaklı çalışmak.
Çocuklar, yoruldu. Havaların ısınması psikolojik yorgunluğu da beraberinde getiriyor. Yedi yirmi dört ders, okul, sınav konuşmak yerine ders dışı konuşmalar çocukların konuştuklarında kendini mutlu ve rahat hissedebilecekleri iletişim dili geliştirmek sohbet ortamı oluşturmak lazım.

Emir cümleleri, sürekli uyarılar, yüksek sesli konuşmalar çocukların iç dünyasında yapacağını yapmamasına neden olur. 13 ile 15 yaş aralığında çocuklar bu sınava giriyor. Öğrencilerin filizlenen başarılarını, güvenlerini, heyecanlarını doğru olmayan iletişim, yargılayıcı iletişim köreltir.

Derse yoğunlaşmama, dikkat hatası yapma, yanlış okuma, tabloyu görememe sorunu yaşayan çocuklar; zihinlerini hem dinlendirip hem yoğunlaşabilecekleri çalışmalar yapabilir: santraç, Lego, puzzle... gibi zihinsel düşünmeyi ve dikkati gerektiren oyunlar oynayabilir. Hatta kız çocukları örgü dahi örebilir. Hem zihin dinlenmiş olur hem de dikkat hatası azalmış olur.

LGS; aynı anda dikkati, bilgiyi, yoğunlaşmayı, davranışı ölçen bir sınav.
Yorgun çocuklara daha çok çalış demek ve onları sınav az kaldı bir şeylerimiz eksik kalmasın telaşı; çocukların bildiklerini de yanlış yapmaları ile sonuçlanır. Çocuklar yaşları gereği duygu merkezli hareket ediyor. Çocukların duygularına içimizdeki kaygı, endişe, telaşı yüklemek çocuklarda sınav öncesi kendi doğru iradesini kullanmalarını engeller.
LGS’de eleyici sorular, öğrencinin bir çırpıda çözemeyeceği tarzda sorular olacağını örnek sorulardan görüyoruz.

Sürekli aynı soruları çözmek tuzağından öğrencileri kurtarıp öğrenciyi zorlayan sorular çözmek başarı farkını yaşatır öğrenciye.
Çok soru çözmek değil nitelikli ve öğrenciyiciyi zorlayıcı sorular çözmek lazım. Son üç ay, Türkiye geneli deneme sınavına öğrenciler girerek hem zamanını hem duygularını doğru yönetmeleri sağlanabilir. Evde oldukları dönemlerde de sabah dokuzda başlayıp tam bir deneme çözmek öğrencilerde yoğunlaşmayı dikkat hatasının azalmasını ve farklı soru görmelerini sağlar.

Ramazan ayına denk bir söylem ile sınava kadar öğrencilerin ekran orucu tutmaları doğru olandır. Böylece sosyal medya ve dış faktörlerden öğrencinin zihnini korumuş oluruz. Öğrenci zihinsel merkezli kendi sorunlarını düşünmelerini sağlar.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum