Beyaz haberler

Zor günler devam ediyor. Sağlık, ekonomi, siyaset ve sanat kriz içinde. Fakat iyi şeyler de oluyor. Şükür ki her zaman beyaz haberler de var. 

Bu hafta köşemde güzel şeylerden bahsetmek istedim. Kendimce yanlışa yanlış derken, doğruya doğru demeyi unutuyorum bazen. Kötüler bitmiyor, onları azaltmaya çalışıyoruz fakat bir yandan da iyileri büyütmeyi unutmamak lazım. 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en özel dergilerinden biri olan “İkindi Yazıları”nı tıpkıbasım halinde yeniden gün yüzüne çıkardı. 

1985-1994 yılları arasında, Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesinde yayımlanan, önceleri Andırın Postası’nın bir eki olarak çıkan dergi, 80 darbesi sonrası kısırlaşan kültür ikliminde taşradan yükselen yeni ve ferah bir nefes olmuş.  

Merhum Nedim Ali yönetiminde çıkan ve dört sayfa hazırlanan dergi günden güne yeni yazarlar taşımış sayfalarına. Şaban Abak, Hüseyin Akın, Hakan Albayrak, Hüseyin Atlansoy, Arif Ay, Hasan Aycın, İrfan Çiftçi, Ömer Erdem, Necip Evlice, Nurullah Genç, Erol Göka, Mevlana İdris, Cevdet Karal, M. Akif Kireçci, İbrahim Kiras, Ebubekir Kurban, Gökhan Özcan, Kemal Sayar, Fatma Şengil Süzer, Mustafa Ruhi Şirin, Adem Turan, Kamil Yeşil gibi çok değerli isimlerin eserlerinin yer aldığı İkindi Yazıları, dört sayfaya sığması gereken her şeyi sığdırmış. 

Bu dergiyi okurken, “çıktığı yıllarda takip edebilseydim keşke” diye üzüldüm kendi kendime. Sonra nostalji yapıp üzülmeyi bıraktım ve bugün Karabatak, Temmuz, Şiir Versus, Yedi İklim, Muhit gibi dergileri takip edebildiğim için sevindim. Edebiyatımız çok güçlü, çok güzel. Bin şükür. 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, harika bir iş yaparak dergiyi yeniden yayına hazırlayıp kültür hayatına önemli bir katkı yapmış. Kültür sanatın iyice sıkıştığı bugünlerde, mevcut dergilere omuz verenler bu iyiliği büyütür. Dergiler batmak üzere; bugün destek olunursa yarın tıpkıbasımları da yapılabilir. 

Bu bahsi kapatmadan önce Belediye’ye, tıpkıbasımı yayına hazırlayan Duran Boz’a bir kez daha teşekkür etmek isterim. Binbir emekle bize böyle bir dergiyi hediye eden Nedim Ali’ye de rahmet… 

*** 

Bir başka güzelliği Kağıthane Belediyesi yapmış. Yeni doğan her çocuk için, belediyeye başvurulması halinde, çocuğun mahallesinde uygun bir yere ağaç dikiliyor. Bu projeyi ne kadar övsek, ne kadar alkışlasak az. Allah razı olsun emeği geçenlerden.  

Ağaç dikme meselesi, şehrin uzağında başka yerlerde göstermelik işlere dönüşmeye başlamıştı. Şehir ve doğa birbirinden iyice uzaklaşıyordu ve denge şaşıyordu. Kağıthane Belediyesi’nin bulduğu çözümü harika yapan şey ağaçların şehrin içine, hatta ikamete en yakın yerlere dikilmesi. Toprağın ve doğanın ritmini bozduğumuz için su sorunu yaşadığımız günlerde, Kağıthane’nin fikri toplu bir uygulamaya dönüşmeli. Muhtarlıklar, belediyeler ve ilgili bakanlıklar bir “Toprak Seferberliği”ne başlamalı. Özellikle büyük şehirlerde aciliyet büyük.  

Ağaçların rastgele değil de yeni doğum için dikilmesi onların anlamlarını büyütüyor. Ağacı tekrar hayatın içine çekiyor. Buna ihtiyacımız var. Yeniden doğmak için. 

*** 

Diğer güzellik Esenler’den. 

Esenler Belediyesi, Genç Derneği ile birlikte “Asım Gültekin Dergicilik Okulu” isimli müthiş bir proje yapıyor. Proje kapsamında Yıldız Ramazanoğlu, Ahmet Murat, Erol Erdoğan, Süleyman Ragıp Yazıcılar, Yusuf Temizcan, Lütfi Arslan gibi 17 usta yazar, gençlere dergiciliği öğretiyor. 

Dergiciliği öğrenmenin güzel yanı şu: Dergi çıkaran biri, fikrini sanatla sunmayı öğrenirken, derleyip toplamayı, düzenleyip dağıtmayı da kavrıyor. Ekip idaresinden ekonomi yönetimine, dağıtım ağından sosyal medyaya birçok boyutla ilgileniyor. Üstelik bunları fikir ve kültür çalışması yaparken, bir metne nasıl yaklaşacağını anlamaya çalışırken yapıyor. Dergicilik Okulu, okullarda yapılabilecek en işlevsel projelerden biri. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. 

*** 

İki güzel haber daha vermek isterdim size. Birincisi gerekli yasal düzenlemeler sonucu tüm üniversitelerde rektörlerin seçimle göreve gelmeye başlamasıydı. 

İkincisi Üsküdar’ın meydanıyla, sahiliyle (Şemsi Paşa Camii ve 3. Ahmet Çeşmesi dahil) Üsküdar’a yakışan bir görüntüye kavuşmasıydı. 

Bu iki haberi elim kulağımda bekliyorum. İnşallah yakın zamanda ulaşırız. 

 

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum