Mevsim değişiyor, hastalıklar kapıda: Nisan ayına girerken bağışıklığınızı nasıl korursunuz?
Kışın ağırlığını yavaş yavaş üzerimizden attığımız, baharın kapıyı araladığı şu günlerde farkında olmadan en büyük hatayı yapıyoruz: “Artık hastalıklar bitti” diye düşünüp gardımızı düşürmek… Oysa uzmanlara göre en çok hastalanılan dönem tam da mevsim geçişleri. Özellikle Nisan ayı, vücudun adaptasyon sınavıdır.
Bir sabah güneşle uyanıp ince giyinmek, akşam serinliğinde üşümek… İşte grip, halsizlik ve alerjilerin en sevdiği ortam tam olarak bu.
Peki ne yapmalı?
Mevsim değişikliklerinde bağışıklık sistemi adeta yeniden ayar ister. Hava sıcaklıklarındaki ani dalgalanmalar, vücudu savunmasız bırakabilir. Bu yüzden ilk kural: dengeyi korumak. Ne kalınları tamamen kaldırın ne de yazlıkları erkenden çıkarın.
Uyku düzeni ise en az beslenme kadar kritik. Gece uykusunu ihmal edenler, bu dönemde hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Tabağınız ilacınız olsun!
Bağışıklığı güçlendirmenin yolu mutfaktan geçiyor. İşte Nisan ayına girerken sofranızdan eksik etmemeniz gerekenler:
- C vitamini deposu besinler: Portakal, mandalina sezonu bitiyor diye üzülmeyin; artık sahne sırası kivi, çilek ve yeşil biberde.
- Yeşil yapraklılar: Ispanak, roka ve semizotu kan yapar, vücudu yeniler.
- Sarımsak ve soğan: Doğal antibiyotik etkisiyle hâlâ en güçlü savunma silahlarımız.
- Yoğurt ve kefir: Bağırsak sağlığı demek, güçlü bağışıklık demek.
- Zencefil ve zerdeçal: Özellikle çay olarak tüketildiğinde vücudu adeta koruma kalkanına alır.
Su içmeyi unutanlar dikkat!
Kışın azalan su tüketimi, baharda da aynı şekilde devam ediyor. Oysa vücudun toksinlerden arınması için su şart. Günde en az 2 litre su içmek, yorgunluk hissini de azaltır.
Hareket şart ama abartmadan!
Güneş yüzünü göstermeye başladı diye bir anda ağır sporlara yüklenmek de yapılan hatalardan biri. Açık havada yürüyüş, hafif egzersizler ve temiz hava, bu dönemin en doğru tercihi.
Alerjisi olanlar için kritik uyarı!
Bahar, sadece çiçekler değil polenler de demek. Alerjik bünyeye sahip olanlar için masum bir esinti bile zorlayıcı olabilir. Bu yüzden sabah erken saatlerde dışarı çıkarken dikkatli olunmalı.
Sağlıklı günler dilerim…
