Değmeyin başkanların keyfine

Geçtiğimiz cuma günü Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Mehmet Büyükekşi oldu. Sessiz sedasız görevini bırakan Nihat Özdemir’in yerine. Büyükekşi de Nihat Özdemir gibi siyasete yakın olan biri. (TIM Başkanlığı, THY Yönetim Kurulu Üyesi, İSO Meclis Üyesi gibi görevlerde yer aldı.)

Kazandığı seçim sonrası açıklamalarından en önemlisi şeffaf olacaklarını söylemesiydi. Yani eski göreve gelen başkanlar şeffaf değil, biz şeffaf olacağız düşüncesini hissettirdi sözleri. İlk şeffaf kararınıda, çoğu kulüp başkanının istediği yabancı kuralını aynı bırakmakla verdi. Özdemir ve ekibi kademeli düşüş kararı verince aynı başkanlar kararın çok doğru olduğunu söylememişler miydi?

İkinci şeffaf karar ise kulüp başkanlarının en sevdiği konu harcama limitleri oldu. Ödül gibi karar verilerek yüzde 15 olan esneme miktarını yüzde 40 a çıkardı.(Galatasaray 1.5 milyar TL, Fenerbahçe 1.3 milyar TL, Beşiktaş 960 milyon TL) bu üç kulüp ligin en borçlu takımları görünürde…

Yayıncıyı konuşmaya gerek bile yok hali hazırda bekleyen fiyatı en dibe kadar indiren kuruluş olacaktır büyük ihtimalle. En önemli olan Tahkim Kurulu ve Disiplin Kurulunun istifası istendi. Biraz zaman alır ama onda da şeffaflık bulunur.

Limitler ve yabancı kuralı netleşince piyasa tekrar alevlendi. Transfer görüşmeleri, menajerlerin cebinde bekletilen futbolcu isimleri piyasaya düşmeye başladı. Avrupa’nın en yaşlı ligi olmamızdan şikayet eden yöneticiler, bir an özkaynak projesini kenara koyup 32 yaş ve üstü transfere koşmaya başladı döviz kurunun bu kadar oynak olduğu zamanlarda… Ama savunma belli bizi daha ucuza tercih etti. Dünyanın en prestijli liginde oynayan oyuncu 750 bin sterlin alıyor, ülkemize gelince bu fiyat 1.8 milyon euro oluyor. Maç başı ve bonuslar hariç. Savunma; Arap ülkelerinden 4, 5 milyon euro teklif vardı, bizi tercih etti.

Avrupa için takım kuruyorum diyoruz, muhtemel karşılaşacağımız takımların istenmeyen sağ bekine 4 milyon euro, orta sahasına 6 milyon euro veriyoruz. Bunu da övgülerle anlatıyoruz. Takım o sene kötü olur ise günah keçisi hali hazırda olan, operasyon yapılıp ülkesini Dünya Kupası’nda tanıtma olanağı elinden alınan hakemler. Şimdi proje ise genç hakemler ile maçlar yönetmek. Hiç düşünüldü mü, ya da kamuoyunda araştırma yapıldı mı bilinmez ama belki futbol seyircisi de genç başkan ve yöneticiler görmek istiyordur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.