Güneş’in sistemi baskın geldi

Alanyaspor sistem ve teknik direktör takımı olarak ön planda olan bir ekip. Farioli Alanyaspor başında 1.66 puan ortalamasını yakalamış bir teknik direktör. Sisteminin en büyük olayı her alanda pas oyunu oynamaları, Kalecileri dahil bu pas oyunun içerisinde. Bu sistem bazı maçlar farklı maç kaybetmesine bazı zaman farklı maç kazanmasına neden oluyor. Bu sezon Fenerbahçe’den 5 geçen sezon Trabzonspor’dan 4 yedi, bu sezon Trabzon’a 5 atıp Galatasaray ile berabere kaldılar. Anadolu takımlarının aksine karışık bir sistem anlayışları var.

Şenol Güneş cezalı oyuncuları ve Ghezzal eksikliğinden dolayı futbola dönmesini beklediği Dele Alli ile oyuna başlayıp, rakibi dribling oyunu ile çözmeyi düşündü. Joker Necip tahtını artık Tayfur ile paylaşmaya başlayacak gibi duruyor, nerede eksik bir yer var Bingol orda. Ön alan baskısı ile oyuna başlayan Siyah-Beyazlılar geçen hafta oynadığı Kayserispor maçı gibi ilk dakika da skor üstünlüğünü alabilirdi, Aboubakar kaleciyi de geçti ama çizgide defansa takıldı.

Tribün desteği, oyunu rakip alana yıkıp 20 dakika nefes aldırmayan bir baskı sonunda golü getirdi. Cenk Tosun iki tane kaçırdı, sonunda penaltı ile golü buldu. Merkez ve yay üzerindeki boşlukları Salih – Gedson- Dele Alli üçlüsü iyi derecede işleyince Siyah-Beyazlıların pozisyon bulması da kolaylaştı. Alanyaspor bu baskıdan iki önemli pozisyon buldu ama Mert faktörü devreye girdi. Tutan formda olunca takıma özgüvende sağlıyor. Ülkemize gelen en iyi bitirici forvetlerden olan Aboubakar güzel bitirişi ofsayta takıldı. Gol geçerli olsa estetik açıdan kolay unutulmayacak bir gol olabilirdi.

Dele Alli oyunun gidişatından dolayı mı futbol oynama özlemimi bilinmez ama takımın en istikrarlı oyuncularından biri oldu, en çok ikili mücadele kazanan oyuncuydu. Siyah-Beyazlılar da ilk yarıda göze çarpan en sorunlu yer yine defans hattı ve Muleka’nın yavaş hareketleri oldu. Muleka biraz Abou ve Cenk’e uyum sağlayabilse daha farklı bir 45 dakika bitebilirdi.

Salih sahada olduğu zaman Gedson hem rahat oynuyor, hem de hünerlerini iyi sergiliyor. Tosun Paşa’ya attığı pasla bunu da çok iyi gösterdi.Vodafone Park’ın en çok gol atanı bu ikramıda geri çevirmedi. Oyun skoru ne olursa olsun, sisteminden vazgeçmeyen Alanyaspor yine bireysel hata ile golü kalesinde gördü. Farioli oyuna üç oyuncu müdahalesi üç karşı karşıya pozisyon bir de tartışmalı penaltı pozisyon getirdi. Alanyaspor İstanbul’dan farklı yenilgi ile ayrılsa da 3-0’dan sonra bile oyunu beraberlik ile bitirebilecek önemli pozisyonları yakaladı, ama golü bulamadı. Beşiktaş ise Alanyaspor’un sistemini çözüp seri galibiyetlerine devam etti.

Hakemler için VAR öncesi ve VAR sonrası üzerinden güzel bir tez çıkarılabilir. Son zamanlar da en çok tartışılan hakemlerden olan Yaşar Kemal Uğurlu bazı zaman hızlanan oyuna durdurarak müdahale etmeye çalıştı. Bu durdurma çoğu zaman iki takımında kontra ataklara çıkmasını engelledi. Hakemlerin koşamama sıkıntıları devam ediyor.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum