Tek suçlu teknoloji

Teknoloji hayatımıza girdiğinden itibaren insanoğlu olarak rahatlığa ve büyük hatalar yapmaya alıştık, yapılan bariz hatalarda yine teknolojiye yükledik. Teknolojiyi yanlış kullanıyoruz ya da kullananı yanlış seçiyoruz diyemedik. 

Türkiye’de, VAR sistemi gelmeden önce de skandal hakem hataları olmaktaydı. Bu hataları da televizyonda yorumculuk yapan eski hakemlerimiz yapıyorlardı. Aralarındaki fark ise şu;  yeni hakemler, eski hakemlere göre çok daha şanslı... En son teknoloji ellerinde, sahada oynanan oyun toplamda 45 dakikayı geçmiyor, tempolu oynanan bir oyun yok, ama hakemlerimizin hataları bariz maçlara etki ediyor. İşin kötü tarafı, bu hataları yapan hakemler genç değil, FIFA Kokartlı hakemlerimiz. 

Cüneyt Çakır, Türkiye’de yaptığı hataların bir tanesini Avrupa Ligi ya da Şampiyonlar Ligi’nde yapabilir mi? Ali Palabıyık, görev beklediği Avrupa maçlarında böyle bariz hatalar yapabilir mi? Yapamazlar! 

Hakemlerimizin saha içinde işlerini kolaylaştırmak için teknolojik hamleler geldi ama değişen ne oldu? Sahada hata yapan hakem diğer hafta VAR odasında işine devam ediyor. 

VAR odasına koyacağınız hakemler sezon boyunca maç yönetmemeli. Neden VAR odasında hakem var? MHK bir talimat ile bununla ilgili sporun içinde olan kişilere ya da eski hakemlerimize görev  veremez mi? 

Başkanlar da sanki bu hakem hataları bugün çıkmış gibi, takımları kötü gidince hakem şöyle hakem böyle diyerek nabız ölçüyor... Kulüp başkanları ve yöneticileri bu işlere dün-bugün başlamadılar ki, yıllardır işin içindeler. Kangren olmuş bir olayı sosyal medyada konuşulanlar gibi, 2-3 hakeme düdük astırmakla işi çözeceklerini sanıyorlar. Daha farklı yaptırımlara yönelmek herkes için hayırlı olacak.  Hatalı kararlar veren hakeme cezai işlem uygular, para cezası, maç cezası, klasman düşürme tarzı yapıcı cezalar verilirse, bir düzelme yaşanacağına inanıyor. Bunlardan  sonra düzelme yoksa disiplin cezası ile daha ağır kararlar verebilirsiniz. Ayrıca genç hakemlerimize güvenelim sözü de sadece sözde kalmamalı.  

Türkiye Futbol Federasyonu, dün bir açıklama yaparak ‘Hakemlerimize ve MHK’ye güvenimiz tam, onların her zaman yanındayız ve desteğimizi sürdüreceğiz’ söylemi ile ligimizde hakem hatası yok, hakemlerimize ayar verme çabası var demeye getirse de herkesin şapkasını önüne koyması gerektiğini düşünüyorum. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.