Bayramda iyilik için yola çıkanlar

Yaşayan görüyor, Kurban Bayramı da geldi işte.

Milyonlarca insanımız Bayramı memleketlerinde kutlamak ve sıla-i rahim için yine yollara düştü.

Ama bazı iyi insanlar var ki onlar onbinlerce km uzaktaki müslüman kardeşlerimizle kucaklaşmak, bayramlaşmak için yola çıkıyorlar. Afrika’nın, Güney Amerika’nın, Uzakdoğu’nun ve Asya’nın hemen her noktasındaki yüzlerce ülkedeki kardeşlerimize bir selam, bir merhaba için.

Ülkemizin yüzakı yardım kuruluşu olan İHH’nın öncülük ettiği bu hayırlı tutum, zaman içinde onlarca başka kuruluşun da yola çıkmasıyla bugün tam bir iyilik kervanına dönüştü.

Diğergâm halkımızın teveccühüyle çiçeklenen yardım kuruluşlarımızın dünyanın her noktasındaki müslüman kardeşlerimizle ilişkisi gidip ihtiyacı olanlara kurban eti dağıtmakla sınırlı değil elbette. Çeşitli bölgelerde su kuyusu, yetimhâne açma, eğitim, sağlık gibi çeşitli alanlarda değerli hizmetler de bu çalışmaların bir parçası.

Acının ve savrulmaların her türlüsünü yaşadığımız tuhaf zamanlardaki bu anlamlı ve bereketli hareketler içimize sürur ve inşirah veriyor. Buradan uzatıyoruz elimizi ve oradaki bir kardeşimizin eline dokunuyoruz.

En belirgin nişânesi bencillik olan çağımızda kolay değil bu köprüleri kurmak.

Kolay değil, bir bayramda ana-babasından, dostlarından ayrılıp binlerce km ötedeki kardeşleri için yola çıkmak.

Ama yapıyoruz işte elhamdülillah.

Binlerce insanımız, çeşitli yardım kuruluşları aracılığıyla ülkemiz adına yola çıktı.

Her birinin seferi mübarek olsun.

Allah iyiliklerini artırsın ve her iki dünyalarını abâd etsin.

Bütün yeryüzü müslümanlarına selam.

Zor zamanlardan geçen bütün kardeşlerimize inşirah.

Dünyadayız ve bir bayramın içine giriyoruz.

Mübarek olsun, yalnızlıkları azaltsın, kalpleri birbirine yakınlaştırsın.

Sevinçten, neşeden, iyilikten, güzellikten kaleler kursun bayram.

İçimizin ve dışımızın cehennemlerine, içimizin ve dışımızın şeytanlarına rağmen Bayram işte.

Bayramınızı tebrik ederim.

Mimlenmek

Mim harfi Arap alfabesinde sıra itibariyle yirmi yedinci gelir. Ebced hesabıyla tarih düşürmeye meraklı olanlar bilirler. Mim kırk adedine eşittir. Mim harfinin yazı biçimi Latin harflerindeki M harfi gibi tımar âleti biçiminde olmayıp Napolyon ordusunda kullanılan süngülere benzer. Bu biçim süngüler bizim ordumuzda da kullanılırdı. Meşrûtiyetten önceki Harbiye talabesi ve martinle müsellah alayların üçüncü ve dördüncü taburlarıyla Bahriye askerleri bu süngüyü kullanırlardı. Kasaturadan çok hafifti, fakat açtığı yara itibariyle kurşundan ağırdı. Neûzübillah vücudun bir tarafını deldi mi akrep yarası gibi onarması Allah’a kalmış bir şeydi! Dik, dikilmez, kapat, kapanmaz. Süngü hakkında meşhur bir Rus darbımeseli vardır: Kurşun şaşkındır, süngü doğrudur derler. Yani süngü kurşun gibi yolunu şaşırmaz, sağa sola sapıtmaz. Öldüreceği noktayı dosdoğru bulur demektir.

(...) Mimlenmek mecaz yoluyla kudret ve salâhiyet sahibi birinin ve meselâ kinci bir paşanın gayz ve gazabına uğrayanlar hakkında kullanılan bir tâbirdir. Bu sebeple kin tutmak mânâsına da gelir. Böylelerine mimci denir. Filan kes mimcidir, mimler. Aman dikkat et filan kişi mimlidir, onunla fazla merhabalaşma diye dostumuzu ikaz ederiz. (...)

Vaktiyle Sadrazamlar imzaya bedel şimdiki paraf yerine bir mim harfi kullanırlardı. Daha eskiler beğenmeyip sevmediklerinin, gözlerine şirin görünmeyenlerin, güneşe karşı işeyenlerin, çuvalın ağzı dururken dibini delmeye kalkışanların künyeleri hizasına bir mim koyarlarmış. Hele şimdilik bir mim koyalım da ileride bakalım Allah Kerim derlermiş. Cenâb-ı Hak cümleyi mimlenmekten, fişlenmekten muhafaza buyursun, âmin. A. Ragıp Akyavaş- Tarih Meşheri II- Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları

16-09/09/sads.jpg

Bayram trafiği

Bizde bayram ne yazık ki biraz da çok sayıda ölümlü trafik kazası demek. Yollar kalabalık oluyor mâlum ama asıl kalabalık şoförlerin zihninde. Bir an önce memleketine ulaşmak için gaza yüklenirken kafanın içinde de kimbilir ne hesaplar, diziler, senaryolar, müzikler, hayâller dönüyor. Araba kullanırken şunu unutmamalı; O anda araba kullanmaktan daha mühim bir şey yoktur. Öncelik sırasını kafanızın içindeki veya dışındaki bir olaya verirseniz, anlık bir gaflet veya boşlukta açılan kazâya selam çakmış olursunuz. Suhuletli yolculuklar dilerim.

Anons: İnsandan insana tercüme yapacak insan aranıyor

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum