Eğrelti otu

Hepimiz görmüş ve eğrelti otu deyip geçmişizdir.

Ama bir sanatçı elinde eğrelti otu, bu dünyadaki en hunhar katliamlardan birini anlatmak için ayna oldu.

19-03/27/ekran-resmi-2019-03-27-234537.png

Pat Campbell isimli çizer, Yeni Zelanda’daki camide ibadet eden müslümanlara yönelik terör saldırısını eğrelti otu üzerinden okumayı ve anlatmayı seçti. O böyle üzüldü.

Siyah zemin üzerine çizilmiş bir eğrelti otunun yapraklarını namaz kılan müslüman figürleriyle çizen sanatçı, duyduğu içten üzüntüyü estetik biçimde aktarmış. Bu çizginin de en az teröristin ‘yazılı/çizili” silahı kadar sembolik ve güçlü (ama olumlu) bir imaj olarak küresel hafızadaki yerini aldığını düşünüyorum.

Sanat veya mizah yapalım demekle sanat ya da mizah yapılamıyor maalesef. Aynı olayla ilgili olarak eş zamanlı başka çalışmaları da hatırlayalım, mesela misvak gurubu da çizgi yayınladı ama, ama işte.

Küresel ya da yerel gündelik zihinsel hayatta çizgi dâhil her tür sanat formunun yüksek etkisi açık. Bir sanatçının politik bilinci ile daha da artan bu etkiden hep sızlanıyoruz. Çünkü genellikle ana akım medya tarafından istihdam edilen/gözetilen sanatçıların ana akım medya politikaları doğrultusunda yapıp ettikleri canımızı yakıyor. Ve fakat bu alana dönük ihmaller de (betondan/çelikten sıra gelmediği için) sürüyor.

Campbell’in çizgisi alışık olmadığımız bir samimiyet içeriyordu. Bu yüzden şahsen etkilendim ve şaşırdım. Çizginin oturduğu siyah zemin, eğrelti otunun 50 müslüman figürle aşırı doğal biçimde bütünleşmesi ve buradan yükselen anlam…

Teşekkürler Pat Campbell.

19-03/27/ekran-resmi-2019-03-27-234424.png

Kreş terk

Geçenlerde bir şey duydum: 3-4 yaşındaki bir velet kreşten annesini telefonla aratmış ve demiş ki: “Anne ben artık kreşi bırakıyorum!”

Adamımın bu hareketi bana son derece karizmatik geldi.

19-03/27/ekran-resmi-2019-03-27-234408.png

Askerlik olgunlaştırır

Hani bizde hep söylenir ya, askerlik insanı olgunlaştırır diye. Peki amasşu yaşanana ne diyeceksiniz?

Genç adam bankaya parasını yatırıp 21 günlük askerlik için kışlaya gider. Dördüncü gün annesi arar ve şöyle sorar: “Oğlum, olgunlaştın mı?”

19-03/27/ekran-resmi-2019-03-27-234350.png

Yeni kitap

Bir süredir postu Mardin’e seren Ahmet Tezcan boş durmamış. Abbara isimli yeni kitabı Ketebe yayınlarından çıktı. Yolu açık olsun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.