Midilli’deki temel değerler

Savaşlar, sonuçları öngörülebilir silah, güç ve techizatla yapılır ama tahmin edilemeyen kişisel ve toplumsal sonuçlarla biter. Bitmez, derinlerde sürmeye devam eder.

Hem kişisel hem de toplumsal sonuçların birlikte görüldüğü mültecîlik, öngörülemeyen, tecrübe edilmedikçe niteliği ve niceliği kolay anlaşılmayacak sonuçlardan yalnızca biri. Biz Anadolu’da mültecî olmadık ama mültecîlik nedir iyi biliriz. Balkanlardan biliriz, Kafkaslardan biliriz, komşularımızdan hâlâ daha akın akın gelenlerden biliriz.

Son yıllarda özellikle Suriye, Irak, İran, Afganistan, Pakistan ülkeleri başta olmak üzere yalnız İstanbul değil bir çok şehrimiz bu yola düşmüş insanları ağırlıyor. Bunun resmî ve gayriresmi ayakları var. Arada kimi can sıkıcı şeyler de oluyor. Ama nerden baksanız bu alanda dünyanın en iyi ülkesiyiz.

Kimi üzerine yağan bombadan, kimi yoksulluktan, kimi baskıdan, kimi değişik çaresizlikler sebebiyle yollara düşüp buraya kadar gelen bu insanların insan olduğunu şükür hâlâ biliyoruz.

Ama nedir geçtiğimiz hafta Suriye’de yaşanan gelişmelerden sonra batıdaki kapılarımızın açılma kararı ve isteyen göçmenlerin sınırdan geçebileceği hükmünün ilânından sonra Edirne’ye akın eden ve özellikle Midilli adasına bulabildiği her şeyle geçmeye çalışan insanlar, karşı yakada olağandışı bir barbarlıkla karşılaştılar.

Dövüldüler, telefonları, cüzdanları, kimlikleri alındı, üzerlerine gaz ve ses bombaları atıldı ve hatta kurşun yağdırıldı. Şu ana kadar üç göçmen öldürüldü!

Oysa göçmenler ve bu durumdaki insanlar için BM kararları ortada.

Bu insanlar kendi vatanlarında üzerlerine yağan varil bombalarından, mermilerden füzelerden kaçıp canını kurtarabilen insanlar ama savaşsız topraklarda yine kurşunlanarak öldüler.

Çiçekle karşılanmayı beklemiyorlardı ama böylesini bekledikleri de söylenemez.

Suriye’de sivil halkın üzerine atılan bombaların mermilerin menşeine bakınız, Yunanistan’da göçmenlere sıkılan mermilerin menşeine de bakınız zahmet olmazsa.

Merhaba batı!

Pat!

Biz mült…

Pat pat!

Temel değerler öyle mi!

Midilli’de temel değerlerin kurşunlanarak yere düştüğünü bütün dünya ile birlikte gördük.

Seni de sigaya çekecek bir Molla Kasım gelir mi gelir bay batı.

İslamofobi ve Çocuk

İslamofobiyle mücadele etmek için geçtiğimiz Eylül ayında Avrupa Parlemento’suna Fransa, Almanya, Belçika, Macaristan, Portekiz, Yunanistan ve Çekya’dan uzmanların oluşturduğu İslamofobi ile Mücadele takımı bir proje sundu. Projede Avrupa’da camilere ve insanlara yönelik artan fiziksel saldırılarıni tepkilerin, hakaretlerin, tehditlerin, iş yeri ve okullarda Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılığın önünü kesebilmek için AB siyasetinin ve üye devletlerin daha aktif politiklara yürütmesi gerektiği konuşuldu. Ayrıca artan saldırıların eski kllişelere dayanmakla beraber siyasetçilerin oluşturduğu politikaların ve Müslümanların medyada yansıtılma biçimlerinin de sebep olduğu vurgulandı. İslamofobiyle mücadelede söylem geliştirmek için 10 adım başlığı altında sunulan projede, Müslümanlara yaşam alanı açılması ve Müslümanların seçimle göreve gelerek daha çok temsil edilmesi fikri vurgulandı.

Ülkemizde ise İslamofobi ile mücadeleye özellikle çocukların etkileşim halinde olduğu bilgisayar oyunlarından başlandı. 2016 yılındai Gençlik ve Spor bakanlığı gelen ihbarlar neticesinde bilgisayar oyunlarını inceledi. İncelemeler sonucunda 19 tane oyunda, İslam’a, Allah’a peygambere ayetlere, hadislere yapılan çirkin saldırılar ve hakaretler tespit edildi, uzun saatler oyun oynayarak bu gibi içeriklere sahip görüntülere maruz kalan çocuklar farkında olmadan İslam düşmanlığına ve Müslüman-terörist algısına alıştırılmaktadır. İnceleme sonucunda oyunlarda islamofobi konulu bir kitapçık hazırlayan kurul, içerisinde islam düşmanlığı tespit edilen oyunların listesine de yer verdi. Bununla beraber ‘oyunlardaislamofobi.com’ adlı internet sitesinde oyunların ne tür İslamofobik algı oluşturduğuna dair detaylı bilgi verilmekte, oyun içinde tespit edilen İslam karşıtı herhangi bir görüntünün, resmiyle beraber ihbar edilmesi için form bağlantısı dabulunmaktadır.

Guitar Hero 3, Devil May Ery 3, Resident Evil4, Resident Evil 5, Call of Duty Modern Warfare 2, Call of Duty 2, Call of Duty Black Ops 2, Counter Strike, Serious Sam 3, Clive Barker’s Undying, Zack&Wiki, Ayo Dance, Muslim Massacre, Bomb Gazze, Tekken Tag Tournament 2, Little Big Planet 3, Command Conquer Generals, Minnarett Attack, Faith Fighter adlı oyunlar gelen ihbarlar neticesinde incelenmiş ve İslam düşmanı görüntü ve içeriklere sahip olarak tespit edilmiştir. Gamze Özdemir-Çeto 13

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum