Panamparça

Bu defa Panama bandıralı bir gemi batmadı.

Dünya medyasının ortasına “ Panamaleaks” ya da “Panamapapers” başlığı altında herhalde insanlık tarihinin en büyük yolsuzluk dosyaları ve haberi düştü.

11.5 milyon sayfa evrak.

Çok sayıda devlet başkanı, şirket ve ünlü kişinin vergiden kaçırdığı servetler...

Daha şimdiden kimi devlet başkanlarının istifası geldi.

Wikileaks sarsıntısını hatırlayalım. Muhtemeldir ki Panama belgelerinin yapacağı küresel etki öncekini gölgede bırakacak.

Çünkü burada siyasî ilişki ve yaklaşımların dışında direkt ve somut olarak aşırı yüksek meblağlarda ‘para’ var. Yolsuzluğa bulaşmış para.

80 ülkeden yaklaşık 400 gazetecinin bir yıl süreyle işbirliği yaparak, dışarıya hiç bilgi sızdırmadan bu araştırmayı yapması ve aynı anda dünya medyasına servis etmeleri müthiş bir çalışma.

Şimdi sormamız gereken şu:

Putin’den Esed’e, İzlanda’dan Arabistan’a, çok sayıda aktörün yer aldığı bu uçsuz bucaksız paraların off-shore okyanusunda oluşturduğu adaların ortaya çıkması neyle sonuçlanacak?

Buradan –eğer varsa- küresel ahlâk/hukuk temelli bir adalet ışığı yükselecek mi?

Yoksa bütün bunlar züğürdün çenesinin yeniden yorulması için mi?

Yoksa madalyonun üçüncü bir yüzü mü var?

Ve o yüz, küresel kan ve çıkar sisteminin, ancak bu ‘deşifre’ numarasıyla taraftar devşirmesi, kadro yenileyerek iktidar tazelemesi, serum şişesini ya da hastayı değiştirmesi anlamını mı taşıyor? Göreceğiz.

İnsanoğlu muhteristir. Bu olay ilk değildi, son olmayacak. Her insan ölünceye kadar şaşırmayı sürdürecektir.

Hamiş: ‘Bağzı’ insanların listede ‘bazı’ isimleri görememesi büyük hayâl kırıklığı yapmış. Vah ki vah.

16-04/05/untitled-5.jpgDoğu Türkistan’daki şu kapıdan geçip gitmek istiyorum...

Ankara’da bir gönül eri Rahmet-i Rahman’a kavuştu

Çok sayıda insanın yetişmesine vesile olan ve bütün bir ömrünü iyiliğe harcayan Psikiyatri uzmanı/eski Milletvekili Dr. Emin Acar hocaefendi 90 yaşında vefat etti. Uzun yıllardan beri Hacı Bayram-ı Velî Camii’nin yakınındaki bürosunda sevenlerinin ziyaret ettiği Hocamızın cenaze namazı aynı câmide kılınarak İnegöl’deki köyüne defnedildi.

Kendisini yakından tanıyan TİKA Başkanı Serdar Çam, Hocaefendinin vefatının ardından attığı tivitlerde şunları söyledi:

2Baharat&ekmeğiyle, üzüm&kayısılı çayıyla her sohbeti yüzlerce dünyaya yönelik nasihat ve uyarılarıyla dolu olur, güzel dualarla kapanırdı.

2Babamın kaplumbağasıyla 1976’da MSP Çorum mitingine giderken, çevirme sırasında Milletvekili olduğunu utanarak söylemiş, polisi şaşırtmıştı.

Güle güle gönüllerin doktoru Emin Acar Hocamız...”

Papağanlar...

Kedi köpek fare martı karga kumru yobaz cami güvercini ve serçelere karşı sevecen ve âlicenap milletimiz ne zaman akıllanacak?

Zira kediler beslenmekten tembel ve normal doğal şartlarda hayatta kalamayacak hale geldiler. Keza köpekler de.

Kargalar insandan korkmaz çeteler halinde, martıların ise ayaklarından perdeleri kalkmış, zira neredeyse hiç deniz görmeden yaşıyorlar. Cami güvercinleri artık camiye uğramıyor yerlerini küçük sapkın bir cemaat olarak değistirmişler. Keza serçelerin huyları değişmiş tombul hayvanlar olmuşlar, asla minik serçe değiller.

Üstad aslında ben bunların dışında şehrimizde kalabalık koloniler kuran ve çok sıkıntılı bir hayat yaşama çabasında olan bir başka hayvan grubu var onlar için yazıyorum.

Lütfen ilk dile getiren ve sahip çıkan siz olun.

Rengarenk yeşil, mavi, irili ufaklı tropikal papağanlarımızdan söz ediyorum. Kendileri zor şartlarda ve sürekli yas tutar haldeler. Zira mezarlık servilerinde zor bir hayatları var.

A. Çetiner

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum