Temmuz uzun sürecek

15 Temmuz başka bir şeydi, bambaşka.

Öyle görülüyor ki hem darbeler, hem de demokrasi tarihimiz için 15 Temmuz, unutulmayacak uğursuz ilklerle dolu bir tarihtir. Yine öyle görülüyor ki unutulmaz hayırlı sonlar da bu tarihî kırılmanın arkasına eklenecek.

İşin siyasî, askerî, uluslarası işbirliği kodları olduğu kadar; sosyolojik, ekonomik, psikiyatrik boyutları da var. Daha uzun yıllar herkes kendi vechesinden bu kanlı girişimi incelemeye ve konuşmaya devam edecek.

Devletin değişik katları var, toplumun da.

Her iki yapıda da öne çıkan yapısal reflekslerin sonuçlarını önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz. Fakat öyle görülüyor ki bir meseleyi ucuzlatmanın, durumdan vazife çıkartıp bir takım şahsî hesaplara/hesaplaşmalara girmenin önü hiç bir cephede alınamıyor.

Bir hukukçu olduğum için daha net konuşayım; OHAL ve diğer yasalar çerçevesinde kişilere uygulanacak her türlü tedbirin usul ve sınırları bellidir. Bu sınırların dışına çıkan uygulamalar yalnızca meşruiyete zarar verir. Yargıya teslim etme süreci maddî/manevî ayrı bir yargılama ve cezalandırma süreci değildir. Kaldı ki dün elma dediğimize bugün armut demek için bir tutarlılık tutamağı da yoktur.

Türkiye’nin bütün meydanları her gece ders başı yapan bir millet okulu olma işlevini sürdürüyor. Milyonların bayraklarla her gece ayakta olduğu bu tarihî gecelerin bir benzeri ne kendi tarihimizde, ne de başka milletlerin tarihinde görülmüş şey değil. Direnişse direniş, forumsa forum:), halksa halk.

Bu eşi benzeri görülmemiş millet hareketi, Cumhurbaşkanımız ‘bitti, eve dönebilirsiniz’ deyinceye kadar sürecek. Bu durum hiç hesab edilmeyen şeylerin başında geliyor ve evet asıl devrim, darbe, değişim her neyse bu karşı tablodur. Bu karşı tablo dünya sisteminin duvarına çakılmıştır. Alsın gözü seyreylesin.

Benim hâlâ daha aklıma takılan şey, yüksek kademede yer alan komutanların darbe girişiminin sıcak saatleriyle ilgili olarak verdikleri yüksek çelişkili ifadelerdeki tuhaflık ve boşluklardır.

Ben kurmay bir akla bu kadar çelişkinin fazla geleceğini düşünüyorum. Bu terazi bu sıkleti çekmez. Artık o her kimse, birileri bizi âcilen aydınlatmalı.

-Öyle değil mi ama Olric?

-Öyle albayım.

16-07/29/30krs14-foto.jpg

VAY CANINA!

15 Temmuz’un ardından meydanlardan ve bütün yurttan, zeka ürünü yüzlerce görüntü, cümle, duruş akıyor. Bu da onlardan sadece biri; esnaf ayar veriyor. Benim esnafım işini bilir.

16-07/29/sd.jpg

ANONS

Hepimiz darbelere karşı direnecek yaştayız.

Cool anılar

Dünya Ticaret Merkezi’ne yönelen saldırı hazırlığının 25 milyon dolar tuttuğu tahmin ediliyor. İlerde çekilecek olan ve aynı konuyu ele alan film için, 250 milyon dolarlık tahmini bir bütçe yapılmış.

Kurgu, gerçeklikten çok daha pahalıya mal oluyor.

Seçmek: Batan savaşlar arasından, hiç çıkmayacak olanı seçmek.

Bütün olasılıklar arasından: En az olası olanını seçmek.

Bütün kavramlar arasından: En zor tasarlanabilecek olanı seçmek.

Batün düşünceler arasından: En münasebetsiz olanını seçmek.

Olası bütün düşmanlar arasından: Hiç bir kuşkuya maal vermeyenini seçmek.

***

Resmin gürültüsü; bütün gece duvarlar boyunca çatlayan resmin.

Tozun sessizliği; bir duvardan ötekine dalgalanan ve tırmanan tozun.

Aynanın çığlığı; görüntünün çarptığı an.

Jean Baudrillard-

Cool Anılar V- Ayrıntı Yay.-
çev: Ayşegül Sönmezay

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum