Bu kadar ağırlık bir ülke için çok fazla

Terörün yeniden sahaya çıkışı gösteriyor ki 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye’nin sıkıntılı yürüyüşünün sadece bir faslıydı. Dramatik ve acılı bir fasıldı ama ne yazık ki dram ve acı bununla sınırlı kalmıyor.

Bir gerçek son saldırılarla kendisini yeniden hatırlatıyor. Türkiye, içerideki ve dışarıdaki sorunlarının hedefi olmaya devam edecek. Dünyanın en büyük iki terör örgütü PKK ve IŞİD’le mücadele halindeyken listeye şimdi de en aktif haliyle FETÖ eklenmiş
bulunuyor.

Türkiye’yle uğraşmaya devam edilecek, bellidir. Türkiye, terörün en büyük amacı olan istikrarsızlaştırmanın teminine yönelik girişimlerin odağında olacak; bu da bellidir. Saldırılar yeni de değil. Uzun bir süreden beri hedefteydik.

EN BÜYÜK ÜÇ ÖRGÜTÜN SALDIRISI

PKK bırakıyor, IŞİD başlıyor. Onlar bırakıyor Fethullahçılar geliyor, sonra yine PKK devreye giriyor. Önceki gün Van, Şemdinli, dün de Elazığ ve Hizan. Birkaç gün önce de Bismil... Terör periyodunu artırarak saldırıyor.

Bir devlet için bundan daha büyük bir sınav olamaz. Ama dünyada hiçbir devlet de bu kadar büyük bir yük taşımamaktadır. Başka bir örneği yoktur. Küresel ve bölgesel bütün büyük ve kanlı örgütler bu ülkenin başına musallat olmuş durumdadır. Bu tehditlerin ve saldırıların çok daha azı için savaşların çıktığı dünyada Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu problemin büyüklüğü anlaşılacaktır.

TÜRKİYE HAK ETMEDİĞİ KADAR YALNIZ

Bütün bu tablodan daha tatsız olanı ise, Türkiye’nin IŞİD’le mücadeledeki sınırlı işbirliği hariç diğer bütün terör saldırıları karşısında yalnız kalmış olmasıdır. Destek ve işbirliği şöyle dursun, olup bitenler birçok müttefikimizin umurunda bile değildir.

Terörle mücadelede büyük tecrübe sahibiyiz ancak terörün giderek daha kanlı taktiklerle saldırması acı ölçeğini de büyütüyor. Bu noktadan sonra mücadele ancak ortak mücadele hissiyatıyla mümkün olabilir. MHP zaten baştan beri destek hattında bulunuyor, CHP’nin de her türlü desteğe hazır olması hem isabetli hem de topluma verilmiş iyi bir mesajdır. Zira meselenin partiler üstü olduğu aşikardır.

Teröre teslim olmayız evet ama terör atmosferinden de acilen kurtulmalıyız.

DAHA ÇOK TARTIŞMA, DAHA ÇOK ANALİZ

Küresel bir sorunla mücadele küresel hamleler gerektirir.

Terör örgütlerinin hareket alanını kısıtlamak için uluslararası desteği temin etmek zarureti vardır. Bu çapta bir problemin üstesinden gelmek kesinlikle kolay değildir. Türkiye’nin bütün ittifaklarını devreye sokmak, içeride olduğu gibi dışarıda da müttefiklerin sayısını artırmak gerekmektedir.

Zor günlerden geçiyoruz. İnsanlarımızı kaybederken, hayatlar yitirilirken yazmak ve yorumlamak da hiç kolay değil. Ama ne olursa olsun, acı ne kadar büyük olursa olsun üstesinden gelmek zorundayız. Bunu da bir yandan kararlılık göstererek, öte yandan da daha çok konuşarak, daha gerçekçi analizler yaparak başarabiliriz.

Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.

YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum