Saha ne diyor?

Bir tarafta hemen hemen birbirine benzeyen cümleler… Muhalefetin hâlihazırdaki dağınık hali, değişim meselesi vs. Diğer tarafta da yani karşı blokta da yerel seçim çalışmalarının iyiden iyiye hızlanması.

Hal böyle olunca…

Yerel seçimler yaklaşırken seçmenin ne düşündüğünü merak ettim ve sahaya indim. Bu noktada çalışmanın çok detaylı olmadığını şimdiden belirtmek isterim. Açıkçası partilerle tabanlar arasında makasın açıldığı düşüncesiyle seçimler sonrasında genel olarak tabloyu görmek istedim.

Öncelikle şu taraf bu taraf fark etmeksizin tüm seçmenlerin en çok şikâyet ettiği konu ‘ekonomi’. Bir anlamda ardı arkası kesilmeyen zamlar.

Kendi ifadeleriyle ‘ev almanın, hatta araba almanın artık hayal olması, ev kiralarına güç yetmemesi, marketlerdeki fiyatların yangın yeri olması’.

Ve genel olarak siyasetçilerin vatandaşın sesini duymaması.

Özellikle CHP’ye gönül veren seçmenler son dönemdeki tartışmalardan çok sıkılmış vaziyette. Seçim sonuçlarının hala tam olarak okunmadığı düşünülüyor.

Seçim muhasebesinin bir an önce tamamlanması ve çıkılacak yeni yol için atılacak adımların netleştirilmesi talep ediliyor.

Kişilerden ziyade sistemli bir şekilde yol alınması isteniyor.

Bunu sadece CHP seçmeni değil sahada karşılaştığım İYİ Parti seçmeni de, diğer muhalif seçmenlerde talep ediyor.

Bir an önce bu dağınık halin sonlandırılıp vatandaşın derdinin dile getirilmesi, vatandaşın sesi olmaları isteniyor.

Öte yandan değişim üzerine yapılan yorumlar da dikkatle izleniyor.

CHP’ye gönül veren seçmenler ‘laiklik, sosyal devlet, kurucu değerler’ gibi söylemlerin altını kalın kalın çiziyor. Ve sorunlarla ilgili daha çok çözümleri duymak istiyor.

Özellikle ‘hayat pahalılığından ve göçmen politikasının olmamasından’ şikâyet ediliyor. Açıkçası bu iki konudan tüm seçmen gruplarının şikâyetçi olduğu söylenebilir.

Ayrıca sonu olmayan tartışmalardan ziyade CHP’nin siyasette yön belirleyen bir parti olması isteniyor.

Kendi ifadeleriyle ‘kişilerin koltuk hırsından ziyade gerçekten bir dönüşüm yolculuğu’ talep ediliyor.

En önemlisi tabanın sesine kulak verilmesi isteniyor. Göstermelik cümleler değil de gerçekten tabandan kopmadan bir perspektif ortaya konması ve bu doğrultuda yenilenmenin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Ve yerel seçimlerde İmamoğlu’nun ve Yavaş’ın yeniden belediye başkanlığına aday olması isteniyor gibi. Açıkçası adaylar konusunda daha detaylı çalışmalar yapılması gerekir ve fakat ilk izlenim olarak bu söylenebilir.

Burada özellikle eldeki belediyelerin kaybedilmemesi konusunun altı çiziliyor.

Görüştüğüm seçmenlerden İstanbul ve Ankara için başka bir isim duymadım. Örneğin İstanbul için Sarıgül ismini duymadım. Bu noktada; Sarıgül’ün özellikle saha siyaseti konusunda partiyi olumlu anlamda hareketlendirebileceği söylenebilir.

Ankara’yı da söylüyorum zira geçen hafta Ankara’daydım. Bu vesileyle çok detaylı olmasa da Ankara’da da seçmene sorular sordum.

Örneğin AK Partililerden Ankara için Murat Kurum ve Turgut Altınok ismini duydum. Murat Kurum ismini İstanbul’da da duydum. Ayrıca İstanbul’da kulislerde konuşulan Fahrettin Koca’yı da sordum. Genel olarak olumlu karşılandığını söyleyebilirim.

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum