Bir Ramazan klasiği! Ramazan' ın gülü güllaç! Tepsiyi gören bu asırlık lezzetin başında başında nöbet tutuyor

Bir Ramazan klasiği! Ramazan' ın gülü güllaç! Tepsiyi gören bu asırlık lezzetin başında başında nöbet tutuyor

Ramazan boyunca isminden söz ettiren fakat Ramazan ayının bitmesi ile birlikte ortadan kaybolan eşsiz tat Ramazan' ın gülü güllaç tarifini bugün size ince ayrıntıları ile anlatacağız. Peki iyi bir güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir? Tam garanti klasik güllaç tarifimiz şöyle;

Ramazan ayının değişmez tatlısı olan güllacın hikâyesi Osmanlıya kadar dayanır. Osmanlıda halk mısır nişastasından açtığı yufkaları depolar ve bu yufkalar kuruduktan sonra süt ve şekerle ıslatıp tüketirdi. Daha sonra bu karışıma yenilik getirerek içine gül suyu kattılar. Bu tada güllü aş dediler. Daha sonra bu isim güllaca dönüştü. Güllacın yaprakları mısır nişastası , un ve sudan oluşur. Osmanlı saray mutfağına 1489 yılında giren güllaç, günümüze kadar ulaşmıştır. Her ne kadar güllaç yaprakları sadece mısır nişastası, un ve sudan oluşsa da lapalaşmaması için her bir yaprağın 30 yada 35 gr olmak zorunda. Öyle ki uzmanlar bu efsane lezzetin sakinleştirici ve stres giderici olduğunu söylüyorlar. Güllacın klasik tarifinde gül suyu ekleniyor. Fakat gül suyu sevmeyenler eklemeyebilirler. Şimdi ayrıntıları ile güllacın nasıl yapıldığına geçelim.

MALZEMELER

1 paket güllaç ( pakette genelde 10 - 11 yaprak bulunuyor)

3 litre süt

5 su bardağı şeker

2 yemek kaşığı süt

Arasına koymak için:

Ceviz kırığı

YAPILIŞI

Derin bir tencereye sütümüzü ve şekeri alalım. Başından ayrılmadan, karıştırarak kaynatalım. Kaynayan sütümüze gül suyunu ilave edelim. Gül suyunu sevmeyenler eklemese de olur. Sütü ılık bir hale gelmesi için kenara alalım. Ayıkladığımız cevizleri rondodan geçirelim. Cevizler yalnız toz haline gelmesin. Büyük boy yuvarlak tepsiye güllacımızı yapmaya başlayalım. Güllacı yuvarlak tepside yapmak daha pratik. Çünkü farklı şekilde tepsi kullanıldığında güllaç yapraklarını kırmak zorunda kalınıyor ve bazen eşit dizilemiyor. Bu yüzden yuvarlak tepsi kullanmak oldukça mantıklı. Yuvarlak tepsimize 1 kat güllaç yaprağından koyalım. Üzerine ılıyan sütümüzden kepçeyle her tarafına gelecek şekilde dökelim. Üzerine tekrar güllaç yaprağı koyup, sütümüzden kepçeyle dökelim. Güllaç yapraklarını dizerken parlak olan kısmı üste gelecek. Bu konuda dikkat edelim. Güllaç yapraklarının yarısını dizince ortasına ceviz kırıklarını yerleştirelim. Tekrar güllaç yaprağı ve süt olacak şekilde, güllaç yaprakları bitene kadar bu işleme devam edelim. Tencerede kalan sütü de tamamen bitirelim.

821x464-6-yaprakli-gullac-tarifi-6-yaprakli-gullac-nasil-yapilir-1635146350370.jpg

GEÇMİŞTEN GELEN LEZZET

Güllacı 1 gece önceden yapmanızı tavsiye ediyoruz. Güllaç yapraklarının sütü tamamen emmesi için bu çok önemli. Servis sırasında güllacınızı dilimleyip, üzerini tercihe bağlı nar, antep fıstığı, çilek yada kiraz şekerlemesi ile süsleyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN