Bu Böreği Yapmak Çok Kolay! Kısa Sürede Yapılıp Afiyetle Yenilen Çıtır Çıtır Börek Tarifi

Bu Böreği Yapmak Çok Kolay! Kısa Sürede Yapılıp Afiyetle Yenilen Çıtır Çıtır Börek Tarifi

Dışarıdaki karlı havanın tadını pencereden çıkarırken size eşlik edecek, içinizi ısıtacak çıtır çıtır bir börek tarifi vereceğiz. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında olan bu börek tarifiyle günün her öğünü büyük bir iştahla yiyebilirsiniz. Şimdi yapılışı kolay ama tadı olay peynirli börek tarifimize alalım sizi...

Bazı günler vaktimiz uzun uzun yemekler hazırlamaya yetecek kadar sınırsız olamayabiliyor. Özellikle sabah kahvaltılarını ayak üstü bir şeyler atıştırıp çıkabiliyoruz. Ama uzmanlarında dediği gibi mutluluğun kahvaltıyla bir alakası var. Şimdi size vereceğimiz börek tarifiyle hem zamanınıza hem de ağız tadınıza bir ayar vereceksiniz. Kolay malzemelerle 5 dakikada hazırlayabileceğiniz, hafif ve çıtır çıtır peynirli börek tarifiyle güzel bir kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz.

BİR ORTA ASYA KÜLTÜRÜ: PEYNİRLİ BÖREK

Börek deyince aklınıza ilk gelen ne? Nereden geldi bu börek? Şimdi size biraz böreğin tarihçesinden bahsedelim. Yediğinizin ne kadar kıymetli olduğunun da farkına varmanız için. Çünkü hiçbir şey tesadüfi değildir. Orta Asya kültüründen gelen börek göçebe Türklerin taş ve ateş üzerinde yaptığı bir çoban yemeği aslında. Kısa zamanda pratik yapılışı da buradan geliyor diyebiliriz. Tabii günümüze kadar üzerine kata kata gelmiş bir Türk tarifi. Sade, patatesli, kıymalı, ıspanaklı olarak ağız damaklarına göre zamanla şekil almış lezzetli mi lezzetli bir hamur işi. Şimdi bu kıymetli bilgilerden sonra her öğününüzü şenlendirecek çıtır çıtır peynirli börek tarifimize geçebiliriz.

MALZEMELER

  • 6 adet yufka

BÖREĞİN İÇİ İÇİN

  • Peynir
  • Maydanoz

BÖREĞİN SOSU İÇİN

  • Yarım su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta

HAZIRLANIŞI

Öncelikle elimizde bulunan fırın tepsimizi güzelce yağlayalım. Böreğimiz hem çıtır olsun hem yapışmasın diye. Daha sonra yufkamızı yağladığımız tepsimizin içine serelim. Sosu için hazırladığımız malzemelerimizden tereyağı ve 1 su bardağı yağımızı kolay yapabileceğimiz bir mutfak gerecinde karıştıralım. İki yağ eriyinceye kadar iyice karıştıralım. Daha sonra bu karışımın üzerine sütümüzü ekleyip karıştıralım. Dikkat edilmesi gereken bir durumda karışımı önce başka kaba almak. Sütümüzü ekledikten sonra üzerine 1 adet yumurta sarısını katıp tekrardan çırpmaya başlayalım. Sosumuz hazır olduğuna göre ana bölüme geçebiliriz.

whatsapp-image-2022-03-11-at-10-11-50.jpeg

Hazırladığımız sosumuzu daha önce yağlı tepsimize serdiğimiz 1 adet yufkamıza fırça yardımı ile sürelim. Bu aşamadan sonra maydanoz ve peyniri harmanladığımız börek içini yine yufkamızın üzerine serpiyoruz. Ardından yine 1 tane yufkamızı tekrardan maydanoz ve peynir eklediğimiz yufkamızın üzerine yerleştiriyoruz. Tekrardan yine sosumuzu yufkamıza sürüyoruz. Yani bu şekilde 6 yufkamızı dizene kadar devam ediyoruz. Tepsiden taşan yufkalarımızı da yine tepsi içerisine yerleştirip, yufkamızı dilimleyelim. Ardından sosumuzu üzerine yedirerek streçleyerek 2 saat kadar bir süre buzdolabında bekletelim.

whatsapp-image-2022-03-11-at-10-11-47.jpeg

Böreğimiz buzdolabında dinlenmeye dursun, fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım. Isıttığımız fırınımıza dolapta beklettiğimiz böreğimizi yerleştirip, 20 dakika pişirelim. Böreğimizin üst ve alt tarafının iyice kızardığından emin olduktan sonra servise hazır hale getirebiliriz. Şimdiden afiyet olsun :)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN