Yıllardır mutfakların sır gibi saklanan formülü ortaya çıktı! Kaşıkla kesilen, taş gibi sert yoğurdun gizli mayalama ritüellerini keşfetmeye hazır mısınız? Gerçek ustaların sırlarıyla yoğurdunuzu bambaşka bir seviyeye taşıyın…
Ev yapımı yoğurt, raflardaki hazır yoğurtlara göre hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli. Ancak birçok kişi yoğurdunun cıvık olmasından yada tutmamasından şikâyetçi. Peki, taş gibi sert yoğurt yapmanın sırrı ne? İşte yılların deneyimiyle şekillenmiş, mutfakta ustalaşmak isteyenler için altın değerinde yoğurt mayalama tüyoları...
SÜT SEÇİMİ EN KRİTİK ADIM!
Taş gibi yoğurdun sırrı, sütün kalitesinden başlar. Marketten alınan pastörize sütler yerine mümkünse taze, günlük çiftlik sütü tercih edilmelidir. Eğer çiğ süt alıyorsanız, en az 10-15 dakika kaynatıp bakteri riskini ortadan kaldırabilirsiniz.
MAYA
Yoğurdun mayası ne kadar doğal olursa kıvamı o kadar iyi olur. Eğer ilk defa yoğurt yapıyorsanız güvenilir bir ev yoğurdu mayası bulun. İlk yoğurdu yaptıktan sonra bir sonraki yoğurt için kendi yoğurdunuzdan maya kullanabilirsiniz.
Mayalama için sütün sıcaklığı çok önemlidir. İdeal sıcaklık 42-45°C arasındadır. Eğer termometreniz yoksa parmağınızı süte batırarak test edebilirsiniz: Parmak yakmayacak ama sıcak hissedilecek kıvamda olmalıdır.
Maya oranı da dikkat edilmesi gereken bir nokta. 1 litre süte yaklaşık 1 tatlı kaşığı maya yeterlidir. Mayayı doğrudan eklemek yerine önce az miktarda sütle karıştırıp ılıştırarak süte eklemek en iyi sonucu verecektir.
YOĞURDU SARIP SARMALAMA
Mayalanan sütü sıcak tutmak, yoğurdun kıvamını doğrudan etkiler. Kış aylarında bir battaniyeye veya kalın bir beze sarıp 5-6 saat bekletmek gerekir. Yazın ise oda sıcaklığında mayalama süresi daha kısa olabilir. Yoğurdu mayalama esnasında kesinlikle oynatmamak gerekiyor. Hareket ettirilirse yoğurdun kıvamı tutmaz.
BEKLETME VE DİNLENDİRME
Yoğurdu mayaladıktan sonra kapağını açmadan en az 6 saat bekletin. Süre dolduğunda hemen buzdolabına koymadan önce oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin, sonra dolaba alın. Dolapta en az 6 saat dinlenmesi şart.