Ramazanın ilk günü menü belirleyemeyenler buraya! İşte 1. gün için iftar menüsü

Ramazanın ilk günü menü belirleyemeyenler buraya! İşte 1. gün için iftar menüsü

Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte herkes iftar menüsü arayışı içerisine girmiş durumda. Bir yandan son Ramazan hazırlıkları, bir yandan market alışverişleri derken bizde sizi düşündük ve günlük Ramazan menüsü hazırlamaya karar verdik. Böylece mutfakta zamandan tasarruf etmiş olacaksınız...

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte kendimizi çeşit çeşit yemek tarifleri ararken buluyoruz. Biz hanımların ortak düşüncesi ''acaba bugün ne pişirsem'' sorusuna son verdik. Ramazanda iftar sofralarınızı şenlendirecek çeşit çeşit tariflerimizi sizler için derledik.

EZO GELİN ÇORBASI

Anadolu' muzun geçmişten bugüne elleri kınalı annelerimizin özene bezene yaptığı Ezo gelin çorbası; besleyici ve doyurucu olduğu kadar hastalıkları da iyileştiren özelliği bulunmakta. Çorbanın lezzeti mükemmel olması yanında, hikayesi de bir o kadar hüzünlü. Eski zamanlarda Gaziantep' te yaşayan Ezo adıyla hitap edilen bir gelinin, güzelliğini çekemeyen kişiler sayesinde evliliği bozulur. Göçmek zorunda kalan Ezo gelin, fakirliğin ve sefaletin içinde o sırada evde ne varsa kattığı bu çorba günümüze kadar ulaşmış. Herkes tarafından sevilen Ezo gelin çorbası mis kokusuyla sizi kendine hayran bırakacak. İşte tüm ayrıntıları ile Ezo gelin çorbası tarifi;

MALZEMELER

1 su bardağı kırmızı mercimek

3 yemek kaşığı pirinç

2 yemek kaşığı bulgur

1 orta boy kuru soğan

Pul biber

Kuru nane

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı tereyağı

2 litreye sıcak su

Tuz

YAPILIŞI

Derin bir tencereye tereyağını eritelim. Kuru soğanı ince ince dilimleyelim. Havanda ezdiğimiz sarımsakla beraber soğanlarımızı tereyağında kavuralım. Üzerine salçayı ekleyelim. 1 tur kavurduktan sonra üzerine salçayı ve pul biberi ve naneyi ekleyelim, kavurmaya devam edelim.

624c3c074e3fe02f0c51bbcb.webp

Temiz suyu çıkana kadar yıkadığımız mercimeği, pirinci ve bulguru da ekleyelim. Üzerine sıcak suyu ve tuzunu ekleyelim. Pişirmeye koyalım. Çorbamız kaynadıktan sonra altını kısalım, 25 dakika daha pişirelim. Servis sırasında limon suyu ekleyebilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI GARNİTÜRLÜ ENGİNAR

Karaciğer dostu enginar; fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini içinde barındırır. Demir eksikliği anemisine, kalbin rahat çalışmasına, tansiyonu düzenlemesiyle bilinen enginar ayrıca lif yönünden de çok zengindir. İşte zeytinyağlı garnitürlü enginar tarifinin ayrıntıları şöyle;

MALZEMELER

5 adet temizlenmiş enginar

Yarım limon suyu

Zeytinyağı

1 kavanoz konserve garnitür

Tuz

Sıcak su

Bir tutam dereotu

YAPILIŞI

Enginarlarımızı limonla ovalım. Yapışmaz yayvan tenceremize koyalım. Üzerine tuz ve zeytinyağı gezdirelim. Enginarların yarısına gelecek şekilde su ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim.

1992892-1200x627.jpg

Pişen enginarlarımızın üzerine yıkayıp süzdüğümüz garnitürleri kaşık yardımı ile koyalım. Enginarların boyuna gelecek şekilde sıcak su ekleyip, pişirelim. Servis sırasında ince kıydığınız dereotunu üzerine serpiştirerek, soğuk olarak servis ediniz.

FIRIN POŞETİNDE PATATESLİ TAVUK BAGET

Beyaz et ailesinden olan tavuk, eşsiz sosuyla birleşip birde dinlenince değmeyin tadına. İçine vitamin açısından patatesleri de katıp, fırın poşetinde kendi buharında pişince damak çatlatan bir lezzet yakalamanız mümkün. İşte tüm ayrıntıları ile fırında patatesli tavuk baget tarifi;

MALZEMELER

6 adet tavuk baget

4 adet orta boy patates

2 yemek kaşığı yoğurt

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı salça

Pul biber

Karabiber

Kekik

Tuz

YAPILIŞI

Öncelikle karıştırma kabına yıkayıp süzdüğümüz tavuk bagetlerimizi koyalım. Üzerine yoğurdun sulu tarafını, havanda ezdiğimiz sarımsağı, salçayı, pulbiberi, karabiberi, kekiği ve tuzu ekleyip, iyice harmanlayalım. Kabımızın ağzını streç filmle kapatıp, 2 saat buzdolabında dinlendirelim. Fırın poşetine tavuk bagetlerimizi dizelim. Üzerine soyup dilimlediğimiz patatesleri ekleyelim.

basliksiz-3.jpg

Fırın poşetinin ağzını kapatıp, kürdanla poşetin üzerinde 4 adet delik açalım. Fırında 200 derecede 55 dakika pişirelim. Servis yapacağınız zaman tekrar ısıtınız.

TEL ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI

Yüksek oranda lif içermesi ve glisemik indeksi düşük bir besin olması ile bilinen bulgur, kan şekeri dengesinin de kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur. Çinko, demir, magnezyum ve krom kemik sağlığının korunmasına destek olur. Bulgurun içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller, özellikle de demir, cildi ve saçı beslemek için güçlü bir etkiye sahiptir. Ana yemeklerin tamamlayıcılarından biri olan bulgur pilavını, içine tel şehriye katarak hem besleyici hem de şık bir görünüm elde etmiş olursunuz. İşte tel şehriyeli bulgur pilavının tarifi şöyle;

MALZEMELER

2 su bardağı pilavlık bulgur

2 yemek kaşığı tereyağı

Sıvıyağ

1 çay bardağı tel şehriye

Tuz

YAPILIŞI

Bulgurumuzu öncelikle süzgeçte güzelce yıkayalım. Pilav tenceremize tereyağı ve sıvıyağı alıp ısıtalım. Üzerine tel şehriyeleri koyup, kavuralım.

sehriyeli-bulgur-pilavi.webp

Rengi değişen şehriyelerin üzerine bulguru ekleyip, bir tur karıştıralım. Tuzunu ve üzerini geçene kadar sıcak suyunu ekleyip, pişirelim.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN