Taş gibi yoğurt gibi yoğurt yapın komşularınız tarif için kapınızda sıra olsun! Taş gibi yoğurt yapmak o kadar kolay ki...

Taş gibi yoğurt gibi yoğurt yapın komşularınız tarif için kapınızda sıra olsun! Taş gibi yoğurt yapmak o kadar kolay ki...

Türkiye'de yaşayıp da yoğurt sevmeyen kimse yoktur. Yoğurtun namı bütün dünyaya Türkiye'den yayıldı. Size atalarımızın en eski tariflerinden birini vererek yoğurdu öyle mayalayacaksınız adeta taş gibi olacak. Bu mayalama yöntemiyle yoğurt hem çok kıvamlı hem de çok lezzetli oluyor...

Havaların soğumasıyla birlikte grip, nezle ve salgın hastalıklar gibi vakalar artmaya başladı. Hal böyle olunca ev hanımları dışarıdan yoğurt almak yerine evde kendileri yoğurt mayalamaya başladı. Peki evde nasıl yoğurt mayalanır? Yoğurdu bu yöntemle mayalayın ve taş gibi olsun. Kalıp gibi olacak. Kavanozdan bile dökülmeyen bu tarifle hem sağlıklı kalacaksınız hem de tadanlar parmaklarını yiyecek. İşte taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası...

Son dönemde evde yoğurt mayalama herkes tarafından denenen ancak tam anlamıyla istenilen kıvama ulaşılmayan bir durum oluştu. Özellikle kendi imkanlarıyla evde yoğurt mayalamaya çalışan ev hanımları hep hüsran sonuçla karşılaşıyor. Ancak bu tarifle yoğurdunuzun mayası taş gibi olacak. Kavanozdan bile dökülmeyen bu tarifle misafirleriniz parmaklarını yiyecek. Peki evde yoğurt mayalaması nasıl yapılır? Yoğurt mayalamanın püf noktaları neler? İşte kavanozdan bile dökülmeyen o yoğurdun tarifi ve püf noktaları...

NORMAL MAYALAMAYI UNUTUN

Bu tarif ile daha önceki yapılan tüm yoğurt mayalamalarını unutun. Uygulayacağınız bu tarifle yoğurdunuzun mayası taş gibi olacak. Kavonazdan bile dökemeyeceksiniz. Tek yapmanız gereken vereceğimiz tarifi doğru ölçeklerle uygulamak. Hazırsanız yapınca kendisinizin bile şaşıracağı o tarifi veriyoruz.

kmfdfdfd-40.jpg

TEREYAĞI İLE YOĞURT MAYALAMA TARİFİ

GEREKLİ OLAN MALZEMELER

  • Tereyağı ile yoğurt mayası
  • 5 kg süte
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağı

TARİFİN YAPILIŞI

İlk olarak sütümüzü süzerek geniş bir tencereye alın. Daha sonra kısık ateşte kaynatarak karıştırın. Kaynadıktan 15 dakika sonra altını kapatın ve parmağımızın 8 saniye kadar dayanacağı sıcaklığa gelmesini bekleyin. Burada 36 derece olması yeterli olacak. Ardından da tereyağını tencereye alın sütle karıştırın. Yağı eriyene kadar karıştırın ve ardından üzerine buharı emecek temiz bir bez örterek kapatın. İyice sarıp en az 6 saat mayasının tutmasını bekleyelim. Mayası tuttuktan sonra buzdolabına ağzı açık bir şekilde yerleştirip 6 saat soğumasını bekleyelim. Dolapta başka hiçbir şeyin kapağı açık olmamalı çok önemli. Eğer kıvamı taş gibi olduysa afiyet olsun.

b5.jpg

MAYALAMANIN PÜF NOKTASI

Eğer yoğurt mayasını kavanozlarda yapacaksanız mutlaka 1 tatlı kaşığına takın tereyağı ekleyin. Ancak ekleyeceğiniz tereyağı tuzsuz tereyağı olması gerekli. İsterseniz maya yoğurdu da ekleyebilirsiniz.

b6.jpg

EVDE YOĞURT MAYALAMANIN FAYDALARI NELER?

TANSİYON DENGESİNİ SAĞLAR

Amerikan Kalp Vakfı’nın yaptığı ve 15 yıl süren bir çalışmada, düzenli yoğurt tüketmenin yüksek tansiyon riskini azalttığı ve her gün bir kase yoğurt tüketen kişilerin büyük tansiyonlarının normal değerlerde olduğu ortaya konuluyor. Yoğurdun sağladığı bu etkinin, içerdiği yararlı bakteriler sayesinde olduğu düşünülüyor.

KEMİK ERİMESİNİ ÖNLER

İçerdiği kalsiyum sayesinde çocuklarda diş ve kemik oluşumunu destekleyen yoğurt, yetişkinlerde de özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber oluşan osteoporoz (kemik erimesi), kemik yoğunluğunda azalma gibi hastalıkların önüne geçer. Bu yüzden her gün üç porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmesi ihmal edilmemeli.

KOLESTEROLÜ DENGELER

Özellikle kaymaksız olarak tüketilen ev yoğurdu kolesterolün düşürülmesine destek olur. Bu etkisini bağırsak villuslarının sağlığını sürdürmesini sağlayan yararlı bakteriler sayesinde yapar. Bağırsaklarda oluşan emilim bozukluklarını önleyerek, fazla yağın dışkı ile vücuttan atılmasını sağlar ve bu şekilde kolesterol seviyelerinin yükselmesini önler.

SİVİLCE OLUŞUMUNU ENGELLER

Bilimsel çalışmalar yoğurdun, içerdiği yararlı bakteriler sayesinde ciltte oluşan sivilce ve kızarıklıklara iyi geldiğini gösterir. Probiyotik bakteriler sayesinde aynı zamanda kadınlarda sıklıkla karşılaşılan vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı da koruyucu rol oynar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN