Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır? Un Kurabiyesi Tarifi

Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır? Un Kurabiyesi Tarifi

Çay saatlerinin vazgeçilmezi, kahvenin olmazsa olmazı un kurabiyesine kimse hayır demez. Pratik olmakla birlikte son derece lezzetli bir atıştırmalıktır.

Çay saatlerinin vazgeçilmezi, kahvenin olmazsa olmazı un kurabiyesine kimse hayır demez. Pratik olmakla birlikte son derece lezzetli bir atıştırmalıktır. Birkaç malzeme ile dakikalar içerisinde hazırlamak mümkündür. Kıyır kıyır, ağızda dağılan un kurabiyesi yapmak oldukça kolaydır. Püf noktalarına ve malzeme ölçülerine dikkat ederek bu lezzeti tam kıvamında yapabilirsiniz. İster beş çayında misafirlerinize ikram edin isterseniz de bol köpüklü Tük kahvesi eşliğinde bu eşsiz lezzetin tadına varın.

Tarifi

Pastanelerde en çok tercih edilen pastaların başında un kurabiyesi gelir. Kolay ve pratik bir tarifi olsa da kıvamında yapmak biraz tecrübe gerektiriyor. Özellikle pastane kurabiyesi yapabilmek için malzemeleri eksiksiz kullanmak lazım. Ayrıca ölçüler kullanılan malzemeye ve ölçü kabına göre değişebiliyor. Farklı markalara ait malzemeler kullanılınca kıvamı tutturmak zor olabilir. Bu yüzden ele yapışmayacak fakat yumuşak bir kıvamda hamur yapmak için daha önce deneyimlenmiş malzemeler tercih edilmelidir.

Hazırlanışı

Un kurabiyesi için gerekli olan malzemeler hazırlanır. Ölçü bardağı olarak 200 ml standart su bardağı kullanılır. Özellikle margarinin iyice yumuşaması gerekir. Oda ısısında kendi kendine yumuşadığı nokta yeterlidir. Un, nişasta ve pudra şekeri ayrı ayrı elenerek hazırlanır.

Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı silme pudra şekeri
  • 1/2 su bardağı nişasta (tercihe göre mısır ya da buğday olabilir.)
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağı un aldığı kadar un

Üzeri için:

  • 2 çorba kaşığı tepeleme pudra şekeri

Yapılışı

Yoğurma kabına oda ısısında yumuşamış margarin alınır. Bir miktar elle yoğrulur. Elin ısısıyla iyice yumuşayan margarine yarım su bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı pudra şekeri eklenir. Yoğurmaya devam edilir. Son olarak yarım su bardağı nişasta ve 1 paket vanilya ilave edilir. Bütün malzemeler iyice karıştıktan sonra kontrollü bir şekilde un eklenir. Azar azar eklenen unla hamur toparlanır. Yumuşak bir kıvam alan hamur buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Yaklaşık 20 dakika dolapta dinlendiren hamurdan küçük parçalar alınarak elde yuvarlanır. Tercihe göre bir parça hamur alınıp silindir şeklinde yuvarlanır ve 2 parmak genişliğinde kesilerek parçalara ayrılır. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Fırın önceden ısıtılır. 170 derecede pembeleşene kadar pişirilir. Yaklaşık 20 dakika pişmesi için yeterlidir.

Püf Noktaları

Tam kıvamında bir un kurabiyesi yapabilmek için margarinin oda ısısında, yumuşamış olması gerekir. Bu noktada margarinin eritilmesi pek önerilmez. Kurabiyeler tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilmelidir. Unu kontrollü eklemek gerekir ve mutlaka elenmiş un kullanılmalıdır. Kaliteli malzeme, lezzetli kurabiye demektir.

Bu yüzden özellikle un ve margarinin yüksek kalitede olması gerekir. Hamur alışılmışın aksine mümkün olduğu kadar az yoğrulmalıdır. Çok fazla oynamadan bir çırpıda hazırlanmalıdır. Hamurun buzdolabında dinlendirilmesi son derece önemlidir. Eğer dolapta soğutulmazsa margarin cıvık olur ve şekil vermekte zorlanabilirsiniz.

Sunum Önerileri

Pişme sırasında un kurabiyesinin rengi çok değişmez. Hafif pembe olsa da kontrollü pişirme sağlanarak beyaz kalması sağlanır. Fırından çıkardıktan sonra soğuması beklenir. Sıcaklığı gidince üzerine pudra şekeri serpilir. Pudra şekeri ince delikli süzgeç ya da elek yardımıyla bolca serpilir. Sunum sırasında tercihe göre eritilmiş çikolataya batırılarak da servis edilebilir. Bir başka sunum şekli de tarçın kullanarak yapılabilir. Bir tatlı kaşığı toz tarçın ile bir çorba kaşığı pudra şekeri karıştırılır. Eleyerek kurabiyelere bolca serpilir.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN