Yeni tedbire mecburuz

Yeni tedbire mecburuz

Türkiye’de vaka sayıları kış pikiyle Avrupa’nın zirvesine çıkarken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Tedbirleri almaya mecburuz ve alacağız” diyerek daha kapsamlı önlem sinyali verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın pozitifleri yeniden tabloda göstermesiyle, Türkiye’nin Avrupa’da en yüksek vaka sayısına sahip ülke olduğu ortaya çıktı. Vahim tablo, 65 yaş üstü ve 20 yaş altıyla birlikte hafta sonu saatli kısıtlamanın yetersiz kalacağına ilişkin öngörüleri artırdı.

Türk Tabipleri Birliği, en az iki haftalık kapanma çağrısı yaptı. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da “Başladığımız noktada olursak daha sert tedbirler gelebilir” dedi.

ZİNCİRİ KIRMAK İÇİN TAM KAPANMA

Kamuoyunda ‘sert darbeyle kontrol altına alınsın’ beklentisi oluşurken Cumhurbaşkanı “Sağlık Bakanlığı’nın attığı adımlarla tedbirleri almaya mecburuz ve alacağız” dedi.

Uzmanlar salgın zincirinin kırılmasının uzun süreli sokak yasağı ile mümkün olabileceğinin altını çizdi. 11’i büyükşehir 20 belediyeden verileri paylaşan CHP Kovid Kurulu da bu illerde 21 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtip Acil Eylem Planı kapsamında 14 gün kapanma çağrısı yaptı.karar-manset-28-kasim.jpg

‘İkinci kısıtlı hayat’ döneminde devreye giren önlemlerin yetersizliği tartışılırken, Türkiye bir anda 30 bin vaka gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. Tablodaki soru işaretinin kaldırılmasıyla, felaket sıralamasında Avrupa birincisi oldu. Daha sıkı tedbir çağrıları karşısında Erdoğan’dan ilk sinyal geldi: Sağlık Bakanlığımızın attığı adımlarla bu tedbirleri almaya mecburuz ve alacağız.

Salgında beklenen sonbahar pikiyle birlikte vaka sayıları korkunç boyuta ulaştı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük tablodaki vaka-hasta ayrımına son verilmesiyle Türkiye, 24 saatlik tanıda Avrupa’nın zirvesine yerleşti, dünyada dördüncü sıraya çıktı. İkinci tedbir döneminde hayata geçirilen cılız önlemler ise içeriğin toplumla paylaşılması kadar uygulamada da karmaşa yol açtı.

65 yaş üstü ve 20 yaş altının üç saat sokağa çıkabildiği, diğer kesimlerin ise sadece cumartesi 20.00-10.00, pazar 20.00-05.00 arasında kısıtlamaya dahil edilmesi olumsuz tablonun önüne geçemedi. Kafe ve restoranlardaki ‘gel-al’ modeli de alışveriş merkezlerinde ‘yer sofralarının’ kurulmasına neden oldu, işletmelerin önünde mesafesiz kuyrukların birikmesine yol açtı.

Bilim Kurulu’nun önlemlerin işe yarayıp yaramadığına dair 10-15 gün beklenip, ardından olumsuz seyrin sürmesi halinde yeni kısıtlamaların hayata geçirilebileceğine dair sinyaller verdiği süreçte turkuaz tablonun üzerindeki belirsizlik kaldırıldı. 83 milyon, günlük vakanın aslında 30 bin seviyesinde olduğunu resmen öğrenmiş oldu. Ürküten veriye bir de yoğun bakımlardaki doluluk oranları eklendi. Yoğun bakımlarda doluluk yüzde 70’i aştı, birçok ilden ‘hiç boş yer yok’ açıklamaları geldi.

Bu süreçte laboratuvardan gelen müjdeli haberler ise aşı uygulamasına kadar tedbirlerin sıkı şekilde sürdürülmesi gerektiğini ortaya koydu. Yıl sonu itibariyle Çin aşısının ilk dozlarının vatandaşa uygulanacağı açıklanırken, Türk Tabipleri Birliği ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları kapanma çağrılarını sürdürdü.

Bilim Kurulu üyeleri de tedbirlerde başa dönülebileceğini vurguladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da en az üç haftalık karantina çağrısını sık sık gündeme getirdi.  

Toplumda oluşan daha sıkı tedbir beklentisina dair Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Erdoğan cuma namazını kıldığı Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’nin çıkışında yeni kısıtlamalara dair konuştu.

“Yeni tedbirlerle alakalı olarak bu işin birinci derecede sorumlusu Bilim Kurulu’dur. Bilim kurulu her türlü hazırlığı ve çalışmayı yürütüyor” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın hassasiyeti çok önemli. Defaatle birçok tedbir açıklamamıza rağmen vatandaşlarımızın hala kapalı mekanlarda bu işlere hiç dikkat etmediğini, kapalı mekanlarda bakıyorsunuz sigara içmeye varıncaya kadar bunları yaptıklarını görüyoruz. Maske takmadıklarını görüyoruz.

Maske, mesafe ve hijyen, bunlar çok çok önemli fakat buna dikkat edilmediği sürece, hele hele büyükşehirlerde bunun artarak devamı kaçınılmaz hale geliyor. Tabii biz şu anda Sağlık Bakanlığımızın da attığı bu adımlarla bu tedbirleri almaya mecburuz ve alacağız. Bizim fiziki altyapı olarak aslında bir sıkıntımız yok. Yani hastaneler noktasında bir sıkıntımız yok.” 

Aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan “Şu anda bizim kendi faaliyetlerimiz hızla ilerliyor. Bu arada Rusya, Çin, Almanya, Almanya’da özellikle Uğur Bey ve eşinin yaptığı çalışma da hassasiyetle ilerliyor.

Tüm bunlarla beraber gönüllüler diyebileceğimiz, aşı olmaya gönüllü olanlara yönelik de adımımız var, onun hazırlıklarını da yapıyoruz ve şu anda özellikle Sağlık Bakanlığımızın kararlı bir tutumu, tüm sağlıkçılarımızın bu konudaki kararlı tutumlarıyla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii vaka sayılarının artması, vefatın bu noktada artması, bunlar şu anda bizim bu süreçteki en önemli üzüntü duyduğumuz tablodur. Temenni ederiz ki bunları da süratle inşallah aşalım” dedi.

korona-tedbir2.jpg

Aşı siparişleriyle ilgili son durumun sorulması üzerine, şöyle konuştu: “Bu süreç matematik bir süreç değil. Bunlar şu anda bize bu çalışmaları yürüten firmaların başta TÜBİTAK olmak üzere verdikleri raporlar. Bu raporlar üzerinden hareket ediyoruz.

Bu raporlara göre de en erken nisan olabileceğini söylüyorlar ama bizim şu anda aşı ithali noktasında görüşmelerimiz var. Mesela benim Sayın Putin ile yaptığım görüşmeler var, aynı şekilde Çin Sağlık Bakanıyla Sağlık Bakanımın yaptığı görüşmeler var, bu görüşmeler devam ediyor.

Peyderpey de şu anda oralardan en azından gönderilen bazı aşılarla da bizler bu aşıları gönüllüler üzerinde kullanmaya da başladık. Bir an önce neticelerini görmek, yan etkileri nelerdir neler değildir, bunları görmek için de çalışmalarımız devam ediyor.”

ndirim-kuyrugu.jpg

İNDİRİM KUYRUĞU

AVM’lerde “Efsane Cuma” adıyla yapılan indirimlerden faydalanmak isteyenler sosyal mesafeyi unuttu. Polis ekipleri denetimlerini artırdı, vatandaşı uyardı. Edirne’de ise kurallara uymayan beşi turist yedi kişiye toplam 8 bin 500 lira idari para cezası uygulandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN