Yumurtalık kisti ve kanseri nedir?

Yumurtalık kisti ve kanseri nedir?

Yumurtalık kisti ve kanseri kadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda meydana geliyor ve ilk evrelerinde herhangi bir belirti vermiyor. Özellikle yumurtalık kistleri çoğu zaman, rutin pelvik muayenelerde fark ediliyor.

Çoğu yumurtalık kisti zararsızdır ve genellikle tedavi olmaksızın kendiliğinden düzelir. Nadiren bazı yumurtalık kistleri yumurtalık kanserine dönüşebilir. Menopoza girmiş kişilerde kistin kansere dönüşme riski daha yüksektir.

YUMURTA KİSTİ VE KANSERİ NEDİR?

Yumurtalıklar, kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Adet döngüsünün bir parçası olarak yumurtalıklar her 28 günde bir yumurta salgılar. Bu süreç yumurtlama olarak bilinir. Yumurtalıklar ayrıca kadın seks hormonları östrojen ve progesteron üretir.

Yumurtalık kistleri, bir kişinin yumurtalıklarının içinde veya üzerinde gelişebilen sıvı dolu keselerdir. Kistler onlar tedavi olmadan kistlerden kurtulabilir, genellikle kanser değildir ve iyi huyludur.

Yumurtalık kistleri, düzenli adet gören kişilerde nispeten yaygındır çünkü adet döngüsünün bir parçası olarak küçük kistler doğal olarak gelişebilir.

Adet döngüsü sırasında düzenli yumurtlamaya bağlı gelişen yumurtalık kistleri, fonksiyonel yumurtalık kistleri olarak bilinir.

Yumurtalık kistleri tipik olarak kanserli değildir ve semptomlara neden olmaz. Birisi yumurtalık kistleri olduğunu ancak rutin bir pelvik muayene sırasında tesadüfen keşfedebilir.

KİSTLER VE KANSER

Yumurtalık kistlerinin, bir kişi menopoza girdikten sonra oluşma olasılığı daha düşüktür. Menopoz, bir kişinin hayatının adet görmeyi bıraktığı aşamayı belirtir. Bununla birlikte, kistler menopoz sonrası oluşursa, kanserli olma şansı daha yüksektir.

PATOLOJİK YUMURTALIK KİSTLERİ

Bazen yumurtalık kistleri anormal ve aşırı hücre büyümesi sonucu gelişebilir. Bunlar patolojik yumurtalık kistleri olarak bilinir.

Patolojik yumurtalık kistleri bazen kötü huylu olabilir, bu da yumurtalık kanserine neden olma potansiyeline sahip oldukları anlamına gelir. Menopoza girmiş kişilerin patolojik kist geliştirme şansı daha yüksektir.

Endometriozis gibi bazı altta yatan koşullar da patolojik yumurtalık kistlerinin gelişmesine neden olabilir. Endometriozis, rahmi çevreleyen hücrelerin, yumurtalıklar ve fallop tüpleri gibi rahim dışında görünmeye başladığı bir durumdur.

YUMURTALIK KANSERİ

Yumurtalık kanseri, yumurtalıklardaki hücreler büyüyüp kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında ve bir tümör oluşturduğunda ortaya çıkar. Tedavi edilmezse, bu tümör hücreleri yakındaki dokulara ve vücudun diğer yerlerine yayılabilir.

EPİTEL YUMURTALIK TÜMÖRÜ

Kanserin yumurtalıkların hangi bölümünde başladığına bağlı olarak farklı yumurtalık kanseri türleri gelişebilir. Epitel yumurtalık tümörü, yumurtalık kanserinin en yaygın türüdür ve yumurtalıkların dış yüzeyindeki hücrelerde başlar.

BELİRTİLERİ

Yumurtalık kistleri olan kişiler genellikle çok az semptom yaşar veya hiç görülmez. Yumurtalık kanserinin erken evreleri de hiç belirtiye veya çok az belirtiye neden olabilir.
Bununla birlikte, bir yumurtalık kisti çok büyükse, yırtılırsa veya yumurtalıklara kan akışını engelliyorsa, aşağıdaki gibi sonraki evre yumurtalık kanserine benzer semptomlara neden olabilir:

Alt karın bölgesinde donuk veya keskin bir pelvik ağrı
Şişkinlik ve ağırlık gibi abdominal rahatsızlık
Hızlı ve az miktarda yemek yedikten sonra tok hissetmek
İştah kaybı
Mesaneyi veya bağırsakları boşaltmada sorun
Sık veya acil idrara çıkma ihtiyacı
Seks sırasında ağrı
Çok ağır, çok hafif veya düzensiz dönemler gibi anormal dönemler
Ateş veya kusma
Bu semptomları olan herkes bir doktora görünmelidir. Yumurtalık kistleri olan bir kişi şiddetli, olağandışı veya tekrarlayan semptomlar yaşamaya başlarsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN