Yunanistan'da kapılar kabusa mı açıldı?

Yunanistan'da kapılar 
kabusa mı açıldı?

Yunanistan’da 29 Haziran’dan bu yana kapalı olan bankalar bugün açıldı. Üç haftadır kapalı kalan bankalara bugün halkın akın etmesi bekleniyordu, beklendiği gibi de oldu. Ülkede halk bankalara hücum etti.

[Karar]

Yunan halkı 29 Haziran’dan bu yana kapalı olan bankalarına bugün kavuştu. Ülkede üç haftadır kapalı olan bankalara bugün halkın akın etmesi bekleniyordu. Beklendiği gibi de oldu. Ülkenin birçok kentinde sabah erken saatlerde bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu, kapıların açılmasıyla halk bankaların içine hücum etti. Şu saatlerde Yunan bankalarında büyük yoğunluk yaşanıyor. 

Günlük 60 euro ya da haftada tek sefer 420 euronun çekilmesine müsaade edecek olan bankalarda gün boyunca yoğunluk devam edeceğe benziyor.

15-07/20/aa_picture_20150720_5889676_high.jpg

Yunanistan’da bugün bankalarda yaşanması beklenen yoğunluğu gündemine taşıyan The Guardian da mevduat sahiplerinin bankalardaki kasalarını boşaltmak için uzun kuyruklar oluşturacağını yazmıştı. Mevduat sahiplerinin banka kasalarındaki paraları sermaye kontrollerine dahil edilmezken, banka yetkilileri müşterilerin kasalarından istedikleri gibi para çekebileceklerini dile getirmişti. 

15-07/20/aa_picture_20150720_5889677_high.jpg

Günlük ya da haftalık para çekme hakkı

Buna göre, bir hafta süreyle mevduat hesabından para çekmeyenler, hafta sonunda bir seferde 420 euro çekebilecek. Yedi günlük sürede hakkı olan parayı çekmeyenler bu hakkını yitirecek. Yeni hafta içinde yine günlük ya da haftalık para çekme hakkına sahip olacak. Mevduat hesaplarından banka aracılığıyla vergi borcunun taksiti ödenebilecek.

Yeni uygulamaya göre ayrıca, ithalat ve ihracat şirketleri ile ülke dışında eğitim gören öğrencilere 3 ayda bir 5 bin euro ve hasta refakatçilerine 2 bin euroya kadar havale gönderebilecek. Ülke dışında kredi kartları serbestçe kullanılabilecek.

Vadeli yatırımlara dokunulamayacak 

Bankalarda sadece maaş, vergi ve kredi borcu ödemeleri için yeni hesap açılabilecek, vadeli yatırımlara ise dokunulmayacak. Varolan mevduat hesapları ikinci bir kişiyle paylaşılamayacak, başkasının üzerine geçirilemeyecek.

Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Luka Kaçeli, vatandaşlara daha önce çektikleri paralarını açılan bankalara geri getirmeleri çağrısında bulundu.

Yurt dışında nakit çekim yok

Bununla birlikte, Yunanistan'da yurt içinde ya da yurt dışında kredi kartıyla nakit para çekme imkânı donduruldu. Aynı zamanda vadeli hesapların kısmen ya da tamamının bozulması durduruldu. Yurt dışında kredi veya debit kartıyla yalnız alışveriş ya da muhtemel ödemeler elektronik ortamda yapılabilecek, fakat yine de hesaplardan 60 euro limitini aşan nakit para çekme imkânı olmayacak.

Yeni KDV oranları da bugün uygulamaya geçiyor

Öte yandan, Yunan hükümetinin Avrupalı liderlerle anlaşmak için kabul ettiği reformlar arasında yer alan KDV artırımı da ülkede bugün uygulamaya konacak. Buna göre, Yunanistan’da ürün ve hizmetlerde katma değer vergisi (KDV) yüzde 13’ten yüzde 23’e çıkacak. Otel hizmetlerinde yüzde 13 olarak kalacak olan KDV, ilaçlar, kitaplar ve konser, tiyatro gibi gösteri alanlarında yüzde 6’da kalacak. 

Le Monde'un haberine göre, bu ve benzeri reformların uygulanmasıyla bu yıl 795 milyon euro, 2016 yılı itibariyle de sene de 2,4 milyar euro tasarruf etmeyi öngören Yunan hükümeti, Avrupalı liderlerle anlaşmak ve ekonomisini tekrar bir düzene oturtmak için ağır şartları kabul etmek zorunda kalmıştı. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN