Zeki Demirkubuz kimdir?

Zeki Demirkubuz kimdir?

Sinema yönetmeni, senaryo yazarı ve yapımcı olan Zeki Demirkubuz, 1964 yılında Isparta’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Demirkubuz, “C Blok”,”Masumiyet” ve “Üçüncü Sayfa” gibi filmlerin yapımcısıdır.

Sinemaya 1985 yılında Zeki Ökten’in asistanı olarak başlayan ve 1993 yılına kadar pek çok yönetmene asistanlık yapan Zeki Demirkubuz, yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı 2001 yapımı “Yazgı” ile 38. Antalya Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” seçilmiştir. 

ZEKİ DEMİRKUBUZ KİMDİR?

Zeki Demirkubuz, 1 Ekim 1964 yılında Isparta’da dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaokul eğitimini Isparta’da alan Demirkubuz, liseye İstanbul’da başlamış ancak geçim sıkıntısı nedeniyle yarıda bırakıp konfeksiyon atölyesine ütücü olarak çalışmaya başladı. 

Bu dönemde sol örgütlerle takılmaya başlamış ve bu örgütlerin üyesi olmuştur. 1980 darbesi ile bu faaliyetlerinden dolayı tutuklandı ve 3 yıl hapis yattı. 

Hapisten çıktıktan sonra Anadolu’nun farklı şehirlerinde işportacılık yapmaya başladı. Askerlik çağına geldiğinde, askerliğini ertelemek için tekrar eğitime dönme kararı aldı ve liseyi açıktan bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni kazandı ve buradan mezun oldu.

2002 yılında Nurhayat Kıvrak ile evlenen Zeki Demirkubuz, 2018 yılında eşinden boşanmıştır. Bu evlilikten Yazgı adında bir kızları vardır.

SİNEMA SEKTÖRÜNE İLK ADIM

Zeki Demirkubuz, eğitimin ardından sinema sektörüne ilgi duymuş ve bu alana yönelmiştir. Sinemaya ilk adımını ise 1986 yılında Zeki Ötken’in asistanlığıyla başlamıştır. 

1994 yılına kadar pek çok yönetmenin asistanlığını yapmış ve sinema sektöründe oldukça yol kat etmiştir. 1994 yılında ilk kez uzun metrajlı filmi “C Blok”u çekmiştir. Bu tarihlerden sonra bağımsız bir yapımcı ve yönetmen olarak yoluna devam eden Demirkubuz, ikinci filmi “Masumiyet” ile yoluna devam etti. Venedik Film Festival’inde gösterime giren Masumiyet filmi ile uluslararası eleştirmenlerin de dikkatini çekti. Bu filmiyle şöhreti de artmıştır.
Zeki Demirkubuz, “Üçüncü Sayfa” isimli film ile üçüncü film ile film yapımcılığında hızla yol aldı. Türkiye başta olmak Avrupa’nın farklı yerlerindeki pek çok Film Festivallerinde gösterime girdi. 

Demirkubuz, daha sonra “Karanlık Üzerine Öyküler” isimli üçlemesinin çalışmalarına başladı. İlk iki filmi, “Yazgı” ve “İtiraf” 2002 yılında Cannes Film Festivali’nin “Un Certain Regard” bölümünde gösterime girdi. Üçlemenin son filmi olan “Bekleme Odası”nda başrolü de kendisi oynamıştır. 

Zeki Demirkubuz bunlardan sonra “Kader” ve son olarak 2012 yılında “Yeraltı” isimli filmini çekmiştir.

Demirkubuz, Masumiyet, Üçüncü Sayfa, İtiraf, Yazgı, Kader ve Kıskanmak isimli filmleriyle farklı yıllarda pek çok ödül almıştır.

zeki-demirkubuz-kimdirrr.jpg

ZEKİ DEMİRKUBUZ FİLMLERİ

C Blok (1994), Masumiyet (1997), Üçüncü Sayfa (1999), İtiraf (2001), Yazgı (2001), Bekleme Odası (2003), Kader (2006), Kıskanmak (2009), Yeraltı (2012).

ZEKİ DEMİRKUBUZ'UN ALDIĞI ÖDÜLLER

C Blok - En İyi Yönetmen ve Film 1994,
Masumiyet - Halk Jurisi Avni Tolunay Ödülü 1997,
Üçüncü Sayfa - Behlül Dal Juri Özel Ödülü 1999,
İtiraf - En İyi Yönetmen ve Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü 2001,
Yazgı- En İyi 3. Film ve En İyi Yönetmen 2001,
Bekleme Odası - Behlül Dal Juri Özel Ödülü ve En İyi Türk Yönetmen 2003,
Kader - En İyi Film, FIPRESCI Ödülü 2006,
Yeraltı - En İyi Film, En İyi Yönetmen 2012.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN