e-Devlet 1000 TL esnaf kira destek başvuruları nasıl yapılır? Başvuru tarihleri açıklandı

e-Devlet 1000 TL esnaf kira destek başvuruları nasıl yapılır? Başvuru tarihleri açıklandı

Esnaf ve sanatkârlarla verilecek 1000 TL kira yardımı başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden alınacak. Covid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlarla gerçek kişi tacirlere yönelik uygulanan 1000 TL destek paketi başvuru tarihleri açıklandı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı da Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Karar kapsamında, salgından etkilenen esnafa aylık 1000 TL olmak üzere toplamda 3 bin TL, gelir desteğiyle 3 ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 Türk lirası, diğer kentler aylık 500 Türk lirası kira desteği sağlanacağı bildirilmişti.

E-DEVLET 1000 TL ESNAF KİRA DESTEK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 


e-Devlet üzerinden yapılacak destek başvurularının 30 Aralık 2020’den itibaren alınmaya başlanacağı açıklandı.



Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda e-Devlet’in www.turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılacak. Başvuru yapanlar tarafından başvuru ve eki taahhütname, elektronik ortamda onaylanacak. Kira desteği başvurusu yapanlar, söz konusu işyerinin açık adresi, aylık kira bedeli ve işyerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru sırasında belirtmesi isteniyor. Beyanda bulunmayanlara kira desteği ödemesi yapılmaz.

Destek programı başvuru süresi, 10 günden az olmamak suretiyle Ticaret Bakanlığı tarafından belirleniyor. Kabul edilmeyen başvurularla ilgili red tarihi itibarıyla 10 gün içerisinde Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilir. Destek başvurusunun uygun bulunması durumunda ilgilinin banka hesabına destek ödemesi yapılacak.

1000 TL KİRA YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI

Tebliğle, destek programından faydalanma şartları da belirlendi. Buna göre, bu destek programından, 14 Aralık'tan evvel (bu tarih dâhil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, Ticaret Bakanlığınca belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarihten itibaren esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar yararlanacak.

Destek programına başvurabilecek esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları başvuru tarihinden önce Bakanlık internet sitesinden duyurulacak, ayrıca yazılı duyuru yapılmayacak. Bakanlıkça yapılan duyurudan sonra ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar, hibe desteğinden yararlanamayacak.

e-devlet-1000-tl-esnaf-kira-destek-basvurulari-nasil-yapilir-basvuru-tarihleri-aciklandii.jpg

BİRDEN FAZLA İŞ YERİ OLANLARA TEK ÖDEME

Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden bir kez faydalanabilecek. Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla işyeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabilecek.

Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekecek. Destek başvurusu yapanın faal olmadığının anlaşılması durumunda bu kişilere ödeme yapılmayacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanılması, bu destek programından faydalanılmasına engel teşkil etmeyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN