83 milyonun gözü kulağı enkaz altında

83 milyonun gözü kulağı enkaz altında

Faciaya zemin hazırlayacak şekilde inşa edilen ve 15 saniyede yerle bir olan binalardan 104 kişi çıkarıldı. Depremden 26 saat sonra gerçekleşen mucize kurtuluşlar, zamana karşı yarışta umut oldu. 83 milyonun gözü, kulağı enkaz altında kalan 176 canda.

İzmir’i 6.6 ile vuran depremde yıkılan 17 binadan 9’un da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bu binalardan Doğanlar Apartmanı 7 katlı olup altında bir kafe bulunuyor. Depremde yola doğru devrilen 21 dairelik apartmanın enkazının altında kaç kişinin olduğu net bilinmiyor. Apartmandan 8’i sağ olmak üzere 9 kişi çıkarıldı. Çalışmalara vinç de eşlik ediyor. Tamamen yıkılan 8 katı Rıza Bey Apartmanı’nın alt katında iş yerleri de vardı. Rıza Bey Apartmanı’ndan Buse Hasyılmaz ve ailesi sağ çıkarıldı. 62 kişinin bulunduğu belirtilen binada 43 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Depremin vurduğu diğer bir bina olan Emrah Sitesi ise 2 blok ve 28 daireden oluşuyor. Binalardaki çalışmalar vinç yardımıyla devam ediyor. Tamamen çöken binalardan 7 katlı Yağcıoğlu Apartmanı’nda da enkaz altında olduğu tahmin edilen kişilere ulaşılmaya çalışıyor. Çalışmaların sürdüğü diğer bir bölge olan 4 bloklu Barış Sitesi’nde kısmen çökme yaşanan 2 blokta çalışmalar sürüyor. Arama kurtarma çalışmalarına katılan Bursa Yıldırım Belediyesi ekipleri, 14 saat sonra enkazdan 62 yaşındaki Emine Eren’i yaralı olarak çıkarmayı başardı. Ekipler, Eren’in enkaz atındaki eşi Ünal Eren ve 10 yaşındaki torunu Çınar’a da ulaşmaya çalışıyor. Bayraklı ilçesi Mansuroğlu Mahallesi 283/15 Sokak’taki Emrah Apartmanı’nın enkazından 12 kişi cansız bedeni ile 19 kişi sağ olarak kurtarılırken, ailelerin  kayıp ihbarında da bulunulan 21 kişiyi  arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

0111krt01a-sehir-1.jpg

Yüzlerce ekibin çalışma yürüttüğü enkazlarda 83 milyon enkaz altında olduğu belirtilen 176 kişiden gelecek güzel haberleri bekliyor. Yıkılan 11 katlı Erbek Apartmanı’nda 56 yaşındaki Helim Sarı’nın 26 saat sonra enkazdan yaralı olarak çıkarılması ise çalışmalarda Türkiye’ye umut oldu.

23 SAAT SONRA MUCİZE KURTULUŞ

İzmir’deki depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı enkazından yaklaşık 23 saat sonra anne ve 4 çocuğundan 3’ü sağ kurtarıldı. 10 kişinin yaralı kurtarıldığı enkazın altında oldukları saptanan anne Seher Dereli Perinçek ile 4 çocuğundan güzel haber ise saat 07.00 sıralarında geldi. Daha sonra saat 8’de ve 9’daki görüşmelerde enkaz altındaki 38 yaşındaki anne Seher Dereli Perinçek’le iletişime geçen ekipler, Perinçek’in çocukları ikiz kardeşler Ezel ve Elzem Perinçek (10) ile Umut Perinçek (7) ve Elif Perinçek’le (3) beraber olduğunu öğrendi. Arama kurtarma ekipleri, 3’üncü kat seviyesinden gelen ses üzerine Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Perinçek ile irtibat kurmayı başardı. Anne ile yanında olan çocukları 10 yaşındaki ikizler Ezel ve Elzem, 7 yaşındaki Umut ve 3 yaşındaki Elif’i kurtarma çalışmaları sabırla sürdürüldü. Enkazdan çıkarılan anne ve 3 çocuğu hastaneye kaldırılırken 1 çocuk için kurtarma çalışmaları devam ediyor. 23 saat sonra gelen art arda mucize haberleri kurtarma görevlilerini ve Türkiye’ye sevince boğdu.

"KORKUYORUM ABLA ELİMİ TUT"

İzmir’de bir biri ardına gelen mucize haberlerine bir yenisi daha eklendi. Rıza Bey Apartmanı’nın enkazından 17 saat sonra İnci Okan adlı vatandaş Sağlık Bakanlığı UMKE görevlisi Edanur Doğan sağ kurtarıldı. İnci enkaz altında kurtarılmayı beklerken “Abla çok korkuyorum, elimi tutar mısın” dedi. UMKE görevlisi Dğan, bir yandan İnci’yi sakinleştirirken, diğer yandan damar yolu açarak ilk müdahaleyi enkaz altında yaptı. Edanur Doğan, İnci’nin kurtarılması için 7 saat boyunca seferber oldu. Edanur Doğan yaşananları şöyle anlattı: “İnci’den haber aldık, köpeğinin de sesi geliyordu. İnci ile sürekli konuştuk, uyumaması için. Korktuğunu, üşüdüğünü ve köpeğinin de kurtarılmasını söyledi. Tıbbi müdahaleyi yapmak için sürünerek enkaz altına girdik. Önce köpeğini kurtardık. Sonra İnci’ye ulaştım. Ellerimi tutmak istedi. Önemli olan İnci’ydi. Biraz sohbet ettik. Daha da sakinleşmeye başladı. 11 yıldır keman çalıyorum, yaralarım iyileşir mi diye sordu. Bacaklarımı oynatamıyorum dedi. Yarı oturur pozisyondaydı.”

"GİTME ABİ ÇIKMAK İSTİYORUM"

Bayraklı’daki Doğanlar Apartmanı’nda 15 yaşındaki Günay Özışık da yaklaşık 9 saat sonra kurtarıldı. Günay Özışık’a parmak kamera ile ulaşıldı. “Günay duyuyor musun, senin için çalışıyoruz” sözlerine Özışık “Gitme abi, ben çıkmak istiyorum” yanıtını verdi. Günay kurtarıldı, annesi büyük sevinç yaşadı. Günay’ın babası, kurtarma çalışmaları sırasında konuşarak oğluna destek verdi.

YIKIMDAN YÜRÜYEREK ÇIKTI

Depremde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından Fadime Tolu’nun (53) 15 saat sonra sağ kurtarıldı. Tolu, alt iki katı çöken binada yıkıntıların arasından AFAD ekipleri tarafından sağ olarak çıkarıldı. Fadime Tolu’nun, AFAD ekiplerince enkazdan çıkarılması kameraya yansıdı. Tolu, yıkıntıların arasından çıkarıldıktan sonra boyunluk takılıp, ilk müdahalesi yapılarak Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Taolu’Nun enkazdan yürüyerek çıkması ‘mucize kurtuluş’ olarak ifade edildi. 

OKULLARA 1 HAFTA DEPREM ARASI

Yaşanan deprem sonrası Milli Eğitim Bakanı Selçuk, İzmir eğitime bir hafta ara verdiklerini söyledi. Selçuk, Twitter hesabından “Yaraları hep birlikte saracağız. İzmir il genelinde eğitime bir hafta süreyle ara verme kararı aldık. Eğitim ailesi olarak öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz ve velilerimizle birbirimize sıkı kenetlenerek güçlükleri aşacağız”  dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN